Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. května 2021 14:52
Čas čtení 2:26
Dominik Vetrák

Tom Cruise vrátil všechny Zlaté glóby. Přidává se ke kritice organizace, která přijímala za porotce jen bělochy

Tom Cruise vrátil všechny Zlaté glóby. Přidává se ke kritice organizace, která přijímala za porotce jen bělochy
Zdroj: Jamie McCarthy/Getty Images
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Hollywood otevřeně kritizuje organizaci stojící za Zlatými glóby. Obviňuje ji z rasismu a sexismu.

Zlaté glóby se rozpadají Hollywoodu před očima. Organizace Hollywood Foreign Press Association, která za nimi stojí, čelila v poslední době kritice. Vyústilo to až do situace, kdy slavní herci veřejně organizaci bojkotují a Tom Cruise dokonce vrátil své 3 Zlaté glóby.

Hollywood Foreign Press Association (dále už jen HFPA) ignorovala Minar v kategorii Nejlepší film a umístila ho do kategorie Nejlepší cizojazyčný film. Totéž udělali i s filmem The Farewell, přičemž šlo o filmy z americké produkce. Jejich vyčlenění z kategorie Nejlepší film nedává smysl, protože v nich nominovali i Inglorious Basterds či Babel, snímky, v nichž se výrazně mluví v cizím jazyce.

Doporučeno
Tvůrce vizuálních efektů Vlado Valovič prozrazuje, jak dělají počítačové efekty pro Harryho Pottera, Piráty z Karibiku a Aquamana Tvůrce vizuálních efektů Vlado Valovič prozrazuje, jak dělají počítačové efekty pro Harryho Pottera, Piráty z Karibiku a Aquamana 11. května 2021 9:30

Organizaci kritizovali i za to, že ignorovala ženské filmařky, i když v daných ročnících měly i silnou mužskou konkurenci. A přestože bychom rádi viděli, jak Greta Gerwig získala nominaci za nejlepší režisérku, nevíme, koho bychom z nominací v její prospěch vyhodili. Nominovaní totiž byli Todd Phillips (Joker), Martin Scorsese (The Irishman), Quentin Tarantino (Once Upon a Time in Hollywood), Pong Čun-ho (Parasite) a Sam Mendes (1917).

Média psala i o tom, jak režisérka dramatu Queer & Slim vyjádřila zklamání z členů HFPA. Připravili pro ně 3 projekce filmu, aby ho mohli vidět a hlasovat za něj, ale ani na jedno z 3 promítání se téměř žádný z nich nedostavil. Údajně si film pustili doma.

Šokem bylo i odhalení Los Angeles Times o tom, že v organizaci se nenachází jediný černoch či černoška, kteří by mohli hlasovat o nominovaných a vítězích Zlatých glóbů. Překvapivé je i to, že o těchto oceněních hlasuje méně než 100 lidí. Pro srovnání, Akademii tvoří tisíce osobností hlasujících za nejlepší filmy. HFPA nepomohlo ani to, že jeden z jejích prominentních členů označil hnutí Black Lives Matter za rasistickou a nenávistnou kampaň.

Společnost se po vlně kritiky zapřísahala, že do svých řad přijme několik Afroameričanů. Jenže změny se nedějí dostatečně rychle a hollywoodské osobnosti ztrácejí trpělivost. Nahlas svoji nespokojenost vyjádřila i herečka Scarlett Johansson, která byla na Zlatý glób nominována rovnou pětkrát. Kromě běžné kritiky přidala i své vlastní zkušenosti se sexistickými členy organizace, kvůli čemuž se v posledních letech ani nenacházela na jejich propagačních materiálech a událostech. 

Před několika dny Netflix oznámil, že s organizací HFPA končí, dokud si nebudou jisti, že skutečně zapracovali na změnách k lepšímu. CEO Netflixu vydal veřejné prohlášení, kde HFPA otevřeně kritizuje a dožaduje se změn. Nejde přitom jen o to, že nikdo z porotců není jiné než bílé barvy pleti. Celá organizace a hlasování je podle něj zastaralé, místy rasistické a očividně i sexistické.

K bojkotu se přidal i Tom Cruise – trojnásobný držitel Zlatého glóbu za filmy Jerry Maguire (nejlepší herec), Magnolia (nejlepší vedlejší herec) a Born on the Fourth of July (nejlepší herec). Cruise organizaci HFPA vrátil všechny 3 sošky. Bohužel, nepřidal k tomu žádné prohlášení. Tom Cruise patří k posledním osobnostem a Netflix k posledním společnostem spolu s Amazonem a NBC, které otevřeně vyjadřují svůj nesouhlas vůči současnému vedení a stylu fungování HFPA.

Celé to vyústilo do rozhodnutí televizní stanice NBC neodvysílat Zlaté glóby v roce 2022. Ocenění se tak jeden rok nebudou konat vůbec. NBC se vyjádřilo, že věří, že HFPA udělá vše pro to, aby se polepšila a splnila všechny požadavky. Zároveň si však uvědomují, že to zabere spoustu času a příprav. Nechtějí to tedy uspěchat a předávat příští rok ocenění ve stavu, se kterým Hollywood nebude spokojen. 

Zlaté glóby jsou po Oscarech zřejmě nejprestižnější filmové ocenění. Pokud jejich roční přestávka vyústí do lepší společnosti a spravedlivějšího hodnocení filmů, rádi si na další ročník počkáme o něco déle. Momentálně je naplánován na leden 2023.

Domů
Sdílet
Diskuse