Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. dubna 2021 14:30
Čas čtení 15:41
Vojtěch Vanda

Daniel Pražák o distanční výuce: V mikrofonu občas slyším žáky, jak místo učení paří Minecraft. Důležité je si to nebrat osobně

Daniel Pražák o distanční výuce: V mikrofonu občas slyším žáky, jak místo učení paří Minecraft. Důležité je si to nebrat osobně
Zdroj: se svolením Patrika Šimra
REFRESHER
Uložit Uložené

Distanční výuka je novinkou ve školství, kterou nikdo nežádal. Přesto se musela kvůli pandemické situaci zavést ve všech školách. Jakou zkušenost s ní má učitel Daniel Pražák?

České školství si v posledním roce prošlo zkouškou ohněm. Stejně jako všechny ostatní činnosti i vyučování se muselo přesunout do digitálního světa. A stejně jako jinde se i zde objevily problémy a komplikace s tím rozdílem, že se ale týkaly i těch nejmenších, kteří se se školní docházkou teprve seznamovali, nebo studentů v posledních ročnících, které čekaly doposud nejtěžší životní zkoušky.

Česká republika je zemí, která měla jednu z nejdelších uzavírek škol v Evropě. Děti, respektive studenti, se začali vracet do lavic teprve před dvěma týdny, a celý proces se kompletně ukončí nejdříve v červnu. REFRESHER se proto rozhodl kontaktovat učitele Daniela Pražáka, který nám svým vhledem objasnil, jak probíhala distanční výuka, jaké problémy se zde objevily, jak se odloučení od školy projevilo na psychice žáků i učitelů, a co si myslí o vládních postupech týkajících se školství.

V tomto článku si přečteš:
  • Co pro Daniela znamená škola
  • Co bylo nejtěžší na distanční výuce
  • Jestli mělo vyučování z domu i nějaké klady
  • Jakým způsobem žáci „zlobí“ na distanční výuce
  • Jak se koronavirus projevil na psychice žáků a vyučujících
  • Proč si myslí, že situace na středních odborných školách, bude ještě horší než jinde
Doporučeno
Nespokojení studenti se pustili do boje s českým školstvím. Národní studentský odboj má více než 200 členů (Rozhovor) Nespokojení studenti se pustili do boje s českým školstvím. Národní studentský odboj má více než 200 členů (Rozhovor) 26. dubna 2021 11:06

Od pondělí 12. dubna se do škol vrátila část žáků prvního stupně. Musel ses také vrátit? Nebo jsi do školy musel již dříve?

Já v tuhle chvíli učím šestou až osmou třídu, takže mě se rozvolňování netýká. Až teda na to, že jsem se přihlásil jako dobrovolník na pomoc s testováním. Nicméně oproti minulému jaru jsem začal chodit učit do školy, protože nám to zaměstnavatel umožňuje. Chodím učit do školy právě proto, abych oddělil domov od práce.


Jsi rád, že ses vrátil zpátky do školy?Musím říct, že když jsem šel dneska po škole, a znova jsem na chodbách zakopával o ty prvňáčky a druháčky, tak jsem si řekl, že je to fakt krásné, a že to je něco, co v té škole strašně chybělo. Škola najednou žije, a to jsme většinu školního roku neměli. Takže jsem rád, že se vrací děti. A to jednak kvůli sobě, ale jednak kvůli nim, protože je to na nich hodně vidět. A to i na těch starších, kteří čekají na to, kdy se budou moci vrátit i oni.

Daniel Pražák
Zdroj: se souhlasem Daniela Pražáka
Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 97443 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Zpět
Sdílet
Diskuse