Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. května 2021 19:01
Čas čtení 0:49
Vojtěch Vanda

Za zářijový úhyn v Bečvě může čistírna Energoaqua z Rožnova, tvrdí znalecký posudek

Za zářijový úhyn v Bečvě může čistírna Energoaqua z Rožnova, tvrdí znalecký posudek
Zdroj: Pixabay/Ajale/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Redakce Mladé fronty DNES získala znalecký posudek, z něhož vyplývá, že za otravu ryb v Bečvě může čistírna odpadních vod Energoaqua.

Čtyřicet tun uhynulých ryb, otrávený tok v délce 40 kilometrů. Takovou spoušť za sebou nechal únik kyanidů do řeky Bečvy v září minulého roku. Od té doby se vyšetřuje, kdo za katastrofu může. Podle posledního zjištění Mladé fronty DNES, která získala přístup ke znaleckému posudku, způsobila přírodní katastrofu firma Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm.

Doporučeno
Desítky tun uhynulých ryb, otrávení Bečvy kyanidem řeší policie Desítky tun uhynulých ryb, otrávení Bečvy kyanidem řeší policie 29. září 2020 19:28

Firmě areál Tesly Rožnov patří. Zde kromě toho provozuje i čističku odpadních vod a ze  znaleckého posudku, který si nechala policie vypracovat, vyplývá podezření, že za únik kyanidů, které usmrtily život v řece, je odpovědná právě ona. Kontaminovaná voda totiž místo přečištění tekla kanálem rovnou do řeky. Normálně by měla téct do speciálních lagun, které v areálu jsou. 

Firma se zatím k posudku nevyjádřila. Dříve se hodně diskutovalo například o tom, že by kyanidy mohly uniknout chemičce DEZA z holdingu Agrofert premiéra Andreje Babiše (ANO). Tuto firmu nicméně znalec Jiří Klicpera údajně zamítl stejně, jako to udělali inspektoři České inspekce životního prostředí, jež na místě vyšetřovali.

Už na podzim se o čističku zajímala právě Česká inspekce životního prostředí. Po kontrole rožnovského areálu a pátrání v čističce tehdy spáchal sebevraždu vedoucí provozu čistírny.

Policie nyní bude případ dále vyšetřovat, vyjadřovat se k případu zatím nebude. Podle jejich  vyjádření totiž zatím nemají posudek v ruce.

Domů
Sdílet
Diskuse