Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. března 2021 12:14
Čas čtení 1:06
Vojtěch Vanda

Testování ve firmách začíná. Celkově se mají otestovat více než 2 miliony zaměstnanců

Testování ve firmách začíná. Celkově se mají otestovat více než 2 miliony zaměstnanců
Zdroj: FOTO TASR - Ján Krošlák
NEWS ČESKO KAREL HAVLÍČEK KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Firmy nad 250 zaměstnanců by měly testování stihnout do 12. března. Celkově by se mělo protestovat více než 2 miliony zaměstnanců.

Povinné testování ve firmách se rozjíždí. Od středy 3. března mají povinnost testovat i firmy nad 250 zaměstnanců, pro menší firmy od 50 do 249 zaměstnanců tato povinnost začne platit od pátku. Podle vicepremiéra Havlíčka (za ANO) tak 10 tisíc firem otestuje na 2 miliony zaměstnanců

Doporučeno
Miliardář Sehnal se nechal přednostně očkovat, tvrdí Seznam Zprávy. Prý se měl vydávat i za zdravotníka Miliardář Sehnal se nechal přednostně očkovat, tvrdí Seznam Zprávy. Prý se měl vydávat i za zdravotníka 3. března 2021 10:50

Havlíček nově nastavená testování dále rozvedl. „Do 12. března by měli být otestovaní všichni zaměstnanci firem s více než 250 zaměstnanci, do 15. března pak všichni z podniků od 50 do 249 zaměstnanců. Možné bude antigenní testování u závodního lékaře nebo u externího poskytovatele, stejně jako samotestování. Nejdéle do dvou týdnů tak 10 000 firem otestuje 2,1 milionu svých pracovníků,“ uvedl.

Zatímco antigenní testování, které provede zdravotník, bude plně hrazeno, na takzvané samotestování bude stát jen přispívat, a to čtyřikrát měsíčně 60 korunami na test a zaměstnance. Problémem ale může být v blízké budoucnosti samotná dostupnost testů, které nejenže ubývají, ale také zdražují.

Ministerstvo zdravotnictví se ale minimálně nyní o dostupnost nebojí. „Podle současných informací od firem, které obdržely výjimku od Ministerstva zdravotnictví, dodavatelé měli o víkendu ve skladech cca 5 milionů testů, v týdnu by měli mít k dispozici dalších 5 až 8 milionů,“ uvedla mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánka Filipová. Dalších 10 milionů testů by mělo být zajištěno firmami v seznamu ministerstva zdravotnictví další týdny.

Zatím ale není jasný postup u zaměstnanců, kteří se odmítnou otestovat. „V tuto chvíli vše nasvědčuje tomu, že to bude klasifikováno jako překážka na straně zaměstnance, ale není to ještě stoprocentně potvrzené ze všech stran. Ale máme informaci, že ministerstvo práce na to připravuje vodítko, jak tedy mají firmy postupovat,“ uvedla pro Českou televizi Generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy Dagmar Kuchtová.

Doporučeno
Pardubický kraj vyhlásil stav hromadného postižení osob. V nemocnicích není žádné volné lůžko Pardubický kraj vyhlásil stav hromadného postižení osob. V nemocnicích není žádné volné lůžko 2. března 2021 17:55

Na kontrolu procesu mají být podle Havlíčka vyčlenění hygienici, kterých by mělo být až 350. Firmám i zaměstnancům by mohly hrozit za porušení zejména finanční sankce.

Domů
Sdílet
Diskuse