Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. března 2021 12:16
Čas čtení 2:10
Vojtěch Vanda

Sčítání lidu 2021 je příležitostí pro Romy, homosexuální páry nebo Moravany, vyzývají iniciativy

Sčítání lidu 2021 je příležitostí pro Romy, homosexuální páry nebo Moravany, vyzývají iniciativy
Zdroj: FOTO TASR - Roman Hanc
NEWS SČÍTÁNÍ LIDU 2021
Uložit Uložené

Uvádět svou etnicitu nebo orientaci je ve sčítání lidu důležité.

I přes počáteční zmatky pokračuje sčítání lidu. Různé iniciativy vyzývají, aby lidé, kteří žijí v Česku, uváděli vše tak, jak je. Totiž pokud jsi Rom, je více než žádoucí se přihlásit k romské národnosti, jelikož z toho mohou plynout výhody. Stejně tak to mohou mít zástupci LGBT+ menšiny a dalších.

Doporučeno
Sčítání lidu 2021: Formuláře ke stažení a přehled důležitých informací Sčítání lidu 2021: Formuláře ke stažení a přehled důležitých informací 26. března 2021 12:36

Zrovna menšiny by na uvádění své národnosti mohly poměrně dost získat. Kromě uplatnění práva na zajištění výuky nebo na komunikaci s úřady ve svém jazyce, jak píše iDNES.cz, by to také mohlo mít vliv na uvádění názvů obcí, ulic či označení veřejných budov v jejich jazyce. 

Nejvíce by mohla promluvit právě nejpočetnější menšina v Česku, Romové, jejichž počty odhadují odborníci na 262 tisíc. Přitom k romské národnosti se při posledním sčítání přihlásilo pouze 13 150 osob. Situaci pro iDNES.cz vysvětlil člen Rady vlády pro záležitosti romské menšiny za občanskou část Tomáš Ščuka, podle nějž získaná čísla ze sčítání lidu představují oficiální čísla, jež mohou pomoci prosadit nutné změny.

Zpět
Sdílet
Diskuse