Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. března 2021 10:28
Čas čtení 0:50
Tereza Šnajdrová

Minuta ticha za oběti koronaviru. Dnes ve 12:00 Česko umlkne a rozezní se zvony

Minuta ticha za oběti koronaviru. Dnes ve 12:00 Česko umlkne a rozezní se zvony
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Je tomu přesně rok, co v Česku zemřela první osoba nakažená koronavirem. K té příležitosti si připomeneme památku všech obětí pandemie.

Přesně před rokem, tedy 22. března 2020, v Česku koronaviru podlehla první osoba. K dnešnímu dni si pandemie vyžádala již 24 810 lidských životů, za které se v poledne rozezní zvony kostelů a bude se držet minuta ticha. Pokud chceš i ty uctít památky obětem koronaviru, tak přesně ve 12:00 hodin utichni a připoj se tak k ostatním.

Doporučeno
Schillerová: Vláda se shodla, že požádá o prodloužení nouzového stavu o 30 dní Schillerová: Vláda se shodla, že požádá o prodloužení nouzového stavu o 30 dní 21. března 2021 14:10

Jako občané, publicisté a aktivisté vyzýváme českou společnost, aby si památku obětí pandemie připomenula. Jsme přesvědčeni, že společné sdílení smutku a vzpomínek na oběti umožní naší společnosti lépe a důstojněji vykročit do budoucnosti, která nás po skončení pandemie čeká. Bude v ní mnoho nových výzev, jež se budeme muset naučit zvládat. Ale památka obětí by vyhasnout neměla,“ je uvedeno na facebookové události, za níž stojí někdejší disident a politický vězeň Petr Pospíchal, iniciátorka Jana Hradilková a novinář Jan Kašpárek.

Společná minuta ticha se bude držet v pondělí 22. března ve 12:00 hodin a spolu s ní se po celém Česku rozezní kostelní zvony. „Smutek a smrt v době pandemie už z naší společné paměti nevymažeme. Minuta ticha za oběti pandemie má být aktem solidarity a úcty k obětem a jejich pozůstalým, ale i vděkem za život, jehož cenu si v této době uvědomujeme víc než kdy dřív. Minutu ticha jako velké společné gesto jsme jim všem dlužni,“ stojí v popisu.

Doporučeno
Pieta za oběti koronaviru: Dlažbu Staroměstského náměstí pokrylo 25 tisíc křížů Pieta za oběti koronaviru: Dlažbu Staroměstského náměstí pokrylo 25 tisíc křížů 22. března 2021 10:05
Domů
Sdílet
Diskuse