Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. března 2021 16:18
Čas čtení 1:06
Vojtěch Vanda

Minuta ticha za oběti koronaviru. Česko umlkne 22. března

Minuta ticha za oběti koronaviru. Česko umlkne 22. března
Zdroj: TASR - Michal Svítok
NEWS ČESKO KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Dne 22. března 2020 zemřel první pacient s koronavirem. V pondělí, při ročním výročí, si Česko připomene oběť jeho i všech ostatních, kteří pandemii podlehli.

Česká republika bude vzpomínat. Iniciativa Minuta ticha, pod kterou se podepsali publicisté Petr Pospíchal, Jana Hradilková a Jan Kašpárek, vyzývá všechny občany Česka, aby vzdali hold obětem koronavirové pandemie v den, kdy zemřel první pacient.

Na den 22. března by rádi vyhlásili minutu ticha, kterou by podle jejich mínění mohlo podpořit i zvonění zvonů nebo „důstojné a všech politických motivů prosté vzdání úcty obětem z úst veřejně působících osobností.“

Doporučeno
Anketa: Hasič, doktor, řidič tramvaje nebo fotbalista. Zeptali jsme se Čechů, jak jim rok s koronavirem změnil život Anketa: Hasič, doktor, řidič tramvaje nebo fotbalista. Zeptali jsme se Čechů, jak jim rok s koronavirem změnil život 17. března 2021 10:50

V pondělí to bude rok, kdy zemřel první pacient kvůli koronaviru. Podle Novinek.cz se jednalo o pětadevadesátiletého muže, jenž viru podlehl v Nemocnici Na Bulovce. 

„Jako občané, publicisté a aktivisté vyzýváme českou společnost, aby si památku obětí pandemie připomenula. Jsme přesvědčeni, že společné sdílení smutku a vzpomínek na oběti umožní naší společnosti lépe a důstojněji vykročit do budoucnosti, která nás po skončení pandemie čeká. Bude v ní mnoho nových výzev, jež se budeme muset naučit zvládat. Ale památka obětí by vyhasnout neměla,“ uvádí skupina na Facebooku.

„Vyzýváme ke společné minutě ticha v pravé poledne v pondělí 22.března. Přispěje-li k této vzpomínce vyzvánění kostelních zvonů, připomínka památky obětí v médiích či důstojné a všech politických motivů prosté vzdání úcty obětem z úst veřejně působících osobností, budeme si jako společnost moci říct, že jsme nenechali zvítězit lhostejnost a nezájem o osudy druhých,“ dodali.

Doporučeno
Prymula: Normálně žít bychom mohli už v září, je ale nutné proočkovat alespoň 70 až 80 procent populace Prymula: Normálně žít bychom mohli už v září, je ale nutné proočkovat alespoň 70 až 80 procent populace 17. března 2021 13:11

K iniciativě se měla veřejně přihlásit i Česká biskupská konference, a jak sami iniciátoři uvádí, jejich akce by si měla zachovat duchovní a nepolitický charakter. O veřejnou akci prý nestojí, nechtějí zvyšovat riziko infekce, ale nevylučují, že by se v rámci akce mohlo něco na veřejnosti odehrát. Do budoucna by chtěli pokračovat ve svých snahách; rádi by například udělali veřejnou sbírku, která by financovala Památník obětí pandemie.

Domů
Sdílet
Diskuse