Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. dubna 2021 11:06
Čas čtení 9:18
Tereza Šnajdrová

Nespokojení studenti se pustili do boje s českým školstvím. Národní studentský odboj má více než 200 členů (Rozhovor)

Nespokojení studenti se pustili do boje s českým školstvím. Národní studentský odboj má více než 200 členů (Rozhovor)
Zdroj: se souhlasem Jana Němečka
REFRESHER
Uložit Uložené

Národní studentský odboj tvoří již více než 200 nespokojených studentů. Jejich cílem je zlepšit a zmodernizovat české školství.

Národní studentský odboj funguje teprve od 1. ledna 2021. Za tu dobu se k němu přidalo více než 200 studentů, kteří nesouhlasí s fungováním českého školství a nyní bojují za změnu. S předsedou Janem Němečkem jsme si povídali o tom, jakým způsobem odboj komunikuje s politiky, kdo ho financuje, ale také třeba o tom, jak epidemie koronaviru ovlivnila výuku a co si myslí o úředních maturitách.

Doporučeno
Markéta Pekarová Adamová: Osm let chaosu, sobeckosti a nekompetence stačilo. Potřebujeme do politiky vrátit morálku (Rozhovor) Markéta Pekarová Adamová: Osm let chaosu, sobeckosti a nekompetence stačilo. Potřebujeme do politiky vrátit morálku (Rozhovor) 31. března 2021 13:00

Jste předseda Národního studentského odboje. Proč jste se jej rozhodl založit?

Myšlenka vznikla již v březnu roku 2020 někdy kolem třetí hodiny ranní v mém pokoji, kdy jsem celý den přemýšlel nad tím, jak vyřešit moji nespokojenost se současnými studentskými organizacemi, protože mi nevyhovoval styl fungování v nich. Už předtím jsem působil ve studentských parlamentech a bohužel mě všechny tyto parlamenty a studentské organizace zklamaly, neboť jsem nikde nenašel to, co jsem doufal, že najdu, a to byla podpora a vyslechnutí mých názorů a nápadů. Cítil jsem, že to potřebují i ostatní, tak jsem si řekl že nemá cenu ztrácet čas někde jinde a stěžovat si a raději budu tvořit to, co jsem vždy chtěl a potřeboval. Zároveň jsem věděl, že takových lidí je více a že jim budu moci nabídnout a vytvořit pro ně prostředí, které jsem sám potřeboval.
 
Nakonec se ukázalo, že do dnešního dne se našlo přes 200 takových lidí, kteří byli taktéž nespokojeni se současnou situací a zároveň vnímali problémy v českém školství a byli stejně jako já odhodláni a namotivováni být součástí změny. Jsem vděčný, že můžu být součástí neskutečného kolektivu lidí, se kterými můžeme tvořit vše, co nás jenom napadne a bude bavit.

Jan Němeček
Zdroj: se souhlasem Jana Němečka

Jak dlouho váš odboj již funguje?

Spolek jsem společně s právníkem založil 4. června 2020, ale fungovat jsme začali až 1. ledna 2021, protože jsme nechtěli začínat v takový pofidérní rok, jako byl ten minulý.

V současné chvíli máte tedy více než 200 členů. Jedná se pouze o pražské studenty, nebo se zapojují mladí ze všech koutů České republiky?

Já sám jsem ze Zlína a máme studenty z celé České republiky, což je úžasné, neboť poznáváme každý kout republiky. Hodně jich je ze Středočeského kraje, ale je to opravdu různé.

Chceme dosáhnout sjednocení studentů, ne do jedné organizace, ale do jednoho celku, abychom nemuseli politiky zaplavovat peticemi a nespokojenými e-maily, ale abychom sesbírali návrhy a názory od studentů z celé České republiky

Jaké hlavní nedostatky podle vás české školství má?

Nedostatky, kterými se zaobíráme, se týkají především komunikace mezi ministerstvem školství a studenty, což se snažíme řešit tímto pomyslným mostem mezi studenty a MŠMT. Chceme dosáhnout sjednocení studentů, ne do jedné organizace, ale do jednoho celku, abychom nemuseli politiky zaplavovat peticemi a nespokojenými e-maily, ale abychom sesbírali návrhy a názory od studentů z celé České republiky, vytvořili z nich přehledné body, udělali analýzu, našli řešení, vytvořili podklady, prokonzultovali vše s odborníky a teprve potom jednali s MŠMT a s ostatními politiky. Naše názory chceme prezentovat jednotně jako studenti, nechceme ministerstvo zbytečně zaplavovat negací, která je stejně nakonec kontraproduktivní, jak jsme sami od politiků a odborníků zjistili.

Doporučeno
Jak se staví české politické strany k legalizaci marihuany? Jak se staví české politické strany k legalizaci marihuany? 23. dubna 2021 16:00

Máte nyní nějaké konkrétní body, které byste s ministerstvem školství chtěli řešit?

Celé naše fungování jsme si rozdělili do fází a bodů. Jelikož fungujeme teprve 3 a půl měsíce, tak se stále nacházíme v první fázi, která obsahuje budování zázemí pomocí projektů a získávání názorů od lidí, kteří se přímo pohybují a rozumí problematice, kterou nyní řešíme. Díky tomu si také vytváříme obrázek o tom, jak to vnímá druhá strana, což jsou ti politici, pedagogové a odborníci, protože pokud chceme nějaký problém vyřešit a řešit, tak musíme vyslechnout všechny zúčastněné, abychom mohli vytvořit to nejlepší řešení.

Ale našim plánem určitě není vytvářet jakoukoliv činnost podobnou odboji v minulosti.

Jak na Národní studentský odboj reagují vaši vrstevníci? Oceňují vaši aktivitu, nebo je to nechává chladnými?

Většina reakcí je pozitivní, i když jsme od začátku byli připraveni i na reakce negativní, a to především kvůli našemu názvu, o kterém jsem věděl, že nám může pomoci i z marketingového hlediska, protože slovo odboj působí ve veřejném prostoru průbojně a výrazně. Ale našim plánem určitě není vytvářet jakoukoliv činnost podobnou odboji v minulosti.
 
Sám můj právník, který mi pomáhal s vytvořením naší organizace, mě upozorňoval a snažil se mě přesvědčit, že s názvem odboj to bude těžké. Naštěstí jsem se nenechal přemluvit, stál jsem si za svým a nyní toho vůbec nelituji. Naopak jsem rád, že jsem toto rozhodnutí učinil, protože název je úderný a věřím, že přitáhnu pozornost mnoha studentů, neboť jako odboj vyčníváme z davu.

Jan Němeček
Zdroj: se souhlasem Jana Němečka

Spolupracujete s nějakými politiky? Podpořili vás?

Komunikovali jsme již s mnoha politiky a celý výčet je možné najít na našich webových stránkách, ale jmenovitě je to například pan profesor a předseda ODS Petr Fiala, předseda Senátu Miloš Vystrčil, hejtman a profesor Ivo Vondrák, pan předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, pan poslanec a místopředseda STANu Petr Gazdík a první místopředseda Senátu pan Jiří Růžička, se kterým jsme jednali právě dnes a všichni říkali, že se těší na spolupráci a že s námi moc rádi budou udržovat kontakt.

Setkali jste se i s nějakou negativní reakcí ze strany politiků?

Díkybohu ne, ale je pravda, že nám někteří zpočátku říkali, že čekali nějaké extremisty, ale nakonec byli všichni mile překvapeni a potěšilo je, že tu takovou iniciativu máme. My svým způsobem klameme názvem a hodně lidí si řekne, že jsme nějací odbojáři, extremisté a ono to tak přitom vůbec není. Naopak jdeme za změnou mírumilovnou cestou a chceme sjednotit všechny studenty, nechceme být ti nejlepší, chceme dát prostor všem studentům, kteří třeba doteď nebyli aktivní.

Ministerstvo školství si necháváme do zálohy, až budeme mít pevné zázemí a názory od ostatních významných politiků. Teprve potom chceme jít komunikovat přímo s ministerstvem a ministrem Robertem Plagou

Většina politiků, které jste jmenoval, je z opozice. Jednali jste i přímo s vládou?

Ministerstvo školství si necháváme do zálohy, až budeme mít pevné zázemí a názory od ostatních významných politiků. Teprve potom chceme jít komunikovat přímo s ministerstvem a ministrem Robertem Plagou, kterému budeme moci předložit všechny naše úspěchy a vše, co jsme pro studenty udělali. Chceme mu ukázat, že vážně stojíme o změnu a že náš název je opravdu pouze název, myslíme to dobře.

Doporučeno
Dana Drábová nám prozradila vše o kontroverzní stavbě nového jaderného bloku v Dukovanech. Co si myslí o účasti Ruska? (Rozhovor) Dana Drábová nám prozradila vše o kontroverzní stavbě nového jaderného bloku v Dukovanech. Co si myslí o účasti Ruska? (Rozhovor) 15. dubna 2021 8:05

Jak by s vámi podle vás ministerstvo školství mělo komunikovat?

Naší prvotní myšlenkou, kterou jsme trochu poupravili na základě názorů dalších politiků, je, že bychom se účastnili jednání poradních orgánů na ministerstvu školství. To znamená, že když na ministerstvu probíhají nějaké odborné porady s poradními orgány, tak my bychom se toho účastnili a prezentovali naše návrhy.
 
Ale jak jsem říkal, máme tři fáze a v té třetí se budou vytvářet tři orgány, které budou souviset s komunikací s ministerstvem. Budou garanti, kteří budou zastupovat jednotlivé úrovně, takže bude jeden garant pro základní školy, jeden pro střední školy a jeden pro vysoké školy, a ti budou mít takzvaně pod palcem všechny školy v celé České republice a na každé té škole budou mít zástupce. Již nyní máme mnoho škol svým způsobem obsazených našimi zástupci, za což jsme moc rádi. Zástupce školy by komunikoval s garantem a zároveň se všemi studenty té jedné školy a každý garant by měl tým zhruba 50 studentů, což je nyní velmi reálné, a vyhodnotil by, jaké návrhy jsou nejčastější a které ohlasy jsou pozitivní. To by se následně dalo do bodů, prošlo by to přes analytický tým, který by k těmto bodům získal podklady a návrhy řešení, a to celé by putovalo do odborného orgánu tvořeného odborníky. No a přes ty by se to filtrovalo, řekli by nám, zda jsou naše návrhy na řešení reálné, poupravili by to a až od nich bychom to vzali a šli společně za ministerstvem.

Jan Němeček
Zdroj: se souhlasem Jana Němečka

Jak Národní studentský odboj financujete? Máte nějaké sponzory?

Vše děláme zadarmo, naštěstí jsem se narodil do dobré rodiny, takže vše, co jsme potřebovali, jsem zajistil. Máme i tým, který obstarává finanční zdroje, ale tím, že jsme v začátcích, máme zatím jenom nějaké malinké spolupráce, nikoliv finanční, ale dostáváme dary, sešity a další. Jinak nás nikdo nefinancuje a vše děláme z vlastní vůle. Jsem za to rád, studenty to baví, mě to neskutečně baví a právě proto, že udržujeme rodinné prostředí a zároveň tvrdě makáme, tak za odměnu, za tvrdou práci, se společně například koukáme na filmy, děláme teambuildingy atd. Chceme si užít studentství, a přitom něco změnit.

Nyní máte na takové aktivity více času právě díky pandemii, distanční výuce a dalším restrikcím. Nehrozí, že až se vrátíte do škol, tak bude na odboj méně času?

Národní studentský odboj vznikl díky tomuto pozitivnímu neštěstí, protože jsem měl mnohem více času na jeho budování, na což bych za normální doby neměl čas a stihl jsem to právě díky krizi. Ale nyní to máme tak perfektně rozjeté, že budeme vše stíhat i nadále. Každý tým má jedenkrát týdně hodinu hovor, takže studenti odbojem stráví pouze jednu či dvě hodiny. Plánovali jsme i to, co nastane po odeznění krize, a sice ještě budeme ladit nějaké detaily, ale už teď vím, že problémy určitě nebudou.

Ukázaly se velké nedostatky a nerovnoměrnost kvality distanční výuky. To může poznamenat mé vrstevníky

Myslíte si, že pandemie dnešní generaci hodně ovlivní?

Ukázaly se velké nedostatky a nerovnoměrnost kvality distanční výuky. To může poznamenat mé vrstevníky a je mi líto posledních a prvních ročníků, které musely dělat přijímací zkoušky nebo naopak maturovat. V této době je to celkově těžké, ale zároveň je to hodně individuální a záleží také na pedagozích a na tom, jak to zvládají, zda jsou schopni vyučovat tak kvalitně, jak vyučovali při prezenční výuce. Myslím si, že hodně studentů to ovlivní, ale je to i velmi individuální.

Doporučeno
Český divadelní Netflix eviduje přes 100 tisíc odstreamovaných hodin. Na tato představení láká zakladatel Dramoxu (Rozhovor) Český divadelní Netflix eviduje přes 100 tisíc odstreamovaných hodin. Na tato představení láká zakladatel Dramoxu (Rozhovor) 19. dubna 2021 10:18

Takže se nedá říci, že by distanční výuka byla méně kvalitní než ta prezenční?

Naše školství na distanční výuku nebylo připravené, nikdy jsme ji v takové míře nezažili, takže za mě ano, kvalita je o něco horší. Ale některé školy to pojaly velice kvalitně a dobře, například gymnázia vyučují podle normálního rozvrhu, který odpovídá prezenční výuce a funguje to výborně. Pak tu jsou ale případy, například na učilištích, a to je nechci nijak snižovat, je studium jako studium, kde to žáci i učitelé vzali o něco méně zodpovědněji a mají výuku například pouze 3 hodiny denně, což je velice málo.

Chápu, že loni školy stály před obrovskou výzvou, ale v této situaci jsme již více než rok. Všiml jste si nějakého progresu?

Ano, krize nám přinesla modernizaci a zlepšení distančního způsobu výuky. Vidíme, že učitelé jsou schopnější, a co pozoruji, tak se kvalita opravdu zvýšila, ale jak říkám, zpočátku to bylo velmi chabé a všichni jsme si museli zvykat, i my studenti.

Jsem pro to, aby studenti měli nějaké ulehčení, které je v této době nutné, ale určitě úřední maturitu jako cestu určitě nevidím, spíše to vnímám jako populistický krok

Co si myslíte o úředních maturitách?

Tomuto tématu jsem se snažil vyhýbat, přestože nás dokonce oslovily nějaké organizace a chtěly, abychom je v úřední maturitě podpořili. Ale můj osobní názor (a konzultace s politiky mě v něm utvrdila) je, že nejsem pro úřední maturity. I od politiků jsme slyšeli, že maturita je krásná vzpomínka, zakončení a dovršení těch čtyř let studia. Něco to v člověku zanechá, a hlavně je to důležité. Je důležité si něco zkusit, a když to tak nebude, tak to studenty může postihnout do budoucího života, kdy by například zaměstnavatelé či vysoké školy mohli pohlížet na studenty s úřední maturitou špatně, že jsou něco méně. Jsem pro to, aby studenti měli nějaké ulehčení, které je v této době nutné, ale určitě úřední maturitu jako cestu určitě nevidím, spíše to vnímám jako populistický krok, který může naopak trochu studentům uškodit.

Kolik vám je let?

18 let.

Takže vás v říjnu čekají první volby do Poslanecké sněmovny?

Přesně tak.

Doporučeno
Česká republika je v rámci Evropské unie nadprůměrně velká země. Nejsme jenom nějaká malá zemička, říká Pirát František Kopřiva Česká republika je v rámci Evropské unie nadprůměrně velká země. Nejsme jenom nějaká malá zemička, říká Pirát František Kopřiva 3. března 2021 16:04

Před nedávnem jsem mluvila s Pirátem Františkem Kopřivou, který říkal, že ideální by bylo, kdyby v komunálních volbách mohli volit i lidé starší 16 let. Co si o tom myslíte?

K této problematice jsem si neudělal žádnou rešerši, takže v tuto chvíli bohužel nemám jednotný názor.

Vždy jsem byl zapálený do politiky, baví mě, zajímá mě, ale připouštím, že možnost volit v mladším věku může mít i nějaká úskalí a není to ideálním krokem pro méně zodpovědné občany.

A pokud byste měl před dvěma lety možnost jít k volbám, využil byste toho?

To je velmi individuální, ale já osobně bych toho určitě využil. Vždy jsem byl zapálený do politiky, baví mě, zajímá mě, ale připouštím, že možnost volit v mladším věku může mít i nějaká úskalí a není to ideálním krokem pro méně zodpovědné občany. Ale já bych toho rozhodně využil.

Jan Němeček
Zdroj: se souhlasem Jana Němečka

Máte v plánu se více politicky angažovat? Například vstupem do nějaké strany?

Kariérní budoucnost nyní nechávám stranou, zaměřuji se hlavně na Národní studentský odboj, abychom vytvořili co možná nejsilnější organizaci a skupinu studentů, s níž bychom dokázali prosadit změnu a zmodernizovali naše školství. Stalo se hodně věcí, které ovlivnily můj pohled na svět. Dřív jsem byl člověk, který měl celý život perfektně rozplánovaný, ale před dvěma lety mi na rakovinu zemřel táta a vidět blízkého člověka, který se během pár měsíců může tolik fyzicky i psychicky změnit, bylo hrozné. Pamatuji na momenty, kdy to psychicky ničilo i mě, protože když se musíte starat o svého vlastního otce jako o novorozeně a vidíte ho umírat, tak člověk hodně změní celkový pohled na svět. To všechno mi dalo motivaci do budoucího života a do založení Národního studentského odboje.

Kdo je vaším politickým vzorem?

Těžko říct. Vím, že je dobré mít múzu, ale vždy jsem se snažil být nejlepší verzí mě samotného a asi jsem nikdy neměl vzor, kterým bych se inspiroval a chtěl bych jím být.

Takže neplánujete následovat kroky Dominika Feriho a pokořit hranici milionů followerů na Instagramu?

To ne, ale obdivuji ho za to, jak studenty dokázal zaujmout. Je skvělé, jak využil situace a dokáže poskytnout informace v té snesitelnější formě, za což má můj obdiv.

Zanedlouho budeme dokonce i dělat projekt, který se bude týkat voleb a budeme podněcovat studenty a připomínat jim, že volby jsou důležité pro nás, naši budoucnost a fungování celého státu

Myslíte si, že i Národní studentský odboj by mohl pomoci v tom, aby se mladí více politicky angažovali, když uvidí, že někdo vyslyší jejich hlas?

Určitě, zanedlouho budeme dokonce i dělat projekt, který se bude týkat voleb a budeme podněcovat studenty a připomínat jim, že volby jsou důležité pro nás, naši budoucnost a fungování celého státu. Podporujeme studenty, aby volili, zajímali se o politiku a samotná politická generace by se měla omladit, potřebujeme i mladistvé názory. 

Doporučeno
Pokud jsme chtěli dělat politiku s čistým štítem, tak spolupráce s ODS nebyla tou správnou volbou, říká Anna Gümplová (Rozhovor) Pokud jsme chtěli dělat politiku s čistým štítem, tak spolupráce s ODS nebyla tou správnou volbou, říká Anna Gümplová (Rozhovor) 20. února 2021 10:00
Zpět
Sdílet
Diskuse