Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. května 2021 14:30
Čas čtení 7:56
Dominik Vetrák

Mel Gibson nenáviděl Židy a bil svou ženu. Hollywood ho zavrhl, ale nakonec mu odpustil a Mel znovu natáčí oscarové filmy

Mel Gibson nenáviděl Židy a bil svou ženu. Hollywood ho zavrhl, ale nakonec mu odpustil a Mel znovu natáčí oscarové filmy
Zdroj: Tristan Fewings / Stringer / Getty Images
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Život Mela Gibsona poznamenaly mnohé skandály a aféry, které mu vícekrát téměř zničily hollywoodskou kariéru.

Melu Gibsonovi je 65 let a má jednu z nejturbulentnejších hollywoodských kariér. Podařilo se mu dostat z hollywoodského zatracení pro své antisemitské prohlášení natočil oscarové drama a stal se tváří akčních klasik, na které kinematografie už nikdy nezapomene.

Začínal jako většina herců – v divadelní škole, odkud se postupně propracoval k filmům. Už po prvních dvou projektech ho režisér George Miller obsadil do postapokalyptického akčního filmu Mad Max, ze kterého se nakonec stala kultovní záležitost a jedna z nejlepších Gibsonových rolí, obzvláště v případě druhého dílu s názvem Road Warrior.

Doporučeno
Tvůrce vizuálních efektů Vlado Valovič prozrazuje, jak dělají počítačové efekty pro Harryho Pottera, Piráty z Karibiku a Aquamana Tvůrce vizuálních efektů Vlado Valovič prozrazuje, jak dělají počítačové efekty pro Harryho Pottera, Piráty z Karibiku a Aquamana 11. května 2021 9:30

Zajímavé je, že Gibson na casting do filmu jen přivezl svého kamaráda. Místo něj však Miller okamžitě obsadil Gibsona. Gibson se stal známým hercem a dostal roli ve skvělém dramatu Gallipoli od režiséra Petera Weira. Od roku 1979 do roku 1985 natočil tři díly Mad Maxe a přitom se objevil v dalších, několika povedených a několika méně skvělých projektech. Dva roky po poslední části Mad Maxe se zaskvěl v akčním thrilleru Lethal Weapon, který budeš znát pod názvem Smrtonosná zbraň.

Největší životní role

Gibson ztvárnil v Smrtonosné zbrani osamělého detektiva Riggse, který měl parťáka Murtaugha (Danny Glover). Film se stal nečekaným hitem a studio Warner Bros. požádalo režiséra Richarda Donnera, aby pokračování natočil do dvou let. Jenže přišly problémy se scénářem. Scenárista jedničky Shane Black totiž chtěl ve dvojce Rigse zabít, což studio nedovolilo.

Namísto temnějšího filmu se série postupně vyvíjela více k akční komedii než k akčnímu thrilleru. Má to však i pozitivní stránky. Vznikly totiž ještě tři části a možná se dočkáme Lethal Weaponu 5, a to s původním režisérem a herci.

Lethal Weapon
Zdroj: Warner Bros.

Mezi natáčením tří pokračování natočil Gibson několik povedených snímků, jako například filmy Hamlet nebo Air America. Po třetí části si však chtěl dát pauzu a původně ji i odmítl natáčet. Namísto toho si zkusil režii ve svém režijním debutu Muž bez tváře. Dokázal, že se z něj může stát i velmi dobrý režisér. Ve filmu hrál i hlavní roli, ale režie se mu zalíbila. Následně se s Richardem Donnerem pustil do nového snímku mimo sérii Lethal Weapon.

Jde o vynikající western Maverick, který je plný skvělých herců a úžasné atmosféry. Přišel však zlomový rok 1993. Gibson se dostal ke scénáři historického velkofilmu Braveheart. Zaujal ho, ale zprvu ho odmítal. Nakonec nabídku přijal, ale jen pod podmínkou, že hlavní roli ztvární Brad Pitt. Gibson se však nakonec zaměřil i na obsazení Williama Wallace, symbolu osvobození Skotska zpod nadvlády Anglie.

Braveheart téměř nevznikl, ale nakonec získal Oscary

Gibson si v něm nakonec zahrál hlavní roli, režíroval ho a i produkoval se svou produkční společností Icon Productions, kterou spoluzaložil jen čtyři roky předtím. Zpočátku byl film ve velkých problémech. Producenti na něj nemohli sehnat potřebné peníze. Warner Bros. se údajně nabídlo, že rozpočet zaplatí, pokud Gibson kyvné na nabídku zahrát si v Lethal Weapon 4, což prý Gibson odmítl.

Braveheart
Zdroj: Paramount Pictures

O pět let však Smrtonosná zbraň 4 nakonec vznikla, takže není jasné, co přesně se tam tehdy stalo. Rozpočet pro Braveheart zaplatila studia Paramount Pictures a 20th Century Fox výměnou za distribuční práva v zahraničí. Braveheart tedy mohli začít natáčet a Gibson si za něj odnesl Oscary za nejlepší film a nejlepší režii. Snímek z 12 oscarových nominací nakonec proměnila šest. Mel Gibson nejenže potvrdil status skvělého herce, ale Hollywood s ním už musel seriózně počítat i jako s významným režisérem.

Do režie se však nehrne. Namísto toho pokračoval jako herec ve snímcích jako Pocahontas, Ransom, Conspiracy Theory, a nakonec kývl i na Lethal Weapon 4. Warner Bros. tehdy nutně potřebovalo hit, a tak režiséra Richarda Donnera donutilo začít s natáčením co nejdříve. Začalo se v lednu 1998, přičemž film měl premiéru již v červenci 1998.

V době začátku natáčení prý neměli vymyšlený ani závěr snímku a scénář údajně nikdy úplně nedokončili. Natáčení skončilo měsíc před premiérou, takže střihač Frank J. Urioste se svým týmem pracovali nonstop už během natáčení.

Jet Li byl pro kamery a Mela Gibsona v akčních scénách příliš rychlý

Záporákem snímku měl být Jackie Chan, ale ten nechtěl ztvárnit negativní postavu. Tvůrci oslovili Jeta Liho (také hrál záporáka poprvé a poprvé hrál v americké produkci). Jet Li byl údajně tak rychlý, že ho museli požádat, aby své útoky dělal pomaleji, protože kamery ho nestíhaly snímat.

Mel Gibson nenávidel židov a bil svoju ženu. Hollywood ho zavrhol, no nakoniec mu odpustil a Mel znovu nakrúca oscarové filmy
Zdroj: Warner Bros.

Od premiéry čtvrtého dílu sem tam slýcháme o chystané pětce a v současnosti je podle slov Richarda Donnera ve stavu, kdy jsou už připraveni natáčet. Donnerovi ovšem je již 91 let, takže pro něj natočení akčního blockbusteru určitě nebude jednoduché.

Rok po Lethal Weapon 4 jsme s Gibsonem viděli vynikající thriller Payback, pro který v roce 2006 vydali režisérskou verzi. Gibson nikdy nebyl jen akčním hercem a často jsme ho mohli vidět i v dramatech. Nezapomenutelná je jeho romantická komedie Po čem ženy touží, kde byl naprosto famózní, ale pamatovat si ho budeš i ze sci-fi thrilleru Signs od M. Nighta Shyamalana. Gibson si zkusil několik žánrů a dokázal, že jeho herecký rejstřík mu dovoluje excelovat v každém z nich.

V roce 2004 si dal od namáhavého herectví pauzu a opět se začal věnovat režírování. Po dlouhých přípravách natočil Umučení Krista (The Passion of the Christ). Snímek se stal nečekaným hitem a získal i pozitivní recenze, ačkoli z celého světa se ozývaly ohlasy o kontroverzních prvcích.

Passion of the Christ
Zdroj: Icon Productions

Jak Gibson vydělal na Umučení Krista přes 400 milionů dolarů

Gibson se úplně neřídil tím, co Vatikán považuje za pravdivé a „oficiální"“ Ježíše tak v jeho filmu pronásledují Židé, které Gibson nevykreslil v nejkrásnějším světle. Kontroverzi vyvolala i spousta a míra brutálního násilí, což nesedlo každému. Tak či onak, snímek vydělal v kinech 611 milionů dolarů.

Gibsonovi na tento film nechtěl dát nikdo peníze, a tak si ho celý financoval sám přes Icon Productions. Natáčení ho vyšlo na 30 milionů, přičemž dalších 15 milionů stála propagace.

Po sečtení všech tržeb a výdajů si Gibson a jeho společnost měli odnést neuvěřitelných 400 milionů dolarů. Kolik z toho reálně dostal herec a jaký byl finální zisk nevíme, ale každému je jasné, že kdyby Gibson přestal po premiéře pracovat, zřejmě by mu peníze nechyběly už do konce života.

Gibson už o dva roky na to přinesl do kin strhující dobrodružný film Apocalypto. Stejně jako Umučení Krista a předtím Braveheart, i Apocalypto mělo několik nominací na Oscara. Žádnou však neproměnilo. Na další Gibsonův režijní počin jsme museli čekat dlouhých deset let. A podobně na tom byl i s herectvím.

Apocalypto
Zdroj: The Walt Disney Company

Po skvělých filmech Znamení a Údolí stínů z roku 2002 ve větším filmu hrál až v roce 2010. Nakonec jsme se dočkali i režisérské verze thrilleru Payback, ale následně se Gibson na čtyři roky odmlčel. V roce 2006 si totiž rozzlobil celý Hollywood. Stalo se to v době, kdy vydělával desítky milionů dolarů a řadil se k největším hvězdám filmového byznysu.

Antisemitský skandál a zlom v kariéře

V červenci 2006 ho zastavila policejní hlídka, když téměř dvojnásobně překročil povolenou rychlost. Policisté zjistili, že pil více, než bylo povoleno, na což Gibson zničehonic spustil: „Zkur**ní Židé. Židé mohou za všechny války v historii. I ty jsi Žid?“

Mnozí se ke Gibsonovi otočili zády, ale našli se i hollywoodské osobnosti, které ho bránili. Jeden z nejsilnějších hlasů z jeho podporovatelů patřil herečce Jodie Foster. Ta ho také obsadila do povedeného dramatu Beaver, kde Gibson ztvárnil hlavní roli a sklidil značnou chválu. Snímek předznamenal jeho návrat k filmům a do Hollywoodu.

Beaver
Zdroj: Summit Entertainment

Alkoholické excesy Gibsona a občasné nevhodné chování přiblížil pro Vulture i producent Dean Devlin, který s Gibsonem pracoval na snímku The Patriot kolem roku 2000. Díky tomu máme lepší obraz o tom, jak alkohol působil na Gibsona.

 

„Řekl mi, že když se napil, probudila se v něm zcela jiná osobnost, která byla nesmírně sebedestruktivní. Prozradil, že žádný z těch ,soubojů a hádek' nevyhrál. Není na to chování vůbec hrdý.“

Některé hollywoodské osobnosti se ho zastali

Gibson se Devlinovi (Devlin je židovského původu) omluvil den po svém opilecko-antisemitském skandálu s policií. Devlin řekl, že Gibson tehdy volal a omlouval se několika kolegům. Variety píše, že oslovili spoustu lidí a Gibsonových spolupracovníků a všichni prý tvrdili, že jde o skvělého kolegu a nadřízeného, jakož i o dobrého člověka. Gibsona se zastal i scenárista a režisér Shane Black, který, stejně jako mnozí ostatní, tvrdil, že Mel je ve skutečnosti dobrý člověk.

Má však problémy s alkoholem, jinak by nic takového rasistického a antisemitského neřekl. Řeč je o časech před vznikem hnutí jako #MeToo či boje za rasovou rovnost v Hollywoodu. Ani tehdy však nebylo běžné obhajovat násilníky a antisemity.

Lidé tím přímo ohrožovali své vlastní kariéry. A protože jich bylo víc, a to pořádně prominentních, musíme brát v úvahu možnost, že všichni tvrdili pravdu a Mel ve skutečnosti není takovým člověkem, jak ho vykreslily jeho opilecké skandály.

Mel Gibson
Zdroj: Gregg DeGuire/Contributor/Film Magic

Gibsona podržela i Whoopi Goldbergová nebo Richard Donner (Donner je také židovského původu). Zastali se ho muži, ženy, Židé i Afroameričané.

Přítelkyni vymlátil zuby, zatímco držela jejich dítě v náručí

V roce 2010 ho manželka a matka jeho dítěte Oksana Grigorijevová nahrála během toho, jak jí rozzlobený volá, nadává a vyhrožuje jí. Na nahrávce působí jako násilník a hrubián. Podobných nahrávek vzniklo více a většina usvedčovala Gibsona z toho, jak otřesně se chová, ať už má pro to jakýkoliv důvod. Oksana na Mela podala i trestní oznámení pro ublížení na zdraví. Údajně jí vyrazil dva zuby, přičemž v té chvíli držela v rukou jejich dítě.

Gibson se na jedné z nahrávek k tomuto činu přiznal, když řekl, že si to zasloužila. Kromě toho jí řekl, že se obléká provokativně a že pokud ji znásilní parta černochů (použil urážlivý výraz nig**s), bude to jen její chyba. Nešlo přitom o jeho první projev rasismu. Gibson měl v Hollywoodu pověst člověka, který sem tam udělá nebo řekne něco nevhodného. Kromě toho Oksaně tehdy řekl, že přijde domů a podpálí celý dům, ale nejdříve ho Oksana bude muset orálně uspokojit.

Mel Gibson se k těmto nahrávkám vyjádřil v rozhovoru pro Deadline, kde se přiznává, že byl odporný a za své chování se na sebe zlobí. Zároveň však dodal, že nahrávkám chybí kontext rozpadajícího se vztahu na vrcholu hádek a nenávistných činů z obou stran a že to nereprezentuje jeho osobnost a to, jak se k lidem choval celý život.

Mel Gibson
Zdroj: Kevork Djansezian/Staff/Getty Images North America

Za své chování si od Hollywoodu vysloužil stopku. Režisér a scenárista Shane Black řekl, že si myslí, že je na hollywoodském blacklistu a nikdo s ním není ochoten pracovat. Trvalo několik let, než mu odpustili.

Návrat do Hollywoodu

Od roku 2006 a velkého skandálu uběhlo osm let a Mel dostal šanci znovu režírovat. Volba padla na dlouhodobě připravované válečné drama Hacksaw Ridge, které se do kin dostalo v roce 2016, přesně deset let poté, co začal úpadek Melovy kariéry. Mezi lety 2006 a 2016 tedy nenatočil nic a účinkoval jen v dramatu Beaver, Expendables 3 a v pár slabých kouscích.

Ve stylu Gibsonova talentu byl i Hacksaw Ridge nominován na Oscara, a to hned v 6 kategoriích včetně nejlepšího filmu a režie (snímek nakonec získal dva Oscary za střih a mix zvuku).

Stalo se tak poté, co si Gibson vysloužil 10 minutový standing ovation na filmovém festivalu v Benátkách. Hollywood Gibsonovi odpustil a prominentní filmař se tak znovu mohl naplno pustit do své vášně a režírovat filmy.

Herecká hvězda se už nevrátila. Jednak měl v té době přes 60 let a jednak již skončily časy, kdy lidem pro návštěvu kina stačil slavný a oblíbený herec na plakátu. Jeho nejlepší herecký výkon z posledních let je nepochybně Dragged Across Concrete od talentovaného Craiga S. Zählera (Blok 99 a Bone Tomahawk).

Hacksaw Ridge
Zdroj: Summit Entertainment

Zde potvrdil, že ještě nepatří do starého hereckého železa. Mnohem více mu to však svědčí za kamerou a my věříme, že se od něj ještě dočkáme několika skvělých filmů. V současnosti připravuje Umučení Krista 2 a jako režisér natočí i western The Wild Bunch. Jako herec chystá několik zajímavých snímků, které mohou skončit nadprůměrně.

Mel Gibson je v současnosti, kdy herce a tvůrce v Hollywoodu „ruší“ za homofobní, rasistické a jiné nepřípustné projevy, velkým zázrakem. V průběhu své kariéry měl homofobní, rasistické a antisemitské poznámky, byl usvědčen z domácího násilí a měl problémy s alkoholem.

Přesto se pokaždé dokázal postavit a Hollywood mu dal druhou šanci. Nevíme, zda si to zaslouží, ale rozhodně jsme rádi, že si díky tomu znovu užijeme jeho režijní či herecký talent.

Domů
Sdílet
Diskuse