Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. května 2021 9:38
Čas čtení 3:39
Tímea Krauszová

Vůči smrti jsme otupěli. Po pandemii nebude nic, jako dříve

Vůči smrti jsme otupěli. Po pandemii nebude nic, jako dříve
Zdroj: Pexels/cottonbro
REFRESHER
Uložit Uložené

Sociální psycholog vysvětluje, co můžeme očekávat po pandemii.

Po první vlně pandemie jsme se do toho, co jsme nazývali normálem, přehoupli velmi rychle. Obchodní centra i gastropodniky se znovu zaplnily, z ulic se vytratily roušky, sportovali jsme a koupali se bez větších obav. Letošní jarní uvolňování opatření po druhé vlně naznačuje, že se zachováme stejně.

Jak se blížíme (snad) ke konci pandemie, zamýšlíme se nad tím, co můžeme očekávat po ní. V sérii textů s názvem Co bude po koroně najdeš pohled na budoucnost kultury, sportu či randění po více než rok trvající pandemii.

„Myslím, že to, co bylo běžné před dvěma lety, v takové podobě a takovým způsobem nějaký čas běžné nebude. Neumím říct, jak dlouho,“ uvedl pro Refresher socioterapeut a lékař MUDr. Ivan Juráš z Institutu psychoterapie a socioterapie. Říká, že naše rozhodnutí a volby jsou podmíněny tím, co očekáváme, že nám přinesou. Například chodíme na festivaly, protože očekáváme, že nám tam bude dobře.

I proto můžeme hovořit o budoucnosti a o tom, co asi lidé po skončení pandemie udělají, jen v kontextu osobní zkušenosti každého z nich. „Nic, co bude, nemůže být takové, jaké bylo předtím,“ dodal socioterapeut. Každý nový zážitek je již ovlivněn našimi minulými zkušenostmi, i těmi dobrými i špatnými či traumatickými.

koronavírus, rúško, žena
Zdroj: Unsplash/engin akyurt

Tvé zážitky mění tvůj svět

Osobní zkušenosti s pandemií máme různorodé, přestože je prožíváme ve stejnou dobu a omezují nás stejná pravidla. Při debatě o tom, jak se budeme chovat po pandemii, musíme vzít v úvahu jedinečné zážitky lidí.

Spousta lidí překonala covid, mnozí mají dodnes následky a velmi mnoho lidí přišlo o příbuzné nebo přátele. Vůči smrti jsme přímo otupěli protože čísla rostla ze dne na den a v jistém bodě to už nebylo možné naplno vnímat. I já jsem jistý čas psala zprávy bez schopnosti uvědomit si, kolik to je vlastně lidí. Obklopena informacemi z celého světa jsem se obranně uzavřela do toho svého.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 97901 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Zpět
Sdílet
Diskuse