Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. dubna 2021 10:26
Čas čtení 1:16
Tereza Šnajdrová

Sčítání lidu 2021: Komisaři začali roznášet papírové formuláře, sečíst se lze i na poště

Sčítání lidu 2021: Komisaři začali roznášet papírové formuláře, sečíst se lze i na poště
Zdroj: Sčítání 2021
NEWS SČÍTÁNÍ LIDU 2021
Uložit Uložené

V sobotu začalo sčítání lidu prostřednictvím papírových formulářů.

Na konci března začalo v Česku po deseti letech sčítání lidu, domů a bytů, které nejprve probíhalo pouze on-line formou a od soboty 17. dubna se do sčítání zapojili i komisaři, kteří začali roznášet papírové formuláře. Ty najdeš i na většině pošt, kde ti pracovníci poradí s vyplněním, které samozřejmě nemusíš absolvovat, pokud ses již sečetl elektronicky.

Doporučeno
Sčítání lidu 2021: Formuláře ke stažení a přehled důležitých informací Sčítání lidu 2021: Formuláře ke stažení a přehled důležitých informací 26. března 2021 12:36

Pokud se nechceš sečíst online nebo ti dělá problém práce s počítačem, nezoufej. O víkendu začala distribuce papírových formulářů, které můžeš vyplněné odevzdat na poště nebo vhodit do poštovní schránky, a to nejpozději do 11. května. Sčítání je povinné pro všechny obyvatele Česka a ač nás zde žije zhruba 10,7 milionu, online se zatím sečetlo zhruba šest milionů lidí.

Kdy dorazí komisaři i do tvé domácnosti se dozvíš na vstupních dveřích domu, kam je umisťováno oznámení o příchodu. Pokud tě sčítací komise nezastihne doma, po 30. dubnu začne druhé kolo obchůzek, avšak konkrétní termín návštěvy si vybrat nemůžeš. I o druhém kole budou komisaři informovat prostřednictvím oznámení na vchodových dveřích či lístkem ve schránce a vzhledem k pandemii koronaviru pak celé předání formuláře proběhne venku před domem. Pokud ses již sečetl elektronicky, tak listinný formulář vyplňovat nemusíš.

Doporučeno
Sčítání lidu 2021 začne už v pátek. K čemu je dobré a proč je povinné? Sčítání lidu 2021 začne už v pátek. K čemu je dobré a proč je povinné? 23. března 2021 10:44

Formulář si můžeš vyzvednout a vyplnit i na osmi stovkách pošt a na všech krajských správách Českého statistického úřadu. „Pro vydání formuláře je třeba sdělit adresu, kde bydlíte, a případně i číslo bytu. Na kontaktním místě sčítání lze vyzvednout listinný sčítací formulář i pro jiné osoby. I v takovém případě platí, že je třeba uvést adresu obvyklého bydliště a případně číslo bytu osoby či domácnosti, které formulář vyzvedáváte,doplňuje předseda statistického úřadu Marek Rojíček.

Pokud se nechceš vyplňovat s papírovým formulářem, tak se stále můžeš sečíst i online, což podle Českého statistického úřadu udělalo již zhruba šest milionu lidí. Ačkoliv měla internetová fáze sčítání skončit 9. dubna, kvůli prvotním problémům s nefunkčním webem byla možnost sečíst se elektronicky prodloužena do 11. května. Výsledky sčítání by pak měly být odhaleny na přelomu letošního a příštího roku.

Doporučeno
Žádný kybernetický útok. Šéf ČSÚ řekl, proč online formulář pro sčítání lidu spadl Žádný kybernetický útok. Šéf ČSÚ řekl, proč online formulář pro sčítání lidu spadl 27. března 2021 15:09
Domů
Sdílet
Diskuse