Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. května 2021 9:32
Čas čtení 6:56
Tímea Krauszová

Takto vypadá liposukce: Byli jsme přímo na sále. Vyplatí se ti nechat si odsát tuk?

Takto vypadá liposukce: Byli jsme přímo na sále. Vyplatí se ti nechat si odsát tuk?
Zdroj: Refresher/Tímea Krauszová
MÓDA
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let
a chci zobrazit obsah
zpět na hlavní stránkuZpět

Vše, co potřebuješ vědět o liposukci. Je výsledek doživotní? Jak moc to bolí?

Upozornění: V článku jsou fotografie z operačního zákroku, které by mohly citlivé povahy rozrušit.

Kristína absolvovala v únoru liposukci. Zkoušela už leccos, upravila si jídelníček, cvičí, ale stále se jí nedařilo vytvarovat si postavu svých snů vlastními silami. Svěřila se proto podobně jako stovky dalších žen i mužů do rukou lékařů.

Liposukce je stále oblíbenější, proto jsme si chtěli ověřit, zda opravdu funguje. Přečti si, jak probíhá zákrok, kolik stojí a v jakém případě si můžeš novou postavu užívat prakticky doživotně.

Podařilo se nám dostat se i přímo na operační sál na soukromé klinice Chirkoz Medical Clinic v Bratislavě. Povídali jsme si se zdravotními sestrami, s anesteziologem i se samotným lékařem. Během zákroku nám vysvětlovali, co se děje a jak liposukce funguje, a konečně víme, kdy a za jakých okolností je možné, že po ní člověk přibere.

V tomto článku si přečteš:
  • Jak probíhá liposukce.
  • Zda je zákrok bolestivý a jaký účinek můžeš očekávat.
  • Jak hodnotí zákrok žena, která ho absolvovala před několika měsíci.
  • Kolik stojí liposukce a kdo ji může podstoupit.
  • Zda se dá obezita vyřešit liposukcí.
  • Jestli můžeš znovu přibrat (jo–jo efekt).

Tuk z těla mizel před našima očima

Na operačním stole leží klientka Alena. Předem souhlasila s tím, že můžeme být na sále, ale vzhledem k anestezii a sedativům naši přítomnost ani nevnímá. Na těle si lékař zaznamená, jak ho chce vytvarovat.

Všichni jsou hned zrána v dobré náladě. Zdravotní sestra pouští rádio, lékař žertuje a připravuje se na zákrok, anesteziolog stíhá vnímat i rozhovor na sále. Přestože je liposukce operační zákrok, určitě si to nemusíš představovat jako v seriálu Dr. House: i podle lékaře Marka Štefánika je to v podstatě rutinní zákrok.

Při používání „odsávačky“ (později zjišťujeme, že je to speciální kanyla) si pomáhá rukou a přesnými pohyby tuk postupně odsává. Ten přes hadičku vytéká z těla do sběrné nádoby a tuková rolka na zádech klientky po čase splaskne. Během asi dvou hodin je vidět i reálný rozdíl ve tvaru těla, ale to ještě není finální výsledek.

liposukcia
Zdroj: Refresher / Tímea Krauszová

Po operaci Aleně na několik dní ošetřené oblasti napuchnou a budou se hojit. Bude muset nosit stahující oblečení, dát si na pár dní odpočinek doma a nenamáhat se. Finální výsledek uvidí možná až za pár měsíců, ale když vidíš odsátý tuk, je ti jasné, že ho má prostě méně. Fajn, na první pohled tedy liposukce „funguje“. Jak přesně?

Existují různé druhy liposukce: od klasické metody odsávání rozbitých tukových buněk přes ultrazvukovou a radiofrekvenční až po laserovou. V medicínském zařízení Chirkoz používají přístroj Body–jet, který využívá vodní paprsek. Ten naruší tukovou tkáň a uvolněný tuk přes stejnou kanylu i vysaje. Je přesnější, ale také šetrnější, zákrok lze provádět v lokální, částečné nebo plné anestezii. Navíc odsátý tuk se ještě dá použít při modelaci zadku či prsou, případně při korekci obličeje.

„Výhodou přístroje Body-jet oproti ostatním typům liposukce je, že roztok, který se používá k uvolnění tukové tkáně, nezůstává v těle dlouho a nepůsobí tak dlouho toxicky na organismus. Kromě toho pomocí vodního paprsku dokážeme bezpečným způsobem odebrat větší množství tukové tkáně, takže je možné cílovou oblast lépe vytvarovat,“ řekl nám doktor Štefánik, kterého jsme doprovázeli před zákrokem i během něj.

Doporučeno
DNA TESTY: Máme v genech zapsanou naši spřízněnou duši a můžeme si naprogramovat ideální děti? DNA TESTY: Máme v genech zapsanou naši spřízněnou duši a můžeme si naprogramovat ideální děti? 5. dubna 2021 14:30


Při zákroku se využívá dvoucestná kanyla: do těla se vstřikuje roztok, kterým lékař uvolňuje tuková tkáň, a zároveň se přes kanylu odsává i tuk a zbylá tekutina. „Jelikož nepotřebuji používat velké množství proplachové tekutiny, dokážu s kanylou pracovat déle a efektivněji odebrat tukovou tkáň bez ohrožení bezpečnosti pacienta.“

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 97698 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Pro jaký typ těla je liposukce vhodná.
  • Jak vnímá investici do zákroku Kristína a zda je s výsledkem spokojená.
  • Jak probíhá liposukce obézních lidí a zda se jí dá obezita vyřešit.
  • Zda se dá po zákroku znovu přibrat.
Domů
Sdílet
Diskuse