Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. května 2021 17:40
Čas čtení 1:20
Adam Smeták

Zatím 64 českých zákonodárců podepsalo společné prohlášení, v němž se staví proti zlehčování závažnosti sexualizovaného násilí

Zatím 64 českých zákonodárců podepsalo společné prohlášení, v němž se staví proti zlehčování závažnosti sexualizovaného násilí
Zdroj: Pexels/Rodnae Productions/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

„Odmítáme jakékoli formy ponižování a poškozování obětí při zveřejnění násilí.“

Zatím 64 poslankyň a poslanců podepsalo během pátku společné prohlášení, v němž se vymezují vůči zlehčování sexuálního násilí, vyjadřují podporu všem jeho obětem a tvrdí, že jsou připraveni podpořit posílení práv obětí i zpřísnění postihu pachatelů zákonem. Na Twitteru to uvedla poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD).

My, poslankyně a poslanci,

vyjadřujeme podporu všem obětem sexuálního obtěžování a sexuálního násilí.

Odmítáme jakékoli formy ponižování a poškozování obětí při zveřejnění násilí.  

Pokládáme za nebezpečné zlehčování závažnosti sexualizovaného násilí.

Jsme pro posílení prevence proti sexuálnímu násilí.

Jsme připraveni podpořit posílení práv obětí i zpřísnění postihu pachatelů zákonem.
Doporučeno
Dominik Feri vystoupil z TOP 09 Dominik Feri vystoupil z TOP 09 28. května 2021 14:03

Jde o zjevnou reakci na medializování případů údajného znásilnění, slovních útkou a sexuálního obtěžování, jichž se měl dopustit poslanec Dominik Feri. Ten obvinění označil za lživý útok, následně se ale rozhodl rezignovat, nekandidovat v podzimních volbách do Poslanecké sněmovny a v pátek nakonec po vyzvání předsednictva také vystoupit z TOP 09.

Feriho údajné chování řada politiků odsoudila, našel ale i zastánce. Například jeho spolustraník a ex-kandidát na prezidenta Karel Schwarzenberg prohlásil jeho popsané chování za normální. Někteří členové TOP 09 označili zveřejněná svědectví za součást předvolebního boje. Strana ale nakonec svoji rétoriku zmírnila a sama Feriho vyzvala k ukončení členství, dokud nebudou případy vyřešeny. 

Doporučeno
Předsednictvo TOP 09 vyzvalo Dominika Feriho, aby přerušil členství ve straně Předsednictvo TOP 09 vyzvalo Dominika Feriho, aby přerušil členství ve straně 28. května 2021 12:15

Český zákoník je kritizován například za to, že na rozdíl od řady západních zemí nepovažuje za znásilnění sex bez souhlasu. Oběť se musí fyzicky bránit nebo být jinak paralyzována. Obyčejné „ne“ bohužel nestačí. Sex bez souhlasu je ale znásilnění. Pomoci ke změně můžeš i ty, a to podpisem petice, která zákonodárce vyzývá ke změně zákoníku tak, aby odpovídal realitě.

Klíčové je také, aby prošla ratifikace Istanbulské úmluvy, jejím cílem je prevence a potírání násilí na ženách a domácího násilí. Istanbulskou úmluvu přitom podepsalo Česko už v květnu 2016. Dosud ale nebyla ratifikována. Počkat se bude zřejmě muset až na příští vládu.

Doporučeno
Zakladatelka projektu To po tom: Oběti nejčastěji popisují deprese, úzkosti a někteří i posttraumatickou stresovou poruchu Zakladatelka projektu To po tom: Oběti nejčastěji popisují deprese, úzkosti a někteří i posttraumatickou stresovou poruchu 16. prosince 2020 14:48
Domů
Sdílet
Diskuse