Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. června 2021 16:22
Čas čtení 1:13
Vojtěch Vanda

„Čeká nás to, co se děje ve Velké Británii, je to jen otázka času,“ varoval Vojtěch před rychlým rozvolňováním

„Čeká nás to, co se děje ve Velké Británii, je to jen otázka času,“ varoval Vojtěch před rychlým rozvolňováním
Zdroj: Úřad vlády ČR
POLITIKA KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Ministru zdravotnictví se nelíbil návrh poslance Zbyňka Stanjury (ODS), který chtěl jednat o zrušení stavu pandemické pohotovosti.

Pokud budeme unáhleně rozvolňovat, čeká nás to, co se děje ve Velké Británii, řekl ve středu ve Sněmovně ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v reakci na návrh poslance Zbyňka Stanjury (ODS), jenž chtěl jednat o zrušení stavu pandemické pohotovosti.

Vojtěch se domnívá, že by zde mohla nastat stejná situace, jaká je nyní na Ostrovech, kde řádí indická mutace koronaviru.

Doporučeno
Při změně pohlaví musíte podstoupit spoustu ponižujících vyšetření, říká šéfka Mladého pirátstva Georgia Hejduková (Rozhovor) Při změně pohlaví musíte podstoupit spoustu ponižujících vyšetření, říká šéfka Mladého pirátstva Georgia Hejduková (Rozhovor) 16. června 2021 14:03

Stanjurův argument je naopak takový, že vláda zavádí všechna opatření protiprávně, a ty následně ruší soudy. S ohledem na klesající počty nakažených se tak šéf poslanců ODS domnívá, že není třeba, aby byl nadále platný stav pandemické pohotovosti. Ten je ale důležitý při zavádění restrikcí. Poslanecká sněmovna tento stav může jak ukončit, tak i obnovit

Adam Vojtěch byl však striktně proti. „Je to jedno z velkých déjà vu. Myslím, že už zbývá jenom oslava na Karlově mostě, že teď už budou jednom světlé zítřky. Naprosto přesná debata byla před rokem,“ uvedl ministr. „A víme, co se stalo v říjnu, jak kolegové z opozice tvrdě kritizovali vládu, že situaci podcenila a rozvolnila příliš brzy,“ dodal.

Vojtěch vzpomněl také sešlost na Karlově mostě na konci léta minulého roku, kde se oslavoval konec koronaviru společným sezením u stolu a konzumováním jídla a pití. Tehdy se jej zúčastnili senátorka Miroslava Němcová (ODS) nebo bývalý poslanec za TOP 09 Dominik Feri.

„Podívejte se, co se děje ve Velké Británii – jakým způsobem narůstá počet případů indické mutace. To nás čeká, jestli chceme nebo ne, taktéž. Je to otázka pouze času. Pokud řekneme, že teď všechno rušíme, ano, ale nepřebírám za to odpovědnost, bude to odpovědnost kolegů z opozičních lavic,“ dodal Vojtěch s tím, že je pro, aby se režimová opatření udržela.

Doporučeno
Kalousek: Piráti jsou konfederace rodinných klanů. Chceme-li přežít, premiérem by neměl být ani Babiš, ani Bartoš Kalousek: Piráti jsou konfederace rodinných klanů. Chceme-li přežít, premiérem by neměl být ani Babiš, ani Bartoš 16. června 2021 11:01

Návrh na zařazení Stanjurova tématu nakonec vetovaly poslanecké kluby ANO, ČSSD a KSČM. Poslanecká sněmovna dále schválila návrh Mariana Jurečky (KDU-ČSL), o tom, aby vláda dále informovala o postupu v pandemické situaci. Diskuze bude pokračovat ve čtvrtek.

Domů
Sdílet
Diskuse