Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. května 2021 13:36
Čas čtení 2:33
Vojtěch Vanda

7 důvodů, proč by se měl mladý člověk nechat očkovat

7 důvodů, proč by se měl mladý člověk nechat očkovat
Zdroj: FOTO TASR – Milan Kapusta
NEWS OČKOVÁNÍ PROTI KORONAVIRU
Uložit Uložené

Pokud ještě nejsi rozhodnutý, třeba přesvědčí ministerstvo zdravotnictví.

Stále ti vrtá hlavou, zda se jít, nebo nejít očkovat? Možná ti při rozhodování pomůže sedm bodů pro očkování, které sepsal projekt Medici pro očkování. Jejich sedmero důvodů sdílelo ministerstvo zdravotnictví na Twitteru. Projekt, jenž se snaží zvýšit povědomí o významu očkování, se zaměřuje hlavně na mladé prostřednictvím sociální sítě.

Doporučeno
Registrace k očkování pro věkovou skupinu nad 16 let začne v pátek Registrace k očkování pro věkovou skupinu nad 16 let začne v pátek 30. května 2021 11:08

Projekt vznikl z iniciativy studentů 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, již podpořil Akademický senát 2. LF. Svou roli v projektu zastávají i studenti katedry Marketingu a PR Fakulty sociálních věd UK, kteří se zapojili do propagace a fungování.

Medici pro očkování si kladou za cíl tři věci: rádi by zvýšili povědomí o významu očkování, přispěli k osvětě laické veřejnosti v této problematice a podporovali kritické myšlení nejen v oblasti medicíny.  Proto vydali sedmero důvodů, proč by se měl mladý člověk nechat očkovat proti koronaviru.

Ochrana vlastního zdraví

Prvním důvodem je logicky ochrana vlastního zdraví. Očkování je podle Mediků pro očkování účinnou prevencí, která ti pomůže k normálnímu fungování. Nepřijdeš o sportovní aktivity, budeš se moci scházet s přáteli a to všechno bez velkého rizika. Koronavirus a post-covidový syndrom tě naopak může zbytečně vyřadit na dlouhou dobu z aktivního života. Nehledě na to, že nikdo neví, jaký průběh nemoci nakonec můžeš mít.

Ochrana svých blízkých

To, že jsou například prarodiče již očkováni, není důvodem, aby ses nenechal očkovat. Virus totiž nejlépe bují tam, kde není žádná ochrana. Očkování proto zamezí, aby ses stal nebezpečným hostitelem, který by mohl následně nakazit další osoby. Nemluvě o nových mutacích, které se takto v přenašečích mohou vytvářet, vyvíjet a nakonec očkování i přelstít.

Doporučeno
Byli proti očkování, nakonec změnili názor. Zjišťovali jsme, proč se někteří Češi nechali očkovat, i když dříve byli proti Byli proti očkování, nakonec změnili názor. Zjišťovali jsme, proč se někteří Češi nechali očkovat, i když dříve byli proti 9. prosince 2021 7:00

„Čím více lidí bude očkovaných, tím méně se bude moci virus v populaci množit a šířit a jednoduše bude mít smůlu. Tím, že bude mít babička s dědou kolem sebe většinu očkovaných lidí, budou chráněni i v případě, že u nich očkování třeba nezafungovalo, nebo se dostanou do situace, kdy jejich imunitní systém nebude fungovat tak jak má,“ uvádí Medici.

Vrátit svět do normálu

Všichni jsou z koronaviru unavení. Školy byly strašně dlouho zavřené, lidé v lockdownu mají nezřídka kdy psychické problémy, nedostatek pohybu může vést k nezdravému životnímu stylu a nedostatek sociální interakce zase k poklesu nálady. Jedním ze způsobů, jak to vrátit všechno do normálu, je nechat se očkovat. 

Můžeš se začít bavit

Od pondělí se otevírají i bary a diskotéky. Jak je to dlouho, co jsi navštívil nějaký klub a mohl se jít bavit? Nebo sis zašel do kina? Věc se má tak, že bez očkování je návštěva podobných míst docela otrava, což by právě vakcína mohla změnit. Minimálně by ses vyhnul neustálému testování. 

Doporučeno
Rozvolnění: Otevírají restaurace, bazény i taneční kluby Rozvolnění: Otevírají restaurace, bazény i taneční kluby 31. května 2021 10:57

Cestování

K zábavě se také pojí i navštěvování cizích krajin. Nejen naši sousedé, ale celá Evropa bude chtít brzo cestovat, a s tzv. covid pasem to bude možné. Podmínkou však bude očkování.

Vrácení zdravotnictví do starých kolejí

Zdravotnictví potřebuje odlehčit. Od začátku epidemie v březnu 2020 se doktoři, sestřičky a zdravotnický personál se prostě kvůli novému viru nezastavil. Z toho plynou ale další problémy. Tím, že se řešil hlavně on, se neřešila další onemocnění. 

„Preventivní programy se vrátily o několik let v čase, čeká nás nárůst záchytu pokročilých nádorových a dalších onemocnění. Dovolíme-li viru vracet se, bude se tento nárůst jen a jen zvyšovat,“ uvádí Medici v článku. Očkování by mohlo zabránit dalšímu šíření, což by znamenalo, že by se zdravotníci mohli začít věnovat boji proti dalším zdravotním neduhům, které během pandemie nezmizely.

Doporučeno
Vláda otevřela taneční kluby. Zakázala v nich ale tancovat Vláda otevřela taneční kluby. Zakázala v nich ale tancovat 28. května 2021 15:36

Být připraven

Poslední věc je čistě praktická. Vzhledem k tomu, co ukázaly roky 2020 a 2021, je prostě na místě, aby byl člověk připraven na všechno. Očkování, jako prevence proti koronaviru, je prvním krokem k tomu, abychom zvládli léto bez nárůstu nakažených, těžce nakažených v nemocnicích a obětí. Pandemii v Česku podlehlo více než 30 tisíc lidí, na to je podle Mediků nutné nezapomínat.

Domů
Sdílet
Diskuse