Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. června 2021 13:56
Čas čtení 1:12
Daniel Mikolášik

Víkend od pátku do neděle? Slovenská politická strana navrhuje zkrátit pracovní týden na 4 dny

POLITIKA
Uložit Uložené

Podle bývalého slovenského premiéra Fica by zkrácení pracovního týdne pomohlo produktivitě, ale i cestovnímu ruchu.

Bývalý slovenský premiér Robert Fico chce navrhnout zkrácení pracovního týdne z pěti dnů na čtyři a celkově tak zkrátit délku odpracovaných hodin za jeden týden. Týkalo by se to zaměstnání, kde by takovou změnu mohli povolit. Fico to oznámil na tiskové konferenci v Prešově s tím, že toto téma v politické straně Směr považují v oblasti sociálního státu za mimořádně důležitou.

„Slovensko je země, kde naši lidé absolvují prakticky nejvíce přesčasů v celé Evropské unii. Jsme země s největším podílem noční práce. Pokud se celkově sčítají hodiny, které lidé odpracují během pracovního týdne, a do toho se dají přesčasy, patříme mezi státy, kde lidé pracují nejdéle,“ řekl Fico.

Podle slov předsedy strany Směr-SD pandemie lidem ukázala, že existují i jiné formy práce, než jen od rána do večera být v provozu. V mnoha firmách se podle něj osvědčila práce z domu, tzv. home office. Téma zkracování pracovního týdne konzultoval i s exministrem práce, sociálních věcí a rodiny Janem Richterem. Téma prý otevírají i odbory.

fico
Zdroj: TASR

Podle Fica by zkrácení týdne pomohlo produktivitě a cestovnímu ruchu

„Naše iniciativa i mezi lidmi nachází velmi zajímavou odezvu. Tam, kde to je možné, chceme navrhnout, aby měli zástupci zaměstnanců, tedy odboráři, možnost dohodnout se se zaměstnavatelem na tom, že celková délka pracovního týdne, která by se měla zkrátit, by se mohla rozdělit ne na pět dní, ale na čtyři dny,“ konstatoval Fico.

Dodal také, že by se to samozřejmě netýkalo zaměstnání, kde je nutný nepřetržitý provoz. Zkrácení pracovní doby chce navrhnout v rámci novelizace zákoníku práce v odvětvích, kde to podmínky umožňují.

Podle jeho slov by zkrácení pracovního týdne pomohlo zaměstnancům v produktivitě, protože první čtyři dny jsou prý nejproduktivnější. Také by to mělo pozitivní vliv na cestovní ruch, protože lidé by mohli díky prodlouženým víkendům více cestovat. Zlepšilo by to i kvalitu rodinného života.

Domů
Sdílet
Diskuse