Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. března 2021 14:32
Čas čtení 1:13
Tereza Šnajdrová

Vláda zakázala závodní stravování, po dni ale znovu mění pravidla. Skoro všichni to kritizovali, říká Havlíček

Vláda zakázala závodní stravování, po dni ale znovu mění pravidla. Skoro všichni to kritizovali, říká Havlíček
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS KAREL HAVLÍČEK KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Co se včera zakázalo, je dneska jinak. Karel Havlíček (za ANO) o tom informoval na Twitteru.

V pondělí vláda na jednání přijala nové opatření proti šíření koronaviru, které zakazovalo závodní stravování v soukromých firmách. Zaměstnanci si měli jídlo z jídelny odnést a zkonzumovat ho někde jinde, kde se neshromažďuje tolik osob. Jen o pár hodin později, konkrétně dnes po obědě, ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) na Twitteru uznal, že toto opatření je nesmyslné a rozhodnutí vzal zpět.

Doporučeno
Kontroly na hranicích okresů: Kolik vozidel bylo zkontrolováno ve tvém kraji? Kontroly na hranicích okresů: Kolik vozidel bylo zkontrolováno ve tvém kraji? 2. března 2021 11:40

Karel Havlíček (za ANO) odvolal zákaz stravování v závodních jídelnách, ale uvedl, že je nutné dodržovat určitá pravidla. „Jeden strávník u stolu, u dlouhého stolu rozestupy 2 m nebo mechanické přepážky, které brání šíření kapének,“ napsal na Twitteru. 

Ještě včera přitom Alena Schillerová (za ANO) tvrdila, že si lidé musí jídlo z jídelny odnést a zkonzumovat ho někde jinde. „Musí si to tam nastavit tak, že si budou muset odnášet jídlo v nějakých přenoskách, ale nemohou se tam stravovat. Chceme zabránit sdružování zaměstnanců v tomto místě.

Vicepremiér dnes pro Radiožurnál uvedl, že vláda pochybila a opatření nebylo správné. „Včerejší rozhodnutí jsme upravili po diskusi se zaměstnavatelskými svazy. Bylo to původně podpořeno epidemiology, ale nedomníváme se, že to bylo šťastně formulované. Byla tam celá řada nejasností, nemocnice s tím měly problémy. Bylo to pod tlakem, špatně se to formulovalo. Takže jsme to celé přeforumulovali.

Kritizovali to téměř všichni. Některé podniky už na ten režim najely, ale musíme si uvědomit, že jsou firmy, kde jsou tisíce zaměstnanců a oni si to v krabičce odnést můžou, ale pak by to jedli u ponku nebo v šatně. To může udělat víc škody než užitku. Takže jsme to upravili, omlouváme se, ale jsme v pandemické válce, tak musíme umět taky přiznat chyby,“ doplnil pak Karel Havlíček (za ANO).

Doporučeno
Brněnská nemocnice dnes ráno obdržela lék ivermektin pro 20 tisíc pacientů Brněnská nemocnice dnes ráno obdržela lék ivermektin pro 20 tisíc pacientů 2. března 2021 10:49
Domů
Sdílet
Diskuse