Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. června 2021 19:25
Čas čtení 0:40
Tímea Krauszová

Finská premiérka chce vrátit v přepočtu stovky tisíc korun, které utratila na snídaně ve své rezidenci

Finská premiérka chce vrátit v přepočtu stovky tisíc korun, které utratila na snídaně ve své rezidenci
Zdroj: Unsplash/Artem Beliaikin/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Výdaje již prošetřuje policie.

Finská premiérka Sanna Marin si připsala negativní PR. Jak informuje Politico, momentálně prošetřují její výdaje na jídlo.

Od roku 2019, kdy nastoupila do úřadu, si totiž pravidelně každý měsíc nechává vyplácet bonusy na snídani ve své rezidenci v Helsinkách. Náklady na studené i teplé pokrmy se za 1,5 roku vyšplhaly v přepočtu na přibližně 360 tisíc korun. Minulý víkend už Marin přislíbila, že pokud bude třeba, peníze vrátí. Nyní její výdaje prošetřují policisté.

Doporučeno
Velký rozhovor s Ivanem Bartošem: Volby budou hodně špinavé. Kdyby nás Babiš poslouchal, nemuselo zemřít 30 tisíc lidí Velký rozhovor s Ivanem Bartošem: Volby budou hodně špinavé. Kdyby nás Babiš poslouchal, nemuselo zemřít 30 tisíc lidí 3. června 2021 16:25

Měsíčně desetitisíce korun za snídaně

Policie se bude při vyšetřování věnovat zaměstnancům, a ne přímo premiérce. Cílem je zjistit, zda došlo ke zneužití nebo zločinu. Podle oficiální tiskové zprávy od ledna 2020 do května 2021 stály snídaně v průměru kolem 22 tisíc korun měsíčně.

Marin však o víkendu řekla, že pokud se prokáže zneužívání veřejných financí, je ochotna plnou částku vrátit. „Jako premiérka jsem o tento benefit nežádala a nebyla jsem ani zapojena do rozhodování o něm,“ napsala na Twitteru.

Na sociální síti napsala i o své svatbě, o níž finská bulvární média tvrdí, že byla rovněž zaplacena ze státních peněz. Marin to popírá.

Domů
Sdílet
Diskuse