Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. května 2021 20:17
Čas čtení 0:57
Adam Novosad

Firma vyplatila pracovníkovi mzdu v kryptoměně. Když teď narostla o 700 procent, její šéf chce digitální mince zpět

Firma vyplatila pracovníkovi mzdu v kryptoměně. Když teď narostla o 700 procent, její šéf chce digitální mince zpět
Zdroj: Unsplash/Nick Chong/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Zmatený živnostník dostal od zprávu, v níž šéf firmy žádá, aby mu vyplacenou kryptoměnu vrátil.

Zaměstnavatel mu vyplatil mzdu v kryptoměně, ale nyní ji chce zpět, protože mezitím její cena mnohonásobně vzrostla. S takovým příběhem se na Quentina Fottrella z finančního portálu MarketWatch obrátil anonymní živnostník, který si v srpnu minulého roku si nechal mzdu vyplatit v digitálních mincích.

Za svou práci mu majitel firmy zřejmě nabídl kryptoměnu ethereum, což pracovník přijal. Málokdo však v srpnu 2020 čekal, že v následujícím období ethereum naroste o více než 700 procent. Za jednu minci dnes zaplatíš více než 3 300 dolarů.

ethereum
Zdroj: Unsplash/Nick Chong/na voľné použitie

Živnostník se však na Fottrella z MarketWatch obrátil s otázkou, zda má zaměstnavatel nárok žádat mince zpět, protože mezitím vygenerovaly mnohem vyšší hodnotu než v okamžiku výplaty mzdy. Šéf firmy ho obvinil z toho, že díky kryptoměně vydělal násobně více než zněla původní dohoda, a tak musí kryptoměnu vrátit a společnosti vystavit fakturu v amerických dolarech.

Fottrell živnostníkovi vzkázal, že nechávat se vyplácet v kryptoměně je vysoce rizikové rozhodnutí nejen pro zaměstnavatele, ale i zaměstnance samotného. Volatilita trhu může způsobit rychlý pokles i nárůst ceny, který následně neodpovídá dohodnuté částce v dolarech. Společnost však nemá nárok žádat kryptoměnu zpět, protože tento krok by zřejmě firmu vystavil potenciální žalobě.

Americké společnosti, které vyplácí své zaměstnance v kryptoměnách, musí ve smlouvách a fakturách uvádět aktuální hodnotu digitální mince v dolarech, aby nevznikaly právě takové konflikty. „Pokud by hodnota kryptoměny od minulého srpna padla o 700 procent, stále by vás chtěl vyplatit v dolarech?“ uzavřel analytik Fottrell ve svém článku na portálu MarketWatch.

Domů
Sdílet
Diskuse