Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. března 2021 10:30
Čas čtení 2:40
Dominik Vetrák

Recenze: Raya a drak

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Nejnovější animák od společnosti Disney je jedním z nejlepších, jaké letos uvidíš.

Studio Disney vydalo na své streamovací platformě Disney+ další velký animovaný film, který měl původně zamířit výhradně do kin. Raya and the Last Dragon (Raya a drak) je fantasy příběh o fiktivní zemi Kumandra. Ta prosperovala i díky drakům, kteří ji ochraňovali. Když ale všichni draci zkameněli a obětovali se, aby zničili tajemnou hrozbu Druun, země se rozpadla. 

Druun je magická entita, která se po kontaktu s lidmi rozdvojí a dotyčného promění v kámen. Poslední draci se obětovali, aby vyrobili silný magický drahokam s jejich silou, který měl Druun zničit. Drahokam bylo to jediné, co po dracích zůstalo. Lidé mezi sebou začali bojovat, aby ho získali. Nakonec se proto Kumandra rozdělila na pět částí.

Doporučeno
Myslíš si, že znáš Harryho Pottera? Tyto postavy ve filmech nikdy nebyly, zná je jen pravý fanoušek Myslíš si, že znáš Harryho Pottera? Tyto postavy ve filmech nikdy nebyly, zná je jen pravý fanoušek 21. května 2020 9:59

O pět set let později se Rayin otec rozhodne, že je načase přestat bojovat a společně znovu vybudovat Kumandru v míru. Lidé ze země Fang však zneužijí jeho důvěru, zradí ho a způsobí návrat Druunu. Hlavní hrdinka Raya tráví následující roky tím, že se snaží obnovit svou zemi a zachránit všechny, kteří zkameněli po kontaktu s Druunem. S tím jí může pomoci pouze Sisu, poslední drak, který prý někde odpočívá poté, co vytvořil onen drahokam jako ochranu pro lidi. 

Jakmile se Sisu (hlas jí propůjčila Awkwafina) objeví na obrazovce, vykouzlí ti úsměv na tváři. Jde o nejlepší disneyovskou postavu za posledních pár let (nebo jednu z nejlepších). Sisu se dokáže změnit v člověka. Je ale jedno, v jaké je podobě. V obou případech je nesmírně zlatá, sympatická a nepochybně se dostane do srdce většiny diváků. 

I Sisu má ale chybu. Uplynulo pět set let a svět se změnil. Lépe řečeno, lidé se změnili. Není dobré jim důvěřovat a každý se musí dívat za sebe, jestli mu někdo do zad nevrazil dýku. Na to draci nebyli zvyklí a právě to je klíčem k vyřešení všech problémů. Raya nese velmi pěkné poselství, které se může dotknout jak dětí, tak i teenagerů a dospělých.

Raya and the Last Dragon
Zdroj: The Walt Disney Company

Snaží se prostřednictvím zkaženého světa vnést trochu pozitivity a naděje i do toho našeho. Je to sice jen poselství, které toho reálně asi mnoho nezmění, ale jako téma animáku to funguje náramně. 

Líbily se nám i všechny postavy. Děj je zpočátku předvídatelný, ale ke konci už dokáže diváka sem tam překvapit, což je u animáku velkým plusem. Problém jsme trochu měli se strukturou filmu. Raya místy připomíná videohru. Při každém úkolu bojuje s minibossem nebo bossem, získá nového společníka a také nějakou tu schopnost pro draka. Stane se to pokaždé a dlouho nepřichází nic, co by tento koncept oživilo. 

Nadšení jsou i diváci z jižní Asie. Snímek si z tamních zemí kultury a příběhů bere inspiraci. Koneckonců, Raya je první jihoasijskou disneyovskou princeznou. Lidé jsou z kvality reprezentace a autenticity ve snímku nadšení, což je také velké plus. 

Pochvalu zaslouží i herci. Kelly Marie Tran namluvila hlavní postavu Rayu (podobně jako Sisu i Rayu si okamžitě zamiluješ). Tran můžeš znát jako nešťastnou postavu Rose Tico z nových dílů Star Wars. Herečka si za roli vysloužila nechutné odkazy a nenávist od celého internetu. Je úžasné vidět ji hrdě stát v další disneyovské roli, v níž pro změnu ohromí. Ještě více se nám líbila Awkwafina, která má lví podíl na charismatu Sisu.

Raya and the Last Dragon
Zdroj: The Walt Disney Company

Snímek má nádhernou animaci, skvělé bojové scény a za samostatný poslech stojí i soundtrack. Animáku se toho dá vyčíst jen málo. Rozhodně jde o jednu z nejlepších disneyovských pohádek za poslední roky. Raya má co říci všem věkovým kategoriím. Chyběla nám akorát zapamatovatelná scéna, něco, co by naplno využívalo možnosti animované tvorby. 

Raya and the Last Dragon je skvělý animák s úžasnými postavami, který na konci dokáže vyvolat i emoce, a proto mu udělujeme osm bodů z deseti. Skvěle se na něj dívá a má jen málo negativ, která jsou i tak silně přebíjena pozitivy. Je škoda, že jsme si na animák nemohli zajít do kina. Na druhou stranu, sledovat ho s českým dabingem by bylo vzhledem k nesmírně kvalitní práci originálních herců trestem z pekla. 

P.S. – Četa opic s malým děvčátkem na nás vůbec nefungovala. Až příliš vykrádala film Tučňáci z Madagaskaru.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse