Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. května 2021 14:56
Čas čtení 0:42
Dominik Vetrák

Šéf Marvelu lituje, že do role The Ancient One obsadil bělošku. Postava má totiž v komiksech asijský původ

Šéf Marvelu lituje, že do role The Ancient One obsadil bělošku. Postava má totiž v komiksech asijský původ
Zdroj: Marvel Studios
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Namísto obsazení asijského herce zvolili tvůrci herečku světlé pleti, což vyvolalo v době premiéry vlnu kontroverze.

V roce 2016 dorazil do kin Doctor Strange s Benedictem Cumberbatchem v hlavní roli. Magii ho učila The Ancient One, kterou ztvárnila skvělá herečka Tilda Swinton. Tato postava však má v komiksech asijský původ, přičemž jde o muže. Marvel udělal správné rozhodnutí, když se rozhodl, že se nevydá klišé cestou starého asijského mudrce a do role obsadil mladší ženu. Avšak namísto asijské herečky obsadili herečku bílé pleti, což se ne všem líbilo.

Doporučeno
Recenze: Je 2. série Love, Death & Robots stejně kvalitní jako první nebo jde o zklamání? Recenze: Je 2. série Love, Death & Robots stejně kvalitní jako první nebo jde o zklamání? 17. května 2021 18:31

Šéf Marvelu Kevin Feige na to období vzpomíná v rozhovoru pro Men's Health, kde svého rozhodnutí lituje. Podle svých slov si až pozdě uvědomili, že postavu mohou ztvárnit originálněji s asijským hercem. Nyní lituje, že to tak neudělali. 

Trend whitewashingu je v Hollywoodu stále živým tématem. Před filmem Doctor Strange se to stalo například i při Ghost in the Shell, adaptaci slavného japonského anime/mangy. Namísto asijské herečky obsadil Hollywood Scarlett Johansson.

Marvel se však ze své chyby poučil a například takový Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings bude mít z 98 % asijské obsazení, protože jde o asijský příběh odehrávající se v Asii a s asijskou kulturou.

The Ancient One
Zdroj: Marvel Comics/The Walt Disney Company/Marvel Studios
Domů
Sdílet
Diskuse