Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. května 2021 14:42
Čas čtení 1:29
Vojtěch Vanda

K Pac-Manovi v řepce se přihlásila skupina Ztohoven. Vytvořila jej v poli, kde hospodaří Agrofert

K Pac-Manovi v řepce se přihlásila skupina Ztohoven. Vytvořila jej v poli, kde hospodaří Agrofert
Zdroj: Policie ČR
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Postavičku ze známé počítačové hry vytvořila v části řepkového pole u Rovného skupina Ztohoven.

Viník, který vytvořil v řepkovém poli postavičku Pac-Mana, se sám veřejně přiznal. Včera jsme tě informovali o tom, že někdo na konci minulého týdne posekal řepkové pole u Rovného do tvaru legendárního žlutého „smajlíka“. V úterý se k činu přiznala skupina Ztohoven, která je známá svým aktivismem. V minulosti například nechala vyvěsit místo standarty prezidenta České republiky na Pražském hradě rudé trenky.

Doporučeno
Neznámý pachatel posekal část řepkového pole u Rovného. Vytvořil v něm postavičku Pac-Mana Neznámý pachatel posekal část řepkového pole u Rovného. Vytvořil v něm postavičku Pac-Mana 24. května 2021 11:23

Skupina, jejímž nejznámějším členem je Roman Týc, se veřejně přiznala na Facebooku. „22. května, v mezinárodní den biodiverzity a v den výročí spuštění hry Pac-Man, skupina Ztohoven vytvořila Pac-Mana v řepkovém poli, na kterém hospodaří koncern Agrofert. Pravděpodobně se jedná o největší obrazec v poli, rozkládající se na 18ha řepkového porostu. Pole se nachází v obci Rovné pod horou Říp,“ uvedla skupina, o jejímž složení se stále diskutuje.

Ztohoven již v minulosti upozorňovali na různé problémy šokujícími způsoby. Jedním z nejznámějších počinů je „vybuchnutí atomové bomby v Krkonoších“ v pořadu Panorama na ČT2, které skupina provedla v roce 2007. Poslední akcí byla výměna standarty prezidenta za rudé trenky, které dva členové skupiny v přestrojení za kominíky umístili na střechu Pražského hradu. Standartu členové následně rozstříhali na 1152 kousků, které rozeslali lidem.

Svůj čin se snažili objasnit v metaforách v následujícím postu. „Pac-Man vyžral dotace a podařilo se mu dokonale vyžrat také pojmy jako kapitalismus nebo socialismus, které se dnes volně zaměňují. Jsme ve fázi společenské lobotomie, kdy pravá a levá hemisféra nesmiřitelně prosazují svou bez schopnosti hledat společnou řeč mimo kategorie pravolevého vidění světa.
Tento řez provedl Pac-Man v nás, kterého jsme nechali naplno se prosadit a (kterému jsme) nebyli schopni mu nastavit funkční bariéry,“ uvedli.

Vedení státu, v tomto případě osobu premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho okolí, uvádí do paralely s úkolem, který musí člověk splnit ve hře Pac-Man. Zde musí hráč použít tu správnou strategii, aby všechno „vyžral“, a zároveň se nesmí nechat chytit čtyřmi duchy, jejichž úkolem je hráče zastavit. „Pokud hráč vedený dostatečnou motivací vše sežrat zvolí vhodnou strategii, postupuje do dalších levelů hry, i když jsme si mysleli, že ten předchozí již musel být poslední. Nikdy nebude mít dost,“ komentuje skupina situaci, a dodává, že „čtyři duchové selhali.“

Jak už včera uvedla policie, Ztohoven způsobili na poli, na němž hospodaří Agrofert, škodu 350 tisíc korun. Vyšetřování případu tak bude mít nejspíše dohru.

Domů
Sdílet
Diskuse