Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. května 2021 19:06
Čas čtení 5:14
Dominik Vetrák

Komentář: Hollywood neprosazuje černochy do filmových rolí nuceně. Hledá místo, kde se uplatní více než běloši a přinesou kvalitu

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

V Hollywoodu si konečně uvědomili, že nikdo nedokáže pochopit a vyprávět příběhy černochů tak jako černošští tvůrci.

Hollywood se v posledních letech výrazně mění. Zažili jsme hnutí #MeToo zaměřené na odhalování sexuálních predátorů a neetického chování vůči ženám na pracovišti. Dlouhá léta se ale v Hollywoodu bojuje i za práva menšin. Velmi silná jsou hnutí, která bojují za afroamerické tvůrce a herce, kteří touží po lepších možnostech, jak se v tomto zábavním průmyslu uplatnit. 

Afroameričané naštěstí konečně dostávají více prostoru, všímají si jich více i při předávání cen a atmosféra v Hollywoodu je o něco přijatelnější než v minulé dekádě. Do pozornosti lidí se obzvlášť dostávají oznámení o tom, jak dané studio hledá výhradně režiséra z menšinových etnických skupin. Někdo by řekl, že za to může nutnost diverzifikovat štáb a herecký soubor, o což se v Hollywoodu v posledních letech vehementně snaží.

Možná ti totiž neunikla informace, že pokud budou studia chtít, aby mohly být jejich filmy nominovány na Oscara, budou muset od roku 2024 (nebo později) splňovat nové podmínky. Ty hovoří o tom, kolik členů etnických minorit či žen musí být součástí produkce nebo hereckého souboru. V tomto článku jsme se už věnovali tomu, proč je to nešťastné řešení ohrožující kvalitu filmů. Zatím se toho ovšem bát nemusíme, protože tato pravidla stále nejsou v platnosti. 

Ale i tak to můžeme svalit právě na diverzifikaci a snahu následovat současné trendy. Avšak i kdyby to zčásti byla pravda, pohánějí tvůrce a producenty i jiné motivace. Důležitým faktorem je totiž autentičnost příběhu a jeho zpracování. Oscarový Moonlight by nemohl tak kvalitně a emotivně zpracovat jiný než afroamerický režisér, v tomto případě Barry Jenkins. 

Black Panther by zdaleka nebyl tak velkou kulturní a historickou událostí, nebýt faktu, že herecké obsazení nabité černochy režíroval talentovaný Creed Ryan Coogler. V Hollywoodu příliš dlouho natáčeli příběhy o ženách a Afroameričanech bílí muži. Pokud někdo touží vidět tyto příběhy, stále se k nim vzhledem k bohaté historii Hollywoodu může vracet.

Čas na změnu

Je načase, aby filmy o ženských a černošských emocích natáčeli černoši a ženy, ne staří bílí muži. Je proto skvělou zprávou, že už na to Hollywood začal reagovat a jednat tímto způsobem. Ženy se lépe dokáží ztotožnit s problémy či fyzickými a psychickými útrapami ženských postav. Málokterá žena asi touží vidět film o znásilnění a následném traumatu podaný tak, jak to vnímá muž. Jakkoli talentovaný, žádný mužský režisér nebude nikdy schopen přenést do příběhu a na plátno emoce, které zažívá pouze žena. 

Malcolm & Marie
Zdroj: Netflix

Věnovalo se tomu i drama Malcolm & Marie od Netflixu, ve kterém hrál John David Washington režiséra filmu a Zendaya jeho přítelkyni. Režisér, kterého ztvárnil Washington, přiznal, že nebýt jeho přítelkyně, nikdy by ve svém filmu nedokázal zachytit pocity, myšlenky a stav postavy. Platí to i v realitě a vztahuje se to nejen na rozdíly pohlaví, ale také barvy pleti.

Žádný běloch v USA nepochopí, jaké to je být černochem. Pravděpodobně to nemůže pochopit žádný běloch na planetě. Systémový rasismus v USA funguje od vzniku samotné země a způsobil obrovské množství tragédií, úmrtí a životních útrap pro afroamerickou komunitu, ale nakonec i problémy pro celou americkou společnost.

Rasismus vs. autenticita ve filmech

Černoši v USA čelí v mnoha sférách života rasovým předsudkům (to samozřejmě platí i o jiných menšinových etnikách) a barva jejich pleti ovlivňuje v jejich životech často negativně téměř vše, na co podívají a co se jich týká. Mnozí od malička vyrůstají v prostředí, které jim neustále připomíná, v jaké situaci se nacházejí. 

Jejich osobnosti se tak štěpí celý život a mnoho věcí vnímají úplně jinak než běloši. Svět bělochů je pro ně často tak trochu sci–fi. I proto není zcela autentické, když chce zrekonstruovat svět černochů a natočit o nich film někdo, kdo se nedokáže vžít do jejich kůže a pochopit jejich bolest, motivaci a strach.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 98070 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Zpět
Sdílet
Diskuse