Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. března 2021 15:32
Čas čtení 1:23
Vojtěch Vanda

Vláda schválila pracovní povinnost studentů a žádá o pomoc tři země

Vláda schválila pracovní povinnost studentů a žádá o pomoc tři země
Zdroj: TASR – František Iván
NEWS ČESKO KORONAVIRUS NĚMECKO POLSKO ŠVÝCARSKO
Uložit Uložené

Situace v České republice došla do bodu, kdy se hodí každá pomocná ruka. I ze zahraničí.

Česká republika aktivovala zahraniční pomoc a se žádostí o součinnost s umístěním pacientů oslovila Německo, Polsko a Švýcarsko, uvádí ministerstvo zdravotnictví. Lůžkové kapacity jsou prý na hranicích svých možností, a tak tlak na český zdravotní systém je obrovský. 

„K dnešnímu dni je v České republice volných 14 % lůžek na jednotkách intenzivní péče a anesteziologicko resuscitačních oddělení, a to za cenu praktického pozastavení elektivní péče,“ uvedla mluvčí rezortu Barbora Peterová.

Doporučeno
Blatný: Epidemie by mohla brzdit a nejtvrdší opatření skončit po 21. březnu. Zdravotníci dostanou odměny jako loni Blatný: Epidemie by mohla brzdit a nejtvrdší opatření skončit po 21. březnu. Zdravotníci dostanou odměny jako loni 5. března 2021 11:44

Ani pozastavení odkladné péče a ani transporty pacientů mezi kraji nezabránily tomu, aby se přeplnily lůžkové kapacity v nemocnicích. Česko proto oficiálně zažádalo Německo, Polsko a Švýcarsko o pomoc. Má se jednat řádově o hospitalizaci desítek pacientů.

Proces bude poměrně složitou administrativní záležitostí. „O samotném transportu do zahraničí rozhodne ošetřující lékař a odešle Ministerstvu zdravotnictví unijní formulář s žádostí o transport,“ popsal náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý.

„To následně formulář vloží do systému včasného varování a reakce EWRS. Nemocnice poté zajistí zdravotnickou dokumentaci pacienta v jazyku přijímací země a získá od pacienta souhlas s transportem do zahraničí. Pokud je nutné péči v zahraničí hradit, schválí ji zdravotní pojišťovna,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý.

ministerstvo zdravotnictví převoz pacientů česko
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

„Následně zahraniční zdravotnické zařízení stanoví termín přijetí pacienta. Vysílající nemocnice zajistí transport, resp. poskytovatele zdravotnických služeb, který disponuje věcným a technickým vybavením a oprávněním k převozu. Přepravu uhradí Ministerstvo zdravotnictví a požádá EU o refundaci těchto nákladu,“ dodal.

K situaci se vyjádřil i ministr Blatný (za ANO): „Dostali jsme se do situace, ve které nikdo z nás nechtěl být. Chtěl bych všechny požádat, aby se i oni podíleli na zlepšení situace v českých nemocnicích. A to tím, že budou důsledně dodržovat aktuálně platná protiepidemická opatření a omezí sociální kontakty na maximální možnou míru.“

Doporučeno
Ivermektin je bezpečný, říká SÚKL Ivermektin je bezpečný, říká SÚKL 5. března 2021 11:02

Chybějící personál nahradí i středoškolští studenti

Nejsou to ale pouze lůžka, která v nemocnicích chybí. I když se povede zrealizovat transporty některých nemocných, pořád bude chybět personál v nemocnicích. Už nyní zde vypomáhají dobrovolníci Českého červeného kříže, studenti zdravotnických a lékařských oborů a také kapacity Armády ČR. 

Aby se zdravotnický personál posílil, vláda na pátečním mimořádném zasedání schválila pracovní povinnost studentů. A to, podle ČT24, posledních dvou ročníků středních zdravotnických škol, části mediků i některých studentů nelékařských oborů.

Domů
Sdílet
Diskuse