Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. května 2021 11:23
Čas čtení 0:41
Kamila Šebestová

Díky očkování proti covidu-19 je mnohem méně nakažených i mrtvých, dokazuje italská studie

Díky očkování proti covidu-19 je mnohem méně nakažených i mrtvých, dokazuje italská studie
Zdroj: TASR - Jakub Kotian
NEWS
Uložit Uložené

Počet nakažených díky vakcinaci klesl o 80 procent, tvrdí italští vědci.

Díky očkování proti koronaviru ubývají nakažení i mrtví. Potvrzují to vědci z Italského národního institutu pro zdraví. Míra nakažení onemocněním covid-19 u očkovaných ve všech věkových kategoriích klesla až o 80 procent.

Vědci účinky vakcín Pfizer, Moderna a AstraZeneca zkoumali v Itálii na téměř 14 milionech lidí. Zabývali se jimi od počátku očkovací kampaně v prosinci 2020 do května 2021.

Doporučeno
Jako novinář jsem nemohl začít hystericky ječet a běžet do krytu, komentuje reportér David Borek boje v Izraeli (Rozhovor) Jako novinář jsem nemohl začít hystericky ječet a běžet do krytu, komentuje reportér David Borek boje v Izraeli (Rozhovor) 15. května 2021 13:06

„35 dní po první dávce jsme pozorovali až o 80 procent méně nakažených, o 90 procent méně hospitalizovaných a až o 95 procent méně mrtvých,“ prohlásili zástupci Italského národního institutu pro zdraví. Šlo o pacienty bez ohledu na věk a pohlaví.

Prezident institutu Silvio Brusaffero říká, že tyto údaje dokazují efektivitu očkovací kampaně. „Tuto informaci je třeba rozšířit mezi lidmi co nejrychleji, abychom mohli ukončit pohotovostní stav,“ dodal.

Podle Euronews se studie zúčastnili lidé, kteří dostali obě dávky vakcín Pfizer a Moderna a první dávku AstraZeneca. Dosud Itálie poslouchala doporučení výrobců, kteří radí počkat s druhou dávkou vakcíny Pfizer tři týdny a s druhou dávkou AstraZeneca až 12 týdnů. V Itálii je podle portálu Euronews momentálně naočkováno více než 14 procent populace.

Domů
Sdílet
Diskuse