Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. května 2021 10:32
Čas čtení 0:56
Ondřej Jarůšek

Flegr se objevil v nejnovější epizodě amerického seriálu Family Guy

Flegr se objevil v nejnovější epizodě amerického seriálu Family Guy
Zdroj: s povolením Jaroslava Flegra
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Jaroslav Flegr velkou část svého života zasvětil tzv. toxoplazmóze, díky čemuž si vysloužil i zmínku ve známém seriálu.

Český evoluční biolog Jaroslav Flegr se objevil v nejnovější epizodě známého amerického animovaného seriálu Family Guy. Zahlédnout jej diváci mohli v 19. epizodě 19. série s názvem „Family Cat“, která měla premiéru před pár dny.

Doporučeno
Like House jsme probrali se specialistou na sociální sítě. Toto nám řekl Like House jsme probrali se specialistou na sociální sítě. Toto nám řekl 11. května 2021 17:00

V aktuálním díle se k rodince Griffinových dostane kočka z ulice. Tu si rychle osvojí dcera Meg, ovšem rodinný pes Brian má s novým mazlíčkem problém. Přijde na to, že kočka Pouncy nejenže umí umluvit, ale s Meg má navíc nekalé postranní úmysly.

Když Brian zjistí, že Meg pod kontrolou Pouncy jednoho večera náhle zmizela, objeví se na scéně soused Quagmire, který vysvětlí, o co kočkám ve skutečnosti jde. Jejich cílem je prý lidi zotročit, a to díky tzv. toxoplazmóze, což je skutečné parazitické onemocnění, kterým se člověk může nakazit při kontaktu s kočičím trusem. V tu chvíli vytáhne Quagmire fotografii Flegra a řekne, že se zjištěním přišel právě on.

flegr family guy
Zdroj: Fuzzy Door Productions

Jaroslav Flegr toto parazitické onemocnění zkoumal už od začátku devadesátých let. Flegrův tým zjistil, že infekce mění povahu hostitelů, tedy i lidí, a může zásadním způsobem změnit náš život. Zpomaluje reakční časy a má vliv i na hladinu testosteronu. U nakažených žen je prý také daleko pravděpodobnější, že se jim narodí syn.

Zmanipulovat lidi takovým způsobem, jak se to v zábavném seriálu podařilo Pouncy s Meg, skutečné kočky, respektive paraziti v jejich trusu, naštěstí nedokáží. Nicméně podle Flegra, který o toxoplazmóze mluvil s Novinkami, dokáže parazit například u myši zmanipulovat její chování tak, že se nechá sama sežrat. 

Domů
Sdílet
Diskuse