Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. března 2021 16:04
Čas čtení 15:04
Tereza Šnajdrová

Česká republika je v rámci Evropské unie nadprůměrně velká země. Nejsme jenom nějaká malá zemička, říká Pirát František Kopřiva

Česká republika je v rámci Evropské unie nadprůměrně velká země. Nejsme jenom nějaká malá zemička, říká Pirát František Kopřiva
Zdroj: se svolením Františka Kopřivy
REFRESHER FEMINISMUS GENDEROVÁ ROVNOST KORONAVIRUS
Uložit Uložené

S poslancem Františkem Kopřivou z Pirátů jsme si povídali o genderové rovnosti, koronavirové krizi, ale také o nadcházejících volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

František Kopřiva (Piráti) je jeden ze dvou nejmladších poslanců ve Sněmovně. Zeptali jsme se ho na to, co bylo jeho motivací pro vstup do politiky, jak lze prosadit genderovou rovnost a řeč přišla i na to, proč opozice nepodpořila prodloužení nouzového stavu, jak Piráti vidí nadcházející volby a jaké postavení má Česká republika v Evropské unii.

Doporučeno
Pokud jsme chtěli dělat politiku s čistým štítem, tak spolupráce s ODS nebyla tou správnou volbou, říká Anna Gümplová (Rozhovor) Pokud jsme chtěli dělat politiku s čistým štítem, tak spolupráce s ODS nebyla tou správnou volbou, říká Anna Gümplová (Rozhovor) 20. února 2021 10:00

Proč jste se rozhodl vstoupit do politiky? Byla Pirátská strana Vaše první a jasná volba?

Moje cesta do politiky vedla přes aktivismus, stejně jako tomu bylo u spousty Pirátů. Už na střední škole jsem se hodně zajímal o politiku a svět, a zároveň jsem byl hodně aktivní při pořádání nejrůznějších nepolitických akcí. V Mladé Boleslavi, kde jsem vyrůstal, jsem se dokonce zúčastnil happeningu ohledně kácení keřů, se kterým jsme se dostali až do médií a na základě čehož následně magistrát revidoval svoje usnesení. To bylo takové moje první setkání s tím, že pokud člověk chce něco změnit, tak může.

V roce 2013 padla Nečasova vláda a začal jsem se více zajímat o státní politiku, která mě štvala a také jsem tehdy bojoval s tím, že mi bylo 17 let a ještě jsem nemohl volit, tak jsem alespoň chtěl pomoci straně, kterou bych jinak volil. Piráty jsem sledoval již delší dobu, dělal jsem si i různé volební kalkulačky a všude mi vycházelo, že právě oni jsou mi nejbližší. Takže jsem se s nimi spojil, pomohl jsem jim v kontaktní kampani, v kampani do Eurovoleb 2014 a když mi padlo 18 let, požádal jsem o vstup do strany. 

Doporučeno
„Lidi nám píšou, že už se za Česko tolik nestydí. Čekáme, že počet znásilnění bude klesat,“ říká Johanna Nejedlová „Lidi nám píšou, že už se za Česko tolik nestydí. Čekáme, že počet znásilnění bude klesat,“ říká Johanna Nejedlová 17. dubna 2024 16:00

V primárních volbách 2017 jsem pak skončil na třetím místě a získal jsem mandát ve Sněmovně, kde se primárně věnuji Evropě, zahraničí politice a lidským právům, což je něco, co mě vždy velmi zajímalo.

František Kopřiva
Zdroj: Osobní archiv František Kopřiva

Začátkem tohoto roku jste získal ocenění Genderman roku 2020 a jedním z důvodů bylo odsouzení sexistických a vulgárních výroků poslance Foldyny (ČSSD). Ten řekl, že „feminismus vzniká tak, že se sejde ženská, tlustá a vzteklá jak hroch, strupatá jak ropucha a chlupatá jako Yetti, s nějakou ambiciózní idiotkou, a shodnou se na tom, že je mrzí, že se narodily jako ženy.“ Proč jste se jeho výroku rozhodl postavit a co podle Vás poslance Foldynu vede k takovým názorům?

Já se celkově zaměřuji na genderovou rovnost, v all male panelu jsem přenechal svoje místo kolegyni, předsedovi vlády interpeluji genderová témata, mezi která patří i gender pay gap a snažím se věnovat systémovějším věcem. Ale kauza s Foldynou je dobrá ilustrace toho, že ačkoliv nejsem typ člověka, který by se pouštěl do internetových přestřelek, tak tohle bylo opravdu přes čáru. Mým cílem nebylo přesvědčit kolegu Foldynu, byť se s ním o tom klidně rád pobavím, o svých názorech. Na jeho prohlášení, které zastává více politiků, jsem chtěl vysvětlit, že představa o feminismu je mnohdy hnána do extrémů.

Doporučeno
Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí 17. dubna 2024 14:00

Ale o tom feminismus není. Je o odbourávání bariér, které si většina společnosti ani neuvědomuje a já ji za to neodsuzuji, spíše se snažím vést racionální debatu. Je důležité nepoukazovat pouze na extrémy, do kterých se snáz střílí, ale vést konstruktivnější debaty.

Proč je slovo „feministka“ mnohdy vnímáno jako nadávka?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 95476 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Zpět
Sdílet
Diskuse