Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. března 2021 22:57
Čas čtení 3:10
Vojtěch Vanda

Slavia je ve čtvrtfinále Evropské ligy! Výhra 2:0 byla vykoupena krví Koláře, Rangers dohrávali v devíti

Slavia je ve čtvrtfinále Evropské ligy! Výhra 2:0 byla vykoupena krví Koláře, Rangers dohrávali v devíti
Zdroj: Andrew Milligan - Pool/Getty Images
SPORT ČESKO SK SLAVIA PRAHA
Uložit Uložené

Olayinka, Stanciu, dvě červené karty domácích a krvavé zranění brankáře Koláře. Bylo to divoké.

Po dvou letech do čtvrtfinále Evropské ligy! Slavia Praha potvrdila, že na ostrovních hřištích letos umí, a dokázala porazit skotského mistra Rangers FC na jeho hřišti. Stálo ji to ale poměrně dost.

Skóre otevřel v prvním poločase krásnou hlavičkou Peter Olayinka, v počátcích druhé půle ale musel střídat brankař Kolář kvůli krvavému zranění na hlavě. Rangers i kvůli tomuto zákroku posbírali dvě červené karty, gól ze standardní situace od Stanciua, a Slavia si nakonec pohlídala postup do další fáze. 

Doporučeno
Slavia remizovala s Rangers FC 1:1. Podala nevyrovnaný výkon Slavia remizovala s Rangers FC 1:1. Podala nevyrovnaný výkon 11. března 2021 20:48

Lámání chleba je tady. Před čtvrteční odvetou osmifinále Evropské ligy visela ve vzduchu jediná otázka: Zopakují Pražané svůj výkon jako před dvěma lety a zahrají si čtvrtfinále druhé největší evropské soutěže? Do odvety šli totiž s nevýhodou; v domácím prostředí sice během prvního poločasu excelovali a skotským soupeřům nedovolili vůbec nic, nicméně celek hvězdného trenéra Stevena Gerrarda chytl druhý dech, a gólem Helandera vyrovnal výsledek na 1:1.


Pro Slavii tak bylo jasné, že pokud nedá na Ibrox Parku gól, nemůže počítat s postupem. Trenér Trpišovský proto sliboval Rangers podívanou, kterou v Edenu neviděli. Zlepšení akcí, více gólů, a méně prostoru na výsluní, který se dostal například brankáři McGregorovi, který nevídaně zkrotil gólovou hlavičku Masopusta na konci prvního zápasu.


Slavisté nastoupili v obměněné sestavě a jiném rozestavení. To, že nebude hrát vykartovaný Zima a zaskočí za něj Simon Deli, se čekalo, ale že se na hrotu neobjeví špílmachr Jan Kuchta, to čekal málokdo. V základní sestavě se objevili také Oscar Dorley s Jakubem Hromadou. Skoti nastoupili se dvěma změnami ze zápasu v Edenu, do základu se dostali Leon Balogun a Scott Arfield.

Začátek jak v Edenu, divadlo Morelose

Za zvuku ohňostroje, který si připravili domácí fanoušci za stadionem, rozehrála Slavia první poločas. Už ve třetí minutě zazlobil Stanciu prudkou přihrávkou před McGregora, kterou musel těžce odvracet Balogun. Jezdci se ale nechtěli nechat zahanbit; hráli svou klasickou agresivní hru, takže sešívaným brzy došlo, že utkání bolet.

Doporučeno
REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard 26. března 2024 11:00

Každopádně už ve 14. minutě přišla smršť. Nový muž na hřišti Deli našel na levé straně Bořila, ten poslal centr do soupeřovy šestnáctky, kam si našel cestu Peter Olayinka a hlavou z pozice na přední tyči otevřel skóre. Rangers se snažili odpovědět hned, o dvě minuty později ale Kolář Kentovu střelu vychytal.


Hra se následně přelévala ze strany na stranu. Rangers nešetřili na tvrdých zákrocích, Slavia se za to zdála jistější na míči. To se k půlhodině prvního poločasu začalo měnit, když modří začali mít trochu větší přehled a déle drželi balon. Fotbal se ale hraje na branky, a k těm měli Rangers daleko.

Spíše než góly zaujali excentrickými výstupy Morelose a tvrdými zákroky, které horko těžko vydýchával Peter Olayinka a později celý realizační tým Slavie. Ještě v nastavení prvního poločasu se dostal do šance Sima, který však nezvládl zakončit. Do šaten si tak Pražané odnesli jednogólové vedení.

Doporučeno
Slavia se postavila Leicesteru a vybojovala v Anglii postup výsledkem 2:0! Slavia se postavila Leicesteru a vybojovala v Anglii postup výsledkem 2:0! 25. února 2021 22:52

Kolář v krvi, nádhera Stanciua a šeptanda Kúdely

Ve druhém poločase museli domácí srovnat, jinak by jejich pouť evropskými poháry skončila již v osmifinále. Zpočátku ale táhli za kratší provaz, jelikož se iniciativy ujala Slavia. Sešívaným nicméně chyběla přesnost, jejíž absence je stála několik akcí. V 58. minutě proto přistoupila ke trojitému střídání s tím, že snad hru zpřesní.

V 60. minutě ale museli řešit úplně jiný problém. Střídající Roofe šel v souboji s brankářem Kolářem kopačkou dopředu a rozsekl mu hlavu. Hvězda Slavie musela být odvezena na nosítkách, domácí útočník dostal okamžitě červenou kartu a Rangers šli do deseti. Kolářův post ale musel někdo nahradit. Na hřišti se proto ukázal mladý Matyáš Vágner, pro nějž to byl velice ostrý start.


To pro Rangers ale nebylo všechno. Ostrá hra se nevyplatila ani Balogunovi, který v 73. minutě dostal druhou žlutou kartu a Jezdci zbytek zápasu dohrávali v devíti. Z následného přímého kopu potrestal prohřešky Stanciu vynikajícím přímým kopem. Vršovičtí se pak snažili hlavně kontrolovat hru a neohrozit branku svého mladičkého brankáře. Nutno také podotknout, že ani přes červené karty Rangers nepřestali hrát svou tvrdou hru, kvůli které si logicky vykoledovali další žluté karty. 


Koncem zápasem cloumaly emoce. Goldsonův faul, který dohrál kopem míče do hlavy Kuchty, nejspíš naštval Kúdelu. Ten přiběhl za Kamarou a něco mu pošeptal, což vyvolalo strkanici. Naštěstí se však situace uklidnila a zápas byl dohrán bez dalšího zranění. Slavia vyhrála 0:2 a může se těšit na čtvrtfinále Evropské ligy. Doufejme, že i s Kolářem v brance. Jestli bude mít Kúdelovo šeptání další dohru, se uvidí v dalších dnech.

Domů
Sdílet
Diskuse