Obrazem: Toto je deset nejlepších jídel na světě, vyhrála osvědčená klasika
10. místo: Nasi padang, Asie – jídlo pojmenované po městě Padang v Indonésii. Jde o kombinaci rýže (nasi) a řady tradičních pokrmů právě z této oblasti, nejčastěji třeba hovězího masa, tempehu, vajec nebo různých druhů ovoce či zeleniny.
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití
9. místo: Pastel de Belém – tradiční portugalský koláč s vaječným krémem. Koláče se vyrábějí z těsta, které se plní směsí mléka, vajec, cukru, citronu a skořice. První recept na pastel de Belém pochází z roku 1837, kdy jej vyráběli mniši z kláštera Jerónimos.
Zdroj: Flickr/Bob Shand/volně k užití
8. místo: Gianduja – nejde o dezert, ale to, z čeho je vyrobený. Osmé místo si vysloužila gianduja, sladká krémová pomazánka z čokolády a mletých lískových oříšků. Byla vynalezena v italském Turíně v 19. století. Vychází z ní i Nutella, která ale obsahuje mnohem méně lískooříškové pasty než její italská inspirace.
Zdroj: Flickr/ulterior epicure/volně k užití
7. místo: Rechta – tradiční alžírské jídlo, které se skládá z tenkých a plochých nudlí a kuřecí omáčky. Nudle se připravují z mouky, soli, vody a ghí, zatímco omáčka se vyrábí z kousků kuřecího masa, cibule, česneku, oleje, cizrny, koření ras el hanout, skořice, tuřínu, brambor a cukety.
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití
6. místo: Norský losos – losos obecný (atlantský) je celosvětově oceňován pro svou všestrannost, se kterou se dá v kuchyni využít, výbornou chuť a vysoký obsah živin. V Norsku se většinou chová v obřích nádržích.
Zdroj: Needpix/volně k užití
5. místo: Kiselo mlyako, známé také jako bulharský jogurt, je často uváděn jako jeden z nejstarších a prvních druhů jogurtu, který se objevil na světě. Vyrábí se bez jakýchkoli přísad, obvykle z kravského, ovčího, buvolího, kozího mléka nebo jeho směsi a dvou druhů probiotických bakterií. Je základem bulharské kuchyně.
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití
4. místo: Argentinské hovězí – maso celosvětově ceněné pro svou chuť a kvalitu. Krávy se v Argentině celoročně pasou pod širým nebem a spásají trávu na zelených a vlhkých rovinách, zvaných pampy. Maso se tradičně připravuje na dřevěném uhlí a podává se s chimichurri.
Zdroj: Flickr/Andrey Filippov/volně k užití
3. místo: Jamón 100% ibérico de bellota – španělský nejvybranější druh iberské šunky neboli jamón ibérico se vyrábí z masa čistokrevných černých iberských prasat, která se volně pohybují po pastvinách a živí se žaludy.
Zdroj: Flickr/yosoynuts/volně k užití
2. místo: Wagyu – jde o japonské plemeno hovězího dobytka. Toto plemeno má genetickou predispozici k tvorbě mramorovaného tuku na vnitřní straně svalové tkáně. Jde o velmi šťavnaté maso.
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití
1. místo: Pizza – vítězství v žebříčku si vysloužila neapolská pizza, označovaná jako královna všech pizz. V Neapoli se pizza stala populární v 18. století jako levné a výživné jídlo, které konzumovali rolníci. Moderní pizza, jak ji známe dnes, se vyvinula z neapolských placiček, které se potíraly sádlem, solí a česnekem.
Zdroj: Wiki Commons/voľne na použitie
Galerie, které by tě mohly zajímat:
Amber Heard přivedla na svět dvojčata. Narodila se na Den matek Amber Heard přivedla na svět dvojčata. Narodila se na Den matek
Ve Vatikánu začíná konkláve, kardinálové volí nástupce papeže Františka Ve Vatikánu začíná konkláve, kardinálové volí nástupce papeže Františka
Počet obětí tragédie v nočním klubu v Dominikánské republice stoupl na 218. Mezi oběťmi jsou i známé osobnosti Počet obětí tragédie v nočním klubu v Dominikánské republice stoupl na 218. Mezi oběťmi jsou i známé osobnosti
Tragédie v nočním klubu v Dominikánské republice už má 79 obětí. Jsou mezi nimi guvernérka i profesionální sportovec Tragédie v nočním klubu v Dominikánské republice už má 79 obětí. Jsou mezi nimi guvernérka i profesionální sportovec
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití
1 / 10
Sdílet