Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. března 2021 6:04
Čas čtení 0:51
Lukáš Čelka

Japonsko požádalo Čínu, aby netestovala jejich občany análním výtěrem. Stěžují si, že je to nedůstojné

Japonsko požádalo Čínu, aby netestovala jejich občany análním výtěrem. Stěžují si, že je to nedůstojné
Zdroj: TASR/AP
NEWS ČÍNA JAPONSKO KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Testování na koronavirus touto metodou jim prý způsobilo psychické problémy.

Japonsko požádalo Čínu, aby přestala japonské obyvatele testovat na koronavirus pomocí výtěrů z konečníku. Vláda v Tokiu tak učinila poté, co se dozvěděla, že určité oblasti Číny testují lidí právě tímto, ne zrovna příjemným způsobem, informoval o tom portál Ladbible.

Aplikace testu z konečníku vyžaduje píchnutí testovací „tyčinky“ do análního otvoru pacienta, a to do hloubky tří až pěti centimetrů. Po dostatečném zasunutí musí zdravotník tyčinku několikrát otočit, čímž dokončí nepříjemný výtěr. Tento proces trvá přibližně 10 sekund.

Doporučeno
Brněnská nemocnice dnes ráno obdržela lék ivermektin pro 20 tisíc pacientů Brněnská nemocnice dnes ráno obdržela lék ivermektin pro 20 tisíc pacientů 2. března 2021 10:49


Mluvčí hlavního tajemníka japonské vlády, Katsunobu Kato, se dnes vyjádřil, že od čínské strany nedostali žádné ujištění o tom, že tuto metodu testů přestane používat u japonských občanů.

„Někteří Japonci nahlásili na naši ambasádu v Číně, že podstoupili testy prostřednictvím análního výtěru, což jim způsobilo velké psychické utrpení,“ prohlásil Kato s tím, že japonská vláda bude nadále naléhat na Čínu, aby se země omluvila japonským obyvatelům.

Doporučeno
Za první den se k očkování zaregistrovalo 200 tisíc lidí nad 70 let, avšak termín získalo jen minimum z nich Za první den se k očkování zaregistrovalo 200 tisíc lidí nad 70 let, avšak termín získalo jen minimum z nich 2. března 2021 10:16

Kato dále útočil na krajinu argumentem, že se takový způsob testování nikde ve světě neosvědčil. Zmínil i protest americké vlády, která se minulý měsíc postavila proti testování touto metodou a označila ji za nedůstojnou, když takto otestovali americké diplomaty.


Peking tehdy Washington ujistil, že testy se uskutečnily „omylem“. „Dali jsme zaměstnancům pokyn, aby tento test odmítli, když se od nich bude vyžadovat. Tak se to dělalo i minulosti,“ řekl mluvčí amerického resortu zahraničí.

Domů
Sdílet
Diskuse