Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. března 2021 17:55
Čas čtení 0:57
Tereza Šnajdrová

Pardubický kraj vyhlásil stav hromadného postižení osob. V nemocnicích není žádné volné lůžko

Pardubický kraj vyhlásil stav hromadného postižení osob. V nemocnicích není žádné volné lůžko
Zdroj: TASR/Michal Svítok
NEWS KORONAVIRUS PARDUBICKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Zdravotnická zařízení nyní budou postupovat stejně jako v případě hromadného neštěstí.

Jen za včerejší den bylo v Česku identifikováno přes 12 tisíc nově nakažených koronavirem. Nemocnice jsou přeplněné a výrazně se snižují i lůžkové kapacity. Prvním krajem, kterému došla všechna nemocniční lůžka, je ten Pardubický. V úterý odpoledne byl nucen vyhlásit stav hromadného postižení osob, informuje ČT24.

Doporučeno
Brněnská nemocnice dnes ráno obdržela lék ivermektin pro 20 tisíc pacientů Brněnská nemocnice dnes ráno obdržela lék ivermektin pro 20 tisíc pacientů 2. března 2021 10:49

„Tato záležitost byla projednána na úrovni našich nemocnic s koordinátorem intenzivní péče. Ten informoval představenstva nemocnic a požádal je o vyhlášení tohoto stavu, a také národního koordinátora intenzivní péče. Prakticky to znamená, že pokud bude v našich nemocnicích požadavek na hospitalizaci pacienta, tak budeme žádat o pomoc okolní kraje,” uvedl hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Zároveň se však obává, že k vyhlášení stavu hromadného postižení se budou muset uchýlit i další kraje. „Počet denních příjmů je v tuto chvíli kolem sedmdesáti a neodpovídá počtu odcházejících pacientů,“ upozornil.

Doporučeno
Karanténa 21 dní pro rodinu již neplatí. Vláda si nařízení po dvou dnech rozmyslela Karanténa 21 dní pro rodinu již neplatí. Vláda si nařízení po dvou dnech rozmyslela 2. března 2021 17:20

Podle hejtmana je nyní v ohrožení také standardní péče pacientů. „Upozorňujeme na to, že rozsah poskytované péče už v některých případech nemusí být garantovaný z hlediska standardů kvality tak, jak jsme byli zvyklí doposud,“ doplnil Netolický (ČSSD).

„Naše nemocnice vyčerpaly již veškeré kapacity jak své vlastní lůžkové péče, tak i takzvaných reprofilizovaných lůžek,“ řekl hejtman s tím, že ve středu ráno dojde k vyhodnocení situace a možná bude nutné svolat bezpečnostní radu kraje

„Část veřejnosti nám vyčítala, že jdeme de facto vstříc dalšímu nouzovému stavu, ale ten vývoj událostí nám zcela jednoznačně dává za pravdu. Bohužel, ta čísla, která jsme před čtrnácti dny viděli, tak se naplňují,“ uzavřel pak vyhlášení stavu hromadného postižení osob Netolický (ČSSD).

Domů
Sdílet
Diskuse