Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. dubna 2021 13:23
Čas čtení 1:47
Tereza Šnajdrová

Stojíme při vás, ruští agenti musejí být potrestáni, vzkazují nám USA, Kanada, Ukrajina a další státy

Stojíme při vás, ruští agenti musejí být potrestáni, vzkazují nám USA, Kanada, Ukrajina a další státy
Zdroj: Policie ČR
NEWS
Uložit Uložené

Ostatní státy nám vyjádřily podporu ohledně rozhodnutí vyhostit 18 ruských zaměstnanců ambasády.

Víkendové prohlášení premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) týkající se výbuchu ve Vrběticích, do něhož byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby GRU, silně rezonuje také v zahraničí. Podporu ohledně rozhodnutí vyhostit 18 ruských zaměstnanců ambasády nám vyjádřily Spojené státy, Lotyšsko, Velká Británie, Spojené státy i Ukrajina.

Doporučeno
Rusko vyhostí 20 zaměstnanců české ambasády v Moskvě, na odchod dostali 24 hodin Rusko vyhostí 20 zaměstnanců české ambasády v Moskvě, na odchod dostali 24 hodin 18. dubna 2021 21:23

Lotyšsko vyjadřuje solidaritu s našimi českými spojenci ohledně rozhodnutí vyhostit 18 ruských špehů vydávajících se za diplomaty,tweetnul v sobotu lotyšský ministr zahraničních věcí Edgars Rinkēvičs a připomněl, že při výbuchu zemřeli dva lidé. „Podvratná činnost ruských agentů, která způsobila výbuch muničního skladu a smrt nevinných lidí, je trestuhodná, viníci musí být potrestáni,“ doplnil pak. 

Podporu naší zemi vyjádřily i Spojené státy, a to prostřednictvím americké ambasády v Praze: „USA stojí při svém stálém spojenci, České republice. Oceňujeme její významné rozhodnutí přivést Rusko k odpovědnosti za jeho nebezpečné jednání na českém území,napsala zástupkyně velvyslance Jennifer Bachus.

V neděli vyhoštění 18 pracovníků ruské ambasády v Česku ocenila i Velká Británie, podle které musí Rusko s podobnými útoky okamžitě přestat. „Jsme odhodláni postavit osoby odpovědné za útok v Salisbury před soud a chválíme kroky českých úřadů, které činí totéž,“ řekl tamní ministr zahraničí Dominic Raab.

Zpět
Sdílet
Diskuse