Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. května 2021 9:27
Čas čtení 1:18
Richard Bonde

Služba Apple Music už nebude tím, čím bývala. Připrav se na bezztrátovou kvalitu a prostorový zvuk

Služba Apple Music už nebude tím, čím bývala. Připrav se na bezztrátovou kvalitu a prostorový zvuk
Zdroj: Unsplash/Omid Armin/volně k užití
TECH APPLE
Uložit Uložené

Streamovací služba od Apple přejde v červnu velkou „rekonstrukcí“.

Americký technologický gigant ohlásil přelomovou novinku – streamovací služba Apple Music bude od června 2021 podporovat přehrávání nekomprimovaných nahrávek v nejvyšší kvalitě a prostorový zvuk prostřednictvím Dolby Atmos. Informovala o tom společnost Apple, developer streamovací platformy Apple Music.

Doporučeno
Pozlacená sluchátka AirPods Max s krokodýlí kůží stojí podobně jako BMW X7 Pozlacená sluchátka AirPods Max s krokodýlí kůží stojí podobně jako BMW X7 3. ledna 2021 16:39

 Už za několik týdnů si zákazníci Apple Music budou moci užít miliony skladeb ve studiové kvalitě a nově vydaná alba od vybraných interpretů, jako jsou J Balvin, Ariana Grande, Maroon 5 či The Weeknd. Poskytovatel služby uvádí, že za vylepšenou verzi nebude chtít více peněz.

Uživatel si bude moci nastavit, v jaké kvalitě chce streamovat či stahovat, podobně jako u statisticky oblíbenější konkurenční služby Spotify. Také si bude moci vypnout přehrávání v Dolby Atmos, které však bude „od výroby“ zapnuto a bude podporováno (zatím) pouze na sluchátkách Airpods a Beats, které mají čip H1 nebo W1.

Ani bezztrátové přehrávání si nenajde svou slávu na libovolném hardwaru. Bluetooth sluchátka a handsfree systémy v autech zatím nebudou schopny spolupracovat s tzv. Apple Lossless Audio kodekem, protože současné Bluetooth standardy to neumožňují. O těchto nelichotivých skutečnostech informoval portál Techradar.

airpods, iphone, apple music, macbook, apple, headphones
Zdroj: Unsplash/Omid Armin

„Apple Music dělá svůj historicky největší pokrok v kvalitě zvuku,“ vyjádřil se k tématu šéf Apple Music a Beats Oliver Schusser.

Po spuštění novinky ve službě Apple Music bude v bezztrátovém formátu k dispozici celá databáze skladeb. Počet skladeb v Dolby Atmos bude zpočátku limitován na několik tisíc, ale společnost spolupracuje s umělci a labely na tom, aby se mix a mastering hudby v Dolby Atmos pomalu, ale jistě začal stávat standardem.

K progresu se vyjádřil i producent Piper Payne: „Duše a život mixu spočívají v těch ‚extra‘ bitech, které ztrátově komprimované formáty prostě vynechávají. Mít možnost dostat hudbu k posluchači v její nejskutečnější kvalitě je pro mě jako masteringového technika mým cílem, ke kterému se každodenní prací snažím dostat.“

Doporučeno
Bakterie na sluchátkách ti mohou způsobit zdravotní problémy. Tady je návod, jak je vyčistit Bakterie na sluchátkách ti mohou způsobit zdravotní problémy. Tady je návod, jak je vyčistit 21. listopadu 2023 15:00

Přesné datum updatu služby Apple Music na přehrávání bezztrátového Dolby Atmos zatím není znám, avšak již 7. června 2021 se koná celosvětová developerská konference WWDC, která by vedle představení systémů iOS a iPadOS 15, MacOS 12 a watchOS 8 mohla přinést i tuto novinku pro hudební nadšence.

Domů
Sdílet
Diskuse