Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. března 2021 11:07
Čas čtení 0:39
Tereza Šnajdrová

Do Česka v příštím týdnu dorazí sto tisíc dávek vakcíny od států EU

Do Česka v příštím týdnu dorazí sto tisíc dávek vakcíny od států EU
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Kvůli nekontrolovatelnému šíření koronaviru se nám státy Evropské unie rozhodly přenechat 100 tisíc dávek vakcíny Pfizer/BioNTech.

Jen za včerejší den u nás přibylo 15 088 nově nakažených koronavirem a stále tak patříme k nejhůře zasaženým zemím světa, kterým se pandemie nedaří dostat pod kontrolu. Státy Evropské unie se proto rozhodly přenechat nám 100 000 dávek vakcíny Pfizer/BioNTech, které by měly dorazit v průběhu příštího týdne, informuje iDnes.

Doporučeno
Petříček: Česko odmítlo nakoupit vakcíny od AstraZeneca ze SAE. Žádnou oficiální nabídku jsme neobdrželi, tvrdí Blatný Petříček: Česko odmítlo nakoupit vakcíny od AstraZeneca ze SAE. Žádnou oficiální nabídku jsme neobdrželi, tvrdí Blatný 3. března 2021 17:28

Díky solidaritě EU obdržíme příští týden 100 000 dávek vakcíny Pfizer navíc. Můžeme rychleji očkovat teď, když to nejvíc potřebujeme,“ uvedl Andrej Babiš (ANO) a poděkoval unijním státům a Evropské komisi.

Firma Pfizer v posledních dnech zrychlila výrobu vakcíny, takže bude schopna Evropské unii dodat více dávek, než původně slíbila. Unijní státy se pak dohodly, že část těchto dávek nerozdělí podle počtu obyvatel mezi všechny země EU, ale přenechají je těm, které bojují s obtížnou epidemickou situací na svém území.

Kromě České republiky získá 100 000 dávek navíc ještě Slovensko a Rakousko. „Slovensko se může v těžkých časech spolehnout i na své evropské partnery. Jsem velmi rád, že se nám dnes podařilo konečně dosáhnout dohody o tzv. SOS dávkách vakcín,“ napsal na Facebook slovenský premiér Igor Matovič.

Doporučeno
Česká republika je v rámci Evropské unie nadprůměrně velká země. Nejsme jenom nějaká malá zemička, říká Pirát František Kopřiva Česká republika je v rámci Evropské unie nadprůměrně velká země. Nejsme jenom nějaká malá zemička, říká Pirát František Kopřiva 3. března 2021 16:04
Domů
Sdílet
Diskuse