Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. března 2021 14:33
Čas čtení 0:47
Tereza Šnajdrová

Automobilka Škoda se chystá propustit až 3 000 lidí. Odbory zuří

Automobilka Škoda se chystá propustit až 3 000 lidí. Odbory zuří
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Od letoška do roku 2023 by měl být počet zaměstnanců snížen o pět procent.

Automobilka Škoda Auto chce do roku 2023 snížit počet zaměstnanců o 5 %, tedy zhruba o 3 000 lidí. Společnost již nyní pozastavila nábor nepřímého personálu, a to především mimo výrobní oblasti, s čímž nesouhlasí odbory, které žádají snížit pětiprocentní krácení personálu na minimum, informuje ČT 24.

Doporučeno
Povinné testování na covid-19 má platit také v Poslanecké sněmovně Povinné testování na covid-19 má platit také v Poslanecké sněmovně 4. března 2021 10:35

„Odborová organizace tento postup kritizuje, je totiž nutné nejen podat informaci, ale celý projekt projednat. Odbory KOVO rovněž nesouhlasí s číslem rácia. Udělají proto vše, aby snížily toto neodpovědně stanovené plošné rácio pět procent na minimum,“ stojí v týdeníku Škodovácký odborář.

Podle odborů by vedení firmy tímto krokem ohrozilo projekty Škody. „Je naprosto jasné, že pokud by se v ráciu pokračovalo, vytvoříme projekt solidarity, kdy přímí pracovníci odmítnou různé modely pracovní doby, jako je 17(směnný) a 18směnný systém či další formy flexibilní práce, včetně hromadných přesčasů,“ uvedly odbory.

Provoz v automobilce v současné době komplikuje také pandemie koronaviru, kvůli které na výrobních linkách nastal podstav.

Řešení firma nalezla tak, že nutí agenturní zaměstnance, aby po noční pokračovali na ranní směnu a nahradili tak chybějící pracovníky. Podotýkáme, že toto je ten nejhorší hazard s lidským zdravím. Takto zneužívat bezbrannosti pracovníků závislých na této prekérní formě zaměstnání a obživy je nedůstojné nejen v rámci firmy Škoda, ale i celém koncernu Volkswagen,“ zní od odborářů.

Doporučeno
Česká republika je v rámci Evropské unie nadprůměrně velká země. Nejsme jenom nějaká malá zemička, říká Pirát František Kopřiva Česká republika je v rámci Evropské unie nadprůměrně velká země. Nejsme jenom nějaká malá zemička, říká Pirát František Kopřiva 3. března 2021 16:04
Domů
Sdílet
Diskuse