Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. března 2021 6:43
Čas čtení 1:05
Tímea Krauszová

Mniši uvízli ve francouzském klášteře s téměř 3 tunami sýra. Přes internet hledají kupce

Mniši uvízli ve francouzském klášteře s téměř 3 tunami sýra. Přes internet hledají kupce
Zdroj: Unsplash / Elisa Michelet
NEWS
Uložit Uložené

V klášteře mají tuny sýru a datum spotřeby se blíží.

Francouzský klášter v Burgundsku čelí krizi. Mniši si přivydělávají prodejem domácích sýrů návštěvníkům, kromě toho sýry zásobují i ​​místní restaurace. Kvůli aktuálním protipandemickým opatřením však v této činnosti nemohou pokračovat, a tak se jim doma hromadí doslova tuny sýra.

Ve snaze dostat co nejvíce mléčných produktů mezi lidi dříve, než se zkazí, spustili poprvé v historii online prodej. O nouzovém prodeji informoval britský Guardian.

Doporučeno
Vakcíny od Johnson & Johnson přijdou do Evropské unie v dubnu Vakcíny od Johnson & Johnson přijdou do Evropské unie v dubnu 26. března 2021 16:13

Kravám lockdown nevysvětlíš

Klášter Cîteaux na jih od města Dijon obvykle prodává své poloměkké sýry osobně. Jejich prodeje v průběhu lockdownu však klesly o téměř polovinu a zoufale potřebují vyprázdnit své sklepy. V těch se nyní skrývají čtyři tisíce kotoučů sýra, dohromady jde o 2,8 tun mléčných výrobků.

„Zkoušeli jsme našim 75 kravám vysvětlit, že by měly produkovat méně mléka, ale nezdá se, že by nám rozuměly,“ řekl bratr Jean-Claude, který se v rámci řádu stará o marketing.

Klášter založili v roce 1908 a jejich sýry jsou vskutku proslulé. V roce 2020 vyhráli stříbrnou medaili v prestižní gurmánské soutěži, která se každoročně pořádá v Lyonu. Toto město je také známé jako bašta francouzské gastronomie.

Sýry – a mnichy – by mohl zachránit internetový prodej. Spolupracují se startupem Divine Box, který prodává produkty vyrobené mnichy a jeptiškami ve Francii i ve světě.

Do příštího úterý by chtěli prodat první tunu a zdá se, že by se jim to i mohlo podařit. Podle webstránky si totiž lidé už objednali 700 kilo. Internetový prodej nese název Opération fromage (Operace sýr). Minimální množství, které si můžeš objednat, jsou dva kusy za 23 eur za jeden (kolem 600 korun), plus poštovné.

Domů
Sdílet
Diskuse