Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. dubna 2021 18:35
Čas čtení 0:56
Adam Smeták

Biden uznal genocidu Arménů. Očekává se zhoršení vztahů USA a Turecka

Biden uznal genocidu Arménů. Očekává se zhoršení vztahů USA a Turecka
Zdroj: Drew Angerer/Getty Images
NEWS
Uložit Uložené

Spojené státy po 106 letech oficiálně uznaly genocidu Arménů.

Americký prezident Joe Biden v sobotu večer našeho času formálně uznal systematické vyvražďování a deportace stovek tisíců Arménu za dob Osmanské říše za genocidu. Jde o historický krok, k němuž se Bidenovi předchůdci kvůli obavám z reakce Turecka neodvážili. Genocida Arménu se odehrála na začátku 20. století. 

Joe Biden svým prohlášením splnil svůj předvolební slib. Na památný den arménské genocidy oficiálně uznal systematické vyvražďování Arménů z let 1915 až 1923 za genocidu. 

Doporučeno
Biden: Putin je vrah bez duše. Za své činy bude platit Biden: Putin je vrah bez duše. Za své činy bude platit 17. března 2021 15:30

„Každý rok v tento den si připomínáme životy všech těch, kteří zemřeli během arménské genocidy v Osmanské éře, a znovu se zavazujeme zabránit tomu, aby k takovému zvěrstvu už nikdy nedošlo. Od 24. dubnem 1915, kdy arménské intelektuály a vůdce komunit v Konstantinopoli zatkly osmanské úřady, bylo jeden a půl milionu Arménů deportováno, zmasakrováno nebo posláno na smrt v rámci vyhlazovací kampaně. Ctíme si jejich oběti, aby se hrůzy toho, co se stalo, nikdy neztratily v historii,“ uvádí Bílý dům ve svém prohlášení.

„V průběhu desetiletí arménští přistěhovalci obohatili USA nespočetnými způsoby, ale nikdy nezapomněli na tragickou historii, která přinesla tolik jejich předků k našim břehům. Ctíme jejich příběh. Vidíme tu bolest. Potvrzujeme historii. Děláme to proto, abychom nesvalovali vinu, ale abychom zajistili, že to, co se stalo, se už nikdy nebude opakovat,“ pokračuje Bidenův projev.

Doporučeno
Joe Biden – Co víme o novém prezidentovi USA? Joe Biden – Co víme o novém prezidentovi USA? 7. listopadu 2020 18:06

Krok nové americké administrativy je přelomový v mnoha ohledech. Předně dokazuje, že novému vedení USA jsou přednější lidská práva než korektní vztahy s ostatními zeměmi. Otázkou ale je, jak zareaguje Turecko. To je členem NATO a genocidu Arménů dlouhodobě popírá.

Zpět
Sdílet
Diskuse