Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. března 2021 17:51
Čas čtení 1:41
Vojtěch Vanda

Češi během pandemie houfně navštěvují Maledivy, nejvíce však létají do Egypta

Češi během pandemie houfně navštěvují Maledivy, nejvíce však létají do Egypta
Zdroj: EyesWideOpen/Getty Images
ZAJÍMAVOSTI ČESKO KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Někdo se dovolené v zahraničí prostě vzdát nechce.

Češi nepřestali vyhledávat exotické destinace ani během pandemie koronaviru. A kam že to v poslední době cestují? Dost spoluobčanů míří do Tichého oceánu na souostroví Maledivy. Česká republika se podle tamního ministerstva turismu řadí do první desítky zemí, ze kterých turisté nejčastěji cestují. Je také možné, že číslo ještě naroste, jelikož zákaz sem vycestovat i přes jistý nárůst nakažených vláda nechystá.

Doporučeno
PŘEHLEDNĚ: Toto jsou nová opatření, která platí od pondělí na 3 týdny PŘEHLEDNĚ: Toto jsou nová opatření, která platí od pondělí na 3 týdny 1. března 2021 8:10

Tento zákaz nicméně odnesl například Zanzibar, další tropický ráj, z nějž během minulého týdne doputovala s českými cestovateli také jihoafrická mutace koronaviru. Vzhledem k tomu, že se seznam míst s písečnými plážemi a průzračným mořem úží, je možné, že ještě více Čechů bude chtít navštívit Maledivskou republiku.

Statistika hovoří jasně; od začátku roku do 24. února navštívilo Maledivy 4 619 Čechů. Jak tvrdí Aktuálně.cz, jedná se o celou tisícovku turistů více než za celý leden a únor v minulém roce, tudíž před pandemií. Důvodem je kromě toho, že je vycestování na ostrovy povoleno, také celková jednoduchost spojení. Jediné, co člověk musí s sebou mít, je negativní PCR test, jenž není více jak 96 hodin starý

Možná i proto se situace v republice, která své hranice otevřela v červenci, trochu zhoršuje. Země eviduje zvýšené počty nakažených, ke 24. únoru konkrétně 2449 lidí (631 turistů), na což vláda zareagovala zpřísněnými opatřeními. Vyhlásila čtyřhodinový zákaz vycházení mezi půlnocí a 4:00 a restaurace a kavárny musí zavírat již ve 20:00. Na vině má být nakažlivější britská mutace viru.

Doporučeno
Kontroly na hranicích okresů začaly. Policisté namátkově kontrolují řidiče i chodce Kontroly na hranicích okresů začaly. Policisté namátkově kontrolují řidiče i chodce 1. března 2021 11:00

Pozor na koronu i na dovolené

Na dovolené na Maledivách je nicméně nutné se hlídat. Pokud tě před odletem zaskočí virus, musíš počítat s tím, že se do vlasti jen tak nedostaneš a nemoc si „protrpíš“ v exotickém ráji. Bolet tě to bude zejména peněžně; ministerstvo zahraničních věcí České republiky proto doporučuje, aby cestující na Maledivy měl pořádnou finanční rezervu.

„V případě Malediv tak upozorňujeme na nutnost finanční rezervy ve výši zhruba sto tisíc korun - jde o náklady na novou letenku, cestu do a z karantény a ubytování v délce čtrnácti dnů,“ sdělila Hospodářským novinám mluvčí rezortu Zuzana Štíchová. Na Maledivách jsou turisté v karanténě v luxusním hotelu, v němž jedna noc stojí v přepočtu 3000 korun. V případě skupiny, kde je jeden z lidí pozitivní, nastupují do karantény všichni. A to se prodraží.

Doporučeno
Meteorologické jaro je tady! Na konci týdne s sebou přinese sněžení Meteorologické jaro je tady! Na konci týdne s sebou přinese sněžení 1. března 2021 11:31

Někteří jsou však ochotní kvůli moři takový risk přijmout. Maledivy nicméně nejsou hlavním cílem českých turistů. Tím je Egypt. Jak uvádí pražské letiště, v lednu do Hurghady a Marsy Alam vyrazilo skoro o 55 % více cestujících než loni ve stejném období. Češi nicméně rádi vyrazí i do Dominikánské republiky nebo Spojených arabských emirátů. 

Domů
Sdílet
Diskuse