Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. května 2021 9:30
Čas čtení 0:36
Viktor Kniš

Dopis Alberta Einsteina obsahující rovnici E = mc² vydražili za 1,2 milionu dolarů

Dopis Alberta Einsteina obsahující rovnici E = mc² vydražili za 1,2 milionu dolarů
Zdroj: Pixabay/janeb13/voľne na použitie
NEWS
Uložit Uložené

Podle odborníků existují na světě už jen 3 další rukou psané dopisy Alberta Einsteina, na kterých se nachází také známá rovnice o teorii relativity.

Albert Einstein je nejpopulárnějším vědcem minulého století, jehož proslavily zejména objevy týkající se teorie relativity a kvantové mechaniky.

S teoretickým vědcem se pojí i známá rovnice E = mc² vyjadřující vztah mezi energií a hmotností tělesa. Většina populace nepotřebuje vědět více detailů, aby si rovnici s Albertem Einsteinem spojila. I to je pravděpodobně důvod, proč se rukou psaný dopis držitele Nobelovy ceny vydražil za astronomickou sumu více než 1,2 milionu dolarů, jak informuje Complex.

einstein
Zdroj: Pixabay/janeb13/volně k užití

I samotný majitel aukční společnosti Bobby Livingston pro agenturu AP prozradil, že maximální cena se podle jeho očekávání měla pohybovat ve výši kolem 400 tisíc dolarů.

Za trojnásobně vyšší cenou byl pravděpodobně i fakt, že na světě jsou podle vědců z Univerzity v Jeruzalémě jen 3 další rukou psané dopisy obsahující známou rovnici E = mc².

Na cenu měla vliv i informace, komu populární vědec rukopis posílal. Dopis z října 1946 je napsán v němčině a adresátem je polsko-americký vědec Ludwik Silberstein, který byl známým kritikem Einsteina.

 

Domů
Sdílet
Diskuse