Itálie slaví gastronomický úspěch. Její národní kuchyně je na seznamu UNESCO

10.12.25 Anna Sochorová
Zdroj: Freepik

UNESCO poprvé v historii zapsalo celou národní gastronomii jako nehmotné kulturní dědictví.

Zdroj: Unsplash / Pinar Kucuk

Podle předsedkyně vlády Giorgie Meloni je italské vaření symbolem identity, tradice a práce mnoha generací.

Zdroj: Unsplash / Cloris Ying

Rozhodnutí završuje tříleté úsilí ministerstva zemědělství, které prosazovalo ochranu tradičního způsobu pěstování, výroby a přípravy potravin.

Zdroj: Unsplash / Bruna Branco

Podle Pier Luigie Petrilla, jednoho z autorů návrhu, je vaření komplexním každodenním rituálem. Zápis mezi světové dědictví obvykle přináší prestiž, ale zároveň povinnost chránit kulturní hodnoty.

Zdroj: Unsplash

Status má posílit ochranu skutečného „Made in Italy“ a přinést nové příležitosti pro regiony.

Zdroj: Unsplash / Bruna Branco