Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. března 2021 17:22
Čas čtení 0:52
Lukáš Čelka

Španělsko je další evropskou zemí, která povolila eutanazii. Církev se s rozhodnutím tamní vlády neztotožňuje

Španělsko je další evropskou zemí, která povolila eutanazii. Církev se s rozhodnutím tamní vlády neztotožňuje
Zdroj: TASR/AP
NEWS
Uložit Uložené

Belgie, Nizozemsko a Lucembursko byly dosud jedinými zeměmi EU, které povolovaly eutanazii.

Španělsko schválilo zákon o eutanazii a stalo se tak čtvrtou zemí v Evropské unii, která svým občanům umožní ukončit život za asistence lékaře. V platnost má vstoupit již od června, informoval o tom portál Euronews.

K schválení podstoupení eutanazie budou muset pacienti splnit přísné podmínky. Pokud se někdo v těžkých bolestech a s nevyléčitelnou nemocí rozhodne, že si chce vzít život pod dohledem lékaře, musí být španělským státním příslušníkem nebo mít legálně bydliště v zemi. Samozřejmě, v době, kdy o tento zákrok požádá, musí být plně při vědomí.

Doporučeno
Sčítání lidu 2021: Jak vyplnit formulář, kde jej sehnat a na co se připravit Sčítání lidu 2021: Jak vyplnit formulář, kde jej sehnat a na co se připravit 18. března 2021 9:31

Žádost o ukončení života pacienta musí být předložena až dvakrát, s odstupem 15 dní, a musí být schválena i druhým lékařem a hodnotícím subjektem. V případě, že pacient nesplňuje kritéria, může tento orgán žádost o eutanazii odmítnout.

„Dnes je důležitý den pro všechny občany, protože směřujeme k humánnější a spravedlivější společnosti. Dnešek je však především důležitým pro ty lidi, kteří se nacházejí v situaci vážného utrpení, je důležitý i pro jejich rodiny a blízké,“ řekl tamní ministr zdravotnictví Salvador Illa ještě v prosinci, když zákon schválila dolní komora španělského parlamentu.

Církev eutanazii odsuzuje

Názor však s ministrem nesdílí katolická církev, která tento krok vlády odsoudila. Biskupská konference se vyjádřila, že eutanazie je „vždy formou vraždy, protože zahrnuje jednoho člověka, který způsobí smrt druhého“.

Belgie, Nizozemsko a Lucembursko byly dosud jedinými zeměmi EU, které eutanazii povolovaly.

Domů
Sdílet
Diskuse