Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. května 2021 9:30
Čas čtení 6:54
Ondřej Jarůšek

Hvězda UFC Jiří Procházka: Jdeme si pro světové prvenství, odmítnout titulový boj kvůli jiné výzvě by bylo troufalé (Rozhovor)

Hvězda UFC Jiří Procházka: Jdeme si pro světové prvenství, odmítnout titulový boj kvůli jiné výzvě by bylo troufalé (Rozhovor)
Zdroj: poskytnuto managementem Jiřího Procházky
SPORT
Uložit Uložené

Co je terapie tmou, jak naloží s finančními bonusy a co si myslí o youtuberech v bojových sportech? I o tom jsme si popovídali s Jiřím Procházkou.

Přišel, vypnul, zvítězil. Už dvakrát. Nejlepší český bojovník Jiří „Denisa“ Procházka na svou první devastační výhru v UFC navázal začátkem května dalším famózním knockoutem, který obletěl celý svět. Američana Dominicka Reyese poslal k zemi smrtícím loktem z otočky a stal se teprve třetím bojovníkem v historii organizace, který touto technikou ukončil zápas. Díky tomu si vysloužil hned dva finanční bonusy v celkové výši 100 tisíc dolarů.

Nyní česká MMA jednička po dvou skalpech v UFC stojí před šancí stát se šampionem polotěžké váhy (do 93 kilogramů). Ve své příští bitvě by se měl totiž utkat s vítězem titulového duelu Blachowicz vs. Teixeira. Nejen o tomto zápase jsme si s rodákem z Hostěradic popovídali v novém rozhovoru.

Doporučeno
Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché 3. dubna 2021 18:30
Jiří Procházka takto slavil po boji s Dominickem Reyesem v květnu 2021.
Jiří Procházka takto slavil po boji s Dominickem Reyesem v květnu 2021. Zdroj: poskytnuto managementem Jiřího Procházky

Na začátek dodatečně gratuluju k poslední výhře. Byl to obrovský úspěch, byla stejně obrovská i oslava?Děkuji za gratulace. Oslavu plánuji v příštích týdnech, takže zatím na to čekáme s velkým očekáváním. (smích)

Tvůj výkon okomentovala celá řada velkých hvězd UFC, vyjadřoval se k tomu Cormier, Cejudo, komentátor Joe Rogan a plno dalších. Makhmud Muradov to nazval reklamou na MMA. Byla nějaká reakce, která tě potěšila nejvíc?

Ozvala se i naše největší česká ikona Jaromír Jágr, tak od něj mě to opravdu hodně potěšilo. Nejvíc pro mě ale asi znamená ocenění od mých blízkých a od týmu. To jsou lidi, se kterými udržuji nejhlubší kontakt a ti o mě vědí nejvíc.

Doporučeno
Nejbrutálnější sport na světě: Barmský box je jen pro silné povahy Nejbrutálnější sport na světě: Barmský box je jen pro silné povahy 11. dubna 2021 9:35

Jakou nejdůležitější zkušenost nebo poznatek sis z toho zápasu odnesl?

Největší zkušenost byla asi ta, že to nejde uhrát jednou zbraní, na kterou jsem vsázel. A také to, že vím, kam jdu, a je jen otázkou času, kdy v sobě naplno probudím všechny své schopnosti a vezmeme si to světové prvenství. Ukázalo mi to taky opět zpětnou vazbu ohledně toho, co dělám a na čem pracuju.

Jiří Procházka
Zdroj: poskytnuto managementem Jiřího Procházky

Už víš, jak využiješ bonusy, které jsi dostal? Uděláš si něčím radost, nebo to investuješ do další přípravy?

Chtěl bych si i užít, ale teď na to není moc času. Momentálně mě totiž čeká dokončení bakalářské práce a završení finálních zkoušek na Masarykově univerzitě na Fakultě sportovních studií. Aktuálně se proto musím věnovat škole a pak samozřejmě dalšímu zápasu. Určitě bych ale například nejdřív někam rád vyjel, spočinul a nabral zase nový dech.

Tys před pár týdny na Instagramu děkoval fanouškům a psal jsi, že se jdeš zavřít na několik dní do tmy. Vím, že už jsi to praktikoval i dříve. Můžeš k tomu říct víc? Jak to v praxi probíhá a jak dlouho jsi v té tmě vydržel?

Je to terapie tmou. Mám to od známého, který má server Tma léčí a zajišťuje pobyty ve tmě v maringotkách. Jednou za den vám tam člověk přinese jídlo na celý den a vy tam můžete sedět, meditovat, cvičit a podobně, ale jste stále v té místnosti ve tmě. Samozřejmě tam máme ale i tu možnost si ze svobodné vůle rozsvítit a vyjít ven. Jdou do toho lidé, kteří se chtějí meditačně usadit, rozvinout, zlepšit a prohloubit různé vize. U mě to bylo z toho důvodu, že jsem si potřeboval urovnat nějaké věci v hlavě.

Doporučeno
10 hororových zranění v MMA: Podívej se, jakou bolest profesionální bojovníci dokáží vydržet 10 hororových zranění v MMA: Podívej se, jakou bolest profesionální bojovníci dokáží vydržet 20. září 2020 14:00

Kolik dní jsi tam strávil?

Byl jsem tam tři dny.

A jak se po třech dnech ve tmě cítíš? Je to velký šok vyjít zpátky na světlo?

Když člověk vyleze po třech dnech ven, tak si připadá, jako kdyby se znovu narodil. Je jako nový na světě. Všechno je pro tebe nové. Barvy, zvuky, chutě, vůně. Po té práci, kterou jsi tam udělal, a věcech, které jsi tam vyřešil, pak můžeš jít s čistým štítem zase dál.

Jiří Procházka
Zdroj: poskytnuto managementem Jiřího Procházky

Ty by ses měl příště utkat s vítězem duelu Blachowicz vs. Teixeira. Mluví se také o tom, že bys měl být náhradníkem na ten zápas. Je někdo z této dvojice, koho byste ty a tvůj tým preferovali o něco víc?

Ať zvítězí lepší a s tím půjdu. Žádnou preferenci nemám. Favoritem je samozřejmě Jan Blachowicz, ale to je jedno. Uvidíme, kdo z toho zápasu vyplyne.

Spekulovalo se i o tom, že před titulovým bojem by mohl být ještě boj s Rakićem. Je to reálné, nebo se ty spekulace nezakládají na pravdě?

Já k tomu můžu říct to, že za mě se to na pravdě nezakládá. Alexandar (Rakić, pozn. red.) zmiňoval nějaké výzvy a různě popichoval, jenže já a můj tým jsme se shodli na tom, že když mi byla nabídnuta možnost jít do titulového zápasu, tak to se neodmítá. To by bylo až troufalé boj o titul odmítnout a přijmou výzvu od někoho jiného.

Doporučeno
Pouliční bitkař Kimbo Slice ničil jednoho soupeře za druhým, dostal se do UFC a stal se světovou hvězdou MMA Pouliční bitkař Kimbo Slice ničil jednoho soupeře za druhým, dostal se do UFC a stal se světovou hvězdou MMA 6. června 2020 10:42

Jeden z tvých trenérů, Martin Karaivanov, nám v rozhovoru říkal, že Reyesův styl ti v přípravě napodoboval Matěj Peňáz. Budeš mít i teď někoho, kdo ti bude napodobovat Blachowicze nebo Teixeiru?

Jelikož mají oba klasický styl, to znamená, že jsou to praváci a levou ruku mají vepředu, tak to mi bude moct napodobovat kdekdo. U nás se kluci umí dobře přizpůsobit tomu, co se má jet a co se po mě vyžaduje, takže si myslím, že o sparring partnery nebude nouze.

Jiří Procházka
Zdroj: poskytnuto managementem Jiřího Procházky

Jak dlouho trenérům trvalo, než si zvykli na tvůj styl s rukama dole? Došlo kvůli tomu někdy na hádky?

Trvalo to dlouho a hádek bylo dost. Museli jsme v tom najít kompromis, protože jeden i druhý extrém byl trošku špatně. Teď mám proto střeh s rukama tak na půli cesty, ne úplně dole, ne úplně nahoře. 

Pokud vím, tak jsi celou přípravu odjel tady v Česku. Máš v plánu v tom pokračovat i teď, nebo vyjedeš někam na kemp, když už se uvolňují opatření a cestovat do zahraničí bude jednodušší?

Určitě bych rád někam vycestoval pro nabrání nových zkušeností. Trochu víc se znovu zatvrdit, vyzkoušet si něco nového, nabrat nový nádech a potom se zase vrátit. Tyto věci není nutné příliš hrotit. Spíš si vyjedeme pro nové zkušenosti a zaspárovat si s novými lidmi, ale jinak si pojedu to svoje.

Máš už i vybráno, kam bys případně jel?

Zatím ne.

A máš v plánu zůstat u samurajské „anténky“, nebo to pro příště nahradíš zase jiným bojovým účesem?

Už jsem o ni trochu přišel, ale malou anténku tam pořád mám. (Smích) Rád bych si tento účes pěstoval i dál, protože jsem s tím zahájil něco nového, nové rozpoložení, které mi to symbolizuje, tak u toho chci zatím zůstat.

Doporučeno
Brutální začátky UFC: Šílené knockouty, obrovské váhové rozdíly a takřka žádná pravidla Brutální začátky UFC: Šílené knockouty, obrovské váhové rozdíly a takřka žádná pravidla 8. července 2020 11:03
Jiří Procházka
Zdroj: poskytnuto managementem Jiřího Procházky

Zmínili jsme tvého kolegu Matěje Peňáze, kterého teď čeká další zápas v Oktagonu a má dobře rozjetou kariéru v MMA. Dá se podle tebe čekat, že ho třeba jednoho dne za pár let taky uvidíme v UFC? Mluvili jste o tom třeba spolu?

Myslím si, že se tam dostane. Bezesporu je to velký talent, s bojovými sporty začal už v brzkém věku, za což může být dneska rád. Na to, aby se dostal do UFC, určitě má.

Je tady na české scéně ještě někdo další, kdo by to podle tebe mohl dotáhnout do UFC?

Těžko říct, je to o tom, jak si to ten daný člověk uspořádá v hlavě. Je u nás spousta jmen, která jsou zajímavá, makají a šlapou, ale jde o to se nespokojit s málem. Musí mít před sebou ty největší mety. To si ti kluci musí v hlavě ujasnit. Pokud totiž tuto otázku nemají zodpovězenou, tak pak v tom můžou mít chaos.

Ty jsi několik let zápasil v Rizinu, tak dokážeš říct, jestli jsou japonští fanoušci něčím specifičtí třeba v porovnání s českými fanoušky?

Jsou mnohem edukovanější v oblasti bojových umění, rozumí tomu, co se tam děje a nereagují úplně na všechno. Samozřejmě to jsou ale bojové sporty, je to divácký sport, takže všude na světě chtějí lidé vidět show. V něčem jsme si určitě podobní. Není tam ale taková velká žádostivost po velkolepých věcech jako třeba v Americe, kde je zvednou ze židle jen netradiční údery. Co jiný kraj, to jiný mrav.

Jiří Procházka
Zdroj: poskytnuto managementem Jiřího Procházky

Vnímal jsi v UFC absenci fanoušků? Ty jsi totiž přešel z extrému do extrému, kdy v Japonsku byly plné arény a obří show a pak v UFC jen prázdná hala bez lidí. Jak se ti v tom bojovalo?

Je to tak a musím říct, že se těším na to, až tam ti lidi budou, aby mohli napřímo v syrové podobě vidět, co předvádíme. Ta absence je tam cítit. Není to pro mě osobně sice důležité, ale je to velké plus, když tam jsou, protože víte, že se na to dívají lidé a chcete před nimi ukázat dobrý výkon.

Po posledním zápase ti explodovaly sociální sítě, na Instagramu ti přibyly statisíce fanoušků. Objevily se už nabídky na nějaké větší, zajímavější spolupráce?

Ano. S týmem to ale třídíme a zjišťujeme, co by pro nás bylo nezajímavější.

A jak teď trávíš čas od návratu do České republiky? Užíváš si trochu volna?

Mám teď trochu volnější režim, do toho musím studovat, ale s radostí trénuju každý den. Buď jdu do posilovny, nebo si jen sám zatrénuju. Tento čas je pro mě požehnáním.

A můžu se zeptat, jaký obor studuješ?

Studuji Speciální edukaci bezpečnostních složek na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Doporučeno
Polonahý Vémola, 140kilový Baba Jaga a Attila Végh s čírem. Toto jsou nejvzácnější fotografie domácích MMA zápasníků Polonahý Vémola, 140kilový Baba Jaga a Attila Végh s čírem. Toto jsou nejvzácnější fotografie domácích MMA zápasníků 13. května 2021 14:30

Znamená to, že tomuto oboru by ses chtěl věnovat někdy v budoucnosti třeba po kariéře?

To asi ne, tento obor je zajímavý z hlediska toho, že se tam probírají bojové sporty nebo biomechanika těla, což je pro mě samotného jako studenta vlastního těla velmi zajímavé.

Jiří Procházka
Zdroj: poskytnuto managementem Jiřího Procházky

Víš už, kdy ti skončí škola a nastoupíš do přípravy na další zápas?

Příprava jede nonstop. Otázka je jen to, kdy se začne přitvrzovat tempo, a to se rozhodne podle toho, kdy budeme vědět datum zápasu. Podle toho se potom určí ta doba. 

Světem bojových sportů poslední dobu hodně rezonují youtubeři Jake a Logan Paulovi. Jaký na to máš názor? Je zasloužená pozornost, které se jim dostává?

Tu pozornost si zaslouží. Jestliže se má MMA stát celosvětově uznávaným sportem a bojovým uměním, tak je potřeba, aby se kolem některých zápasů dělalo haló.

Budeš sledovat boxerský zápas Logana s Mayweatherem, který proběhne už v červnu? Jakou šanci podle tebe Logan má něco s Floydem v ringu předvést?

Pokud ten zápas bude, tak se rád podívám. Ale myslím si, že to je jednostranná hra.

Ty jsi mnohokrát říkal, jak tě ovlivnila Kniha pěti kruhů. Kolikrát jsi ji přečetl?

To nevím, pročítám ji ale pořád.

Čteš teď nějakou další knihu, která by tě mohla zase nějakým způsobem formovat?

Ano. Čtu knihu o technice meditace vipassaná. Je to buddhistický styl meditace od jednoho skvělého pána a je to opravdu zajímavé. Už jen tím, jak je to prosté a zároveň strašně silné. Míří to přímo k věci už od prvopočátku. 

Napíšeš někdy vlastní knihu o své bojové filozofii? Kdyby se to přeložilo i do angličtiny, tak by to mohl být bestseller a třeba by to někoho ovlivnilo tak jako tebe Kniha pěti kruhů.

Moje filozofie se skládá ze složení dalších filozofií, takže bych tam spíš shrnul různé úryvky a jen seskupil nějaké vlastní myšlenky. Ale to chce ještě čas. Zapisuju si to sám ve svých poznámkách, ale ještě nenastal čas na to, abych psal vlastní knihu.

Jiří Procházka
Zdroj: poskytnuto managementem Jiřího Procházky
Zpět
Sdílet
Diskuse