Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. dubna 2021 19:02
Čas čtení 4:49
Dominik Vetrák

Marvel otevřeně řeší rasismus. USA nechtějí černého Captaina Americu a Falcon to chce změnit

Marvel otevřeně řeší rasismus. USA nechtějí černého Captaina Americu a Falcon to chce změnit
Zdroj: Marvel Studios/Disney+
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Pátá epizoda The Falcon and the Winter Soldier představila zajímavou novou postavu a rozebrala rasismus v USA.

Když jsme napsali první článek s dojmy z debutové epizody The Falcon and the Winter Soldier, v komentářích se našlo mnoho čtenářů, kteří nechápali nebo odmítali fakt, že seriál pracuje s tématem rasismu v USA.

V nejnovější páté epizodě už hrdinové otevřeně řeší důvody, proč vláda USA mučila Isaiaha Bradleyho (prvního superčlověka po Stevu Rogersovi), proč Falcon nechtěl převzít Stevův štít a jaký vliv může mít Captain America tmavé pleti na USA a celou společnost. 

Seriál toto téma rozebírá ve skvělém dialogu mezi Samem (Falconem) a Isaiahem. Jejich myšlenky a názory jsou rozdílné, ale oba vědí, s čím Afroameričané v USA bojovali od samého počátku. Jen málokdo by čekal, že by se disneyovský seriál nebo film otevřeně zabývaly problémem systémového rasismu v USA. Isaiah je přesvědčen, že se moc nezměnilo a systémový rasismus v USA by stále nedovolil, aby byl novým Captainem Americou černoch. A pokud by mu to i dovolil, tvrdí, že by to žádný černoch neměl dělat.

Doporučeno
Stále nemáš PS5? Nezoufej, konzoli chybí i půl roku po vydání základní funkce, hráči jsou frustrovaní a kupují Xbox Stále nemáš PS5? Nezoufej, konzoli chybí i půl roku po vydání základní funkce, hráči jsou frustrovaní a kupují Xbox 15. dubna 2021 14:30

Sam tvrdí, že se věci změnily a že se lidé musí dozvědět, co vláda udělala Isaiahovi, ale Isaiah ho rychle vrátí na zem. Je přesvědčen, že by ho znovu umlčeli, mučili nebo rovnou zabili. Sam si uvědomuje, jaké peklo Isaiah prožil jen kvůli jeho barvě pleti.

Je mu jasné, že mu Isaiah v podstatě říká, že pokud štít převezme, zradí všechno, za co černoši bojují a co pro štít museli vytrpět. Později se ale rozhodne, že štít převezme a udělá vše pro to, aby systémový rasismus v USA změnil. 

The Falcon and the Winter Soldier
Zdroj: Marvel Studios/Disney+

Marvel si zaslouží pochvalu za to, že se k problému staví autenticky. Seriály na Disney+ jsou ideální k tomu, aby tvůrci prozkoumali podobné jevy, jako je rasismus, společenská situace v USA a vše, co se v současnosti skutečně děje ve společnosti. Ve velkých kinofilmech, kde bojují s Thanosem, na to totiž prostor není. 

Seriály tak ovšem fungovat mohou a právě v takových scénách je seriál vynikající. Když mezi sebou postavy konverzují, řeší ideologii kolem identity Captaina Americy, což pro Sama znamená převzít štít z hlediska rasového, ale i ideologického problému. Isaiah vzpomíná na to, jak se v mládí vzepřel rozkazům a zachránil své „bratry ve zbrani“.

Vláda a armáda USA za to Isaiaha potrestaly, mučily a experimentovaly na něm. Zkoušely zjistit, proč u něj sérum dělající z člověka nadčlověka fungovalo (ostatní pokusní vojáci zemřeli) a jak by ho mohli replikovat. Je zcela jasné, že chtěli dalšího Captaina Americu, ale ne Isaiaha, protože nebyl běloch.

The Falcon and the Winter Soldier
Zdroj: Marvel Studios/Disney+

Stačí se podívat na Captain America: First Avenger. Steve Rogers udělal úplně totéž, co Isaiah Bradley. Steve se vzepřel rozkazům a zachránil své vojenské kolegy a kamarády. Jenže na rozdíl od Isaiaha Steva oslavoval celý svět, získal pochvalu od vlády USA a dovolili mu aktivně se zapojovat do bojů. Nemluvě o tom, že Steva od počátku odmítali riskovat v akci, a tak ho využívali jen na PR. Naopak, Isaiah byl jako černoch nahraditelný, a tak se účastnil vojenských akcí. 

Tato část seriálu je opravdu zajímavá, ale v poslední epizodě se toho událo mnohem více. Někteří diváci si budou pamatovat tradiční klišé sekvenci, ve které hrdina trénuje, snaží se zlepšit a potí se. V projektech od Marvelu trhají hrdinové stěny, cestují časem, bojují s mimozemšťany, takže tato sekvence byla podle nás zcela zbytečná, podobně jako tančení postav v Madripooru.

Mnohem zajímavější je ovšem cameo herečky Julie Louis–Dreyfus (seriál Veep). Její postava se jmenuje Contessa Valentina Allegra de Fontaine. V komiksech jde o agentku SHIELDu a lásku Nicka Furyho (Samuel L. Jackson). Později ale odhalí, že je špionka z HYDRY.

The Falcon and the Winter Soldier
Zdroj: Marvel Studios/Disney+

Převzala identitu Madame Hydra a stala se důležitou postavou v několika dějových liniích včetně Secret Invasion. Tato komiksová událost bude obsažena v jiném seriálu se Samuelem L. Jacksonem a jeho Nickem Furym (o tom si můžeš více přečíst zde).

Postava měla zažít svůj marvelovský debut v celovečeráku Black Widow, jeho premiéru ale kvůli koronaviru odložili, takže ji diváci neznají. Vanity Fair informuje, že kromě debutu v Black Widow by Fontaine mohla stát za zrodem antihrdinského týmu Thunderbolts. 

V komiksech tvoří tuto skupinu vícero záporáků i kladných hrdinů ochotných dělat špinavou práci. Marvelovské filmy a seriály už mnoho z nich představily a určitě se dočkáme zcela nových. Je tedy jen otázkou času, kdy budou vystupovat v nějakém seriálu nebo filmu. Kromě Zema by součástí týmu mohl být i John Walker — už ne s identitou Captaina Americy, ale jako US Agent. Ten sice bojuje na straně dobrých, ale má brutální metody a nesouhlasí s tím, co reprezentuje Captain America a jeho hodnoty.  

Nechtěně vtipná byla i potitulková scéna, v níž John Walker svařuje vlastní štít. Je to totiž opravdu nešťastné, protože si ho opravuje pomocí nekvalitního plechu a různých kovů z garáže. Takový štít by mu asi dlouho nevydržel. Ve srovnání se štítem z vibrania, který dosud používal, je jeho nový štít směšný. Na odrážení nábojů by ale stačit mohl.

The Falcon and the Winter Soldier
Zdroj: Marvel Studios/Disney+

Pro neznalce komiksů příliš neznamenala ani scéna, ve které Sam (Falcon) řekl Torresovi, ať si nechá jeho zlomená křídla. V komiksech se z Torrese stane Falcon II poté, co původní Falcon (Sam Wilson) převezme roli Captaina Americy. Torres ale získá reálné schopnosti ptáka po jistých experimentech.

Ve světě Marvelu se nic podobného stát nemusí a z Torrese se ani nemusí stát další Falcon, ale určitě by byla škoda, kdybychom v marvelovských projektech neměli létající postavu (nepočítaje roboty). Vznikají díky ní skvělé akční scény, takže spojení Falconových křídel a štítu by mohlo fungovat skvěle.

The Falcon and the Winter Soldier
Zdroj: Marvel Studios/Disney+

Fanoušky zajímá i to, co se nacházelo v krabici z Wakandy, kterou Samovi doručil Bucky poté, co Wakanďany požádal o laskavost. Samův oblek spojený s křídly je zničen, takže na finální souboj potřebuje něco nového. Samotný štít mu stačit nebude. Sam je stále jen člověk, a tak je ve velkém nebezpečí i v obyčejných soubojích.

Ideální by bylo, kdyby Falconovi darovali oblek podobný tomu, jaký má Black Panther. Ten dokáže přijímat údery nepřátel a zpracovat jejich energii, aby je pak „vystřelil“ z obleku jako tlakovou vlnu. Falcon něco takového potřebuje, protože jeho tělo není ničím výjimečné a po pár tvrdých úderech může skončit nehybně na zemi. Dárek by mohl být i kombinací obleku Falcona a Captaina Americy, jaký nosil i v komiksech.

Falcon
Zdroj: Marvel Comics

Na závěr se musíme podívat na Sharon Carter, která je v seriálu zatím celkem velkým otazníkem. Obchoduje s drahými uměleckými díly, disponuje satelity a obklopují ji ozbrojení vojáci. Podle všeho je to právě ona, kdo se skrývá za identitou Power Brokera, tajemného záporáka snažícího se dostat sérum k vytvoření superlidí.

The Falcon and the Winter Soldier
Zdroj: Marvel Studios/Disney+

Buď je autentickým Power Brokerem, nebo je jen nacvaknutou postavou, která pro CIA plní roli Power Brokera a ze zákulisí ovládá zločinecký svět. Dávalo by to smysl, protože Sharon zavolala na konci epizody Bartocovi.

Bartoc je záporák, se kterým bojoval Captain America ve Winter Soldier na lodi a později s ním bojoval i Sam/Falcon, a to v první epizodě seriálu The Falcon and the Winter Soldier. Bartoc se na konci epizody spojí s Karli, šéfkou teroristické skupiny Flag Smashers. Bude zajímavé sledovat, jaké jsou Sharoniny skutečné motivace. 

Všechno se to dozvíme už za několik dní, protože v pátek Disney+ odvysílá finální epizodu. Těšit se můžeš na epické akční scény, souboje s Falconem a jeho štítem, Buckem, Johnem Walkerem, Flags Smashers (už pravděpodobně s identitou US Agenta) a mnoha dalšími. Ze Sama na závěr zřejmě oficiálně udělají Captaina Americu a my doufáme, že na pár sekund uvidíme i Steva Rogerse v podání Chrise Evanse, i když jde spíše o zbožné přání.  

Domů
Sdílet
Diskuse