Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. března 2021 16:31
Čas čtení 1:06
Tereza Šnajdrová

Babiš: Po třech týdnech se nic rozvolňovat nebude

Babiš: Po třech týdnech se nic rozvolňovat nebude
Zdroj: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky
NEWS ANDREJ BABIŠ KAREL HAVLÍČEK KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Premiér to řekl na čtvrtečních interpelacích ve Sněmovně.

Ačkoliv ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v médiích sliboval, že uzavření okresů a další přísné restrikce potrvají pouze tři týdny, pravděpodobně se jednalo jen o planá slova. Premiér Andrej Babiš (ANO) na dnešních interpelacích ve Sněmovně uvedl, že vláda v tuto chvíli žádné rozvolnění neplánuje.

Doporučeno
ANO první, Piráti a STAN těsně druzí a propad ČSSD pod 5 %. Takto vypadá únorový volební model ANO první, Piráti a STAN těsně druzí a propad ČSSD pod 5 %. Takto vypadá únorový volební model 4. března 2021 12:26

Ptám se vás, co máte konkrétně naplánováno, že budete dělat. Ptám se proto, že ministr Havlíček vyhlásil do médií, že občané mají vydržet tři týdny a pak se bude rozvolňovat. Řekněte občanům, co máte za strategii,“ dotazoval se pirátský poslanec Martin Jiránek premiéra.

Určitě nebudeme rozvolňovat,“ odpověděl mu Andrej Babiš (ANO). Přísná opatření zakazující například i volný pohyb mezi okresy měla původně platit pouze do 22. března, ale jak to vypadá, za rodinami do jiných okresů si asi ještě dlouho nevyjedeme. Podle premiéra není k rozvolňování důvod. „Potřebujeme se vrátit k normálu. K tomu ale musíme snížit počet nakažených a hospitalizovaných,“ dodal.

Pirátští poslanci chtěli od vlády předložit plán, co bude následovat v případě třech situací, které mohou za tři týdny nastat – situace se může zlepšit, zhoršit či zůstat stejná. Podle nich by měl mít kabinet jasný plán, který by měl také představit spoluobčanům. „Nejsem schopen odpovědět. Jak se to vyvine, tak pak budeme reagovat,“ odpověděl na jejich naléhání Andrej Babiš (ANO).

Doporučeno
Česká republika je v rámci Evropské unie nadprůměrně velká země. Nejsme jenom nějaká malá zemička, říká Pirát František Kopřiva Česká republika je v rámci Evropské unie nadprůměrně velká země. Nejsme jenom nějaká malá zemička, říká Pirát František Kopřiva 3. března 2021 16:04

Poslanci se také dotazovali na to, při jakých počtech nemocných a hospitalizovaných je vláda ochotna uvažovat o zmírnění, případně zpřísnění opatření. Ani na tyto otázky jim však nebylo odpovězeno. Premiér současně členům kabinetu zakázal, aby mluvili o nějakých predikcích. „Řekl jsem ministrům, aby se minimálně vyjadřovali k predikci,“ řekl Babiš poslankyni Olze Richterové (Piráti).

Já nejsem schopen tady říkat nějaká konkrétní čísla, měli jsme tady PSA, každý ho chtěl, hlavně vy jste ho chtěli, ale zkrátka ta predikce není možná,“ dodal pak premiér.

Domů
Sdílet
Diskuse