Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. května 2021 8:45
Čas čtení 5:02
Ondřej Jarůšek

Zápas s Karlosem Vémolou je nevyhnutelný, Oktagon bude jednou z největších organizací na světě, říká Apollo

Zápas s Karlosem Vémolou je nevyhnutelný, Oktagon bude jednou z největších organizací na světě, říká Apollo
Zdroj: OKTAGON MMA
SPORT
Uložit Uložené

Popovídali jsme si s titulovým vyzývateleme Leandrem Silvou. Co všechno nám prozradil?

Nejdéle vládnoucí šampion organizace Oktagon MMA David Kozma střeží trůn welterové váhy (do 77 kilogramů) už bezmála 1 000 dní, tuto šňůru se však v sobotu 29. května pokusí přetnout Brazilec Leandro „Apollo“ Silva. Ten za sebou přitom nemá jen obdivuhodné sportovní výsledky, ale také silný životní příběh. Žil totiž mezi dealery a přemýšlel nad sebevraždou, ale kariéra ve sportu mu zachránila život.

Doporučeno
Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché 3. dubna 2021 18:30

Při příležitosti očekávané bitky redakce REFRESHERu Apolla oslovila a vyzpovídala jej nejen ohledně jeho tvrdého dětství a začátků s MMA. Zeptali jsme se jej mimo jiné i na diskutovaný zápas mezi ním a Karlosem Vémolou, mezi nimiž to poslední dobou velmi vře. Apollo dokonce českého „Terminátora“ před pár dny nazval zbabělcem.

I díky podobný výrokům a svéráznému vystupování na sebe Apollo poutá nemalou pozornost. Rychle si vybudoval základnu fanoušků i v Česku a na Slovensku, přitom ale stačilo málo a jeho život se kdysi mohl odvíjet úplně jiným směrem. Nebýt silné vůle a životní šance, kterou mu daly bojové sporty, nemusel být dnes už ani naživu.

Apollo Silva.
Apollo Silva. Zdroj: OKTAGON MMA
Informace o turnaji Oktagon 24
Kdy: Sobota 29. května 2021 od 18:00
Kde: Brněnská Zoner Boby Hall, živý přenos na Oktagon.tv 
Lísky: Členové Oktagon Clubu mohli kupovat v předprodeji pomocí mobilní aplikace, pro ostatní se prodej spustil ve středu 26. května od 18:00 v síti Ticketportal
Hlavní hvězdy turnaje: David Kozma, Leandro Silva, Viktor Pešta, Matěj Peňáz a další 

Neměl co jíst, kradl jídlo v obchodě 

„Mé dětství bylo protkané problémy. Nikdy jsem nepoznal svého otce a musel jsem vyrůstat v dětském domově. Někdy jsme neměli co jíst, a tak jsem kradl jídlo ze supermarketu. Pak jsem žil i s drogovými dealery. V té době jsem hrával fotbal a v týmu jsem měl i několik lidí závislých na drogách. Byl to právě sport a správná rozhodnutí, co mě v životě zachránilo,“ řekl Apollo pro REFRESHER.

Doporučeno
Šampionský zápas, boj o Karlose Vémolu i 125kiloví obři. Nabitý turnaj Oktagon 24 přivítá i diváky v hledišti Šampionský zápas, boj o Karlose Vémolu i 125kiloví obři. Nabitý turnaj Oktagon 24 přivítá i diváky v hledišti 26. května 2021 13:56

„Nikdy jsem žádné tvrdé drogy nebral – kouřil jsem jen marihuanu – ani jsem nevykrádal banky jako někteří mí kamarádi z dětství. Spousta z nich už kvůli tomu zemřela. Takový je ale život. Jsme za to však vděčný, protože jsem se toho spoustu o životě naučil. Taky jsem se naučil věřit sám sobě a tomu, že s tvrdou a poctivou můžu dosáhnout čehokoliv. Limity neexistují,“ pokračuje.

Nejtemnější období života

Apollo říká, že se původně hodlal na profesionální úrovni věnovat fotbalu, osud tomu ale chtěl jinak. Když byl nakonec nucen fotbalu zanechat, zažil velmi těžké časy.

„V dospívání jsem uvažoval nad sebevraždou. Chtěl jsem totiž být profesionálním fotbalistou a když jsem skončil, tak se mi zhroutil celý svět. Skončit jsem ale musel, abych mohl vydělávat peníze a pomoct své rodině. Z fotbalu jsem žádné peníze neměl, tak jsem si musel hledat práci. Bylo mi 17 let a následující tři roky byly asi nejtemnější částí mého života. Ale překonal jsem to,“ odkrývá svůj příběh.

Apollo Silva
Zdroj: OKTAGON MMA

Bojové sporty ho zachránily 

Z temných časů se nakonec dostal a byly to právě bojové sporty, ve kterých objevil novou příležitost. Rozhodnutí začít s bojovým uměním se mu vyplatilo. „Když mi bylo 20 let, začal jsem s jiu-jitsu. To je v porovnání s ostatními velmi pozdě, ale dohnal jsem to obrovským odhodláním a pílí. Viděl jsem to jako šanci pro nový život,“ popisuje pro REFRESHER své začátky.

Do svého prvního profesionálního zápasu Apollo nastoupil v květnu roku 2008 ve svých 22 letech. Premiéru zvládl úspěšně a z dalších dvanácti bitev si odnesl deset vítězství, jednu remízu a jen jednu porážku. Díky tomu se probojoval až do nejprestižnější ligy světa UFC.

Doporučeno
Nejbrutálnější sport na světě: Barmský box je jen pro silné povahy Nejbrutálnější sport na světě: Barmský box je jen pro silné povahy 11. dubna 2021 9:35

Na nejznámějším světovém kolbišti Leandro Silva odbojoval osm zápasů s bilancí tři prohry, jedna remíza a čtyři porážky. Dodnes však ve vyhlášeném americkém klubu Top Team trénuje po boku největších hvězd, jako například s bývalým titulovým vyzývatelem Jorgem Masvidalem. Videa a fotografie s ním Apollo sdílel na sociálních sítích.

 

„Když trénuju s Masvidalem, je to vždycky zajímavé. Každý v gymu přestane cvičit a jen se na nás dívají. Učím se od něj, on se učí ode mě a navzájem se takto posouváme. Skvělé jsou taky sparringy s dalšími bojovníky, jakou jsou Tibau, Francisco Massaranduba Trinaldo, Thiago Moisés, Edson Barboza, Natan Schulte, Renato Moicano Carneiro nebo Dustin Poirier,“ pověděl nám Apollo.

Apollo Silva
Zdroj: OKTAGON MMA

Pomáhal jsem Poirierovi na McGregora, budu připraven 

Bude ale připraven na celých 25 minut v kleci? David Kozma totiž o Apollovi řekl, že sice bude jeho nejtěžším soupeřem a že je lepší v jednotlivých aspektech boje než on, nicméně v zápasech je prý Brazilec „líný“ a ve čtvrtém a pátém kole mu dojdou síly, protože tak dlouho nikdy ve své kariéře nebojoval. Leandro Silva zatím bojoval nanejvýš tři kola. Apolla jsme se proto zeptali, co si o výrocích svého soupeře myslí.

„Pro mou kariéru to bude velmi důležitý zápas. Kozma je dobrý bojovník. Ale myslím si, že nemá pravdu, když říká, že mi dojdou síly. Vždycky jsem měl dobrou kondici. Trénuju na pět kol, pomáhal jsem Dustinu Poirierovi v přípravě na Conora McGregora a potom Jorgemu Masvidalovi s přípravou na Usmana. Jsem stoprocentně připravený bojovat pět kol, ale stejně na to nedojde. Zápas skončí dřív,“ předpovídá Apollo.

Doporučeno
Polonahý Vémola, 140kilový Baba Jaga a Attila Végh s čírem. Toto jsou nejvzácnější fotografie domácích MMA zápasníků Polonahý Vémola, 140kilový Baba Jaga a Attila Végh s čírem. Toto jsou nejvzácnější fotografie domácích MMA zápasníků 13. května 2021 14:30
apollo
Zdroj: OKTAGON MMA

Miluje masky a show

S Apollem se mimo jiné pojí i jeho záliba v maskách, které při nástupu do zápasu nosí. Objevil se například v opičí masce nebo masce predátora ze slavného filmu. Nejedná se však prý o prvoplánovou snahu zaujmout.

„Masky a převleky používám proto, že miluju svou práci. Miluju bavit všechny své fanoušky, dělat show a starat se o to, aby se všichni bavili. A to jak před zápasem, tak i během něj a po něm. Není to ale jednoduché. Člověk na to potřebuje odvahu a musí si věřit, ale já mám sám v sebe důvěry dost a nevytvářím na sebe zbytečný tlak. Snažím se být tím, kým jsem, ať už se to někomu líbí, nebo ne. Vždycky musím být sám před sebou upřímný,“ řekl pro REFRESHER.

Doporučeno
Šampion Oktagonu David Kozma: Apollo je lepší v každém aspektu boje než já, ale nemá tak dobrou psychiku a kondici (Rozhovor) Šampion Oktagonu David Kozma: Apollo je lepší v každém aspektu boje než já, ale nemá tak dobrou psychiku a kondici (Rozhovor) 23. května 2021 18:52

Zároveň dodává, že diváci od zápasů očekávají atraktivní podívanou, a právě tu se jim snaží nabídnout. „Fanoušci Oktagonu jsou velmi inteligentní. Milují tento sport a MMA rozumí. Chtějí vidět velkou show a skvělé zápasy. Chci proto ukázat, co všechno ve mně je, a předvést velkou podívanou jako hollywoodský herec, jen s tím rozdílem, že to bude opravdové,“ uvádí.

S Vémolou máme nedokončený příběh 

Kromě nejbližšího zápasu jsme ale nemohli opomenout ani často diskutovanou bitvu s Karlosem Vémolou, se kterým už si Brazilec vyměnil několik ostrých slov. Terminátora v létě zřejmě čeká jiný soupeř (vítěz duelu Spicely vs. Naruszczka), podle Apolla však dříve nebo později na bitvu s českým bijcem dojde.

„Zápas s Karlosem Vémolou je nevyhnutelný. Je mezi námi příběh, který musíme uzavřít. Fanoušci chtějí vidět, jak to skončí. A nemám strach z toho, že je těžší, to je asi jeho jediná výhoda. Já trénuju se zápasníky, kteří patří mezi ty nejlepší ve střední váze na světě. Na tuto výzvu se tedy těším a jsem na ni připravený,“ říká sebejistě.

karlos vémola
Zdroj: Oktagon MMA

Vzhledem k některým prohlášením mohou fanoušci snadno nabýt dojmu, že je Apollo namyšlený, ten ale říká, že tak to není. „Nejsem arogantní nebo egocentrický. Jsem jen sebejistý. Když jsem odešel z UFC, musel jsem spoustu věcí změnit, včetně nastavení mysli. To, kdo jsem dnes, reflektuje to, čím jsem si prošel. Přes všechen pláč, bolest a pochybnosti jsem si zachoval nezlomnou vytrvalost. Za každý krok na své cestě jsem vděčný, protože díky tomu jsem se zlepšil a získal sebevědomí,“ uvedl.

Doporučeno
10 hororových zranění v MMA: Podívej se, jakou bolest profesionální bojovníci dokáží vydržet 10 hororových zranění v MMA: Podívej se, jakou bolest profesionální bojovníci dokáží vydržet 20. září 2020 14:00

V závěru se Leandro Silva vyjádřil také na konto samotné organizace Oktagon MMA, o které tvrdí, že se v ní rozhodl pokračovat, i když měl na stole jiné nabídky. Myslí si totiž, že Oktagon dál poroste a jednoho dne podle něj bude patřit mezi největší světové organizace.

„Oktagon MMA je skvělá organizace. Jsem šťastný, že zde zápasím. Měl jsem i jiné nabídky, ale rozhodl jsem se ve svém příběhu a kariéře pokračovat tady. Samozřejmě bych chtěl i více peněz, ale hlavní pro mě je, aby si mě lidé zapamatovali jako skvělého zápasníka. Miluju zde bojovat a myslím si, že Oktagon bude jednou patřit mezi nejlepší organizace na světě jako UFC, Bellator, ONE FC a PFL. A já jim v tom pomůžu,“ uzavírá odhodlaně.

alex lohoré apollo silva
Zdroj: OKTAGON MMA
Zpět
Sdílet
Diskuse