9. místo: Dezerty – Dezerty souvisí s nadměrnou konzumací cukru, který obsadil 10. místo tabulky. Obzvláště v restauracích jsou dezerty nezdravé, protože často obsahují vysoký podíl tuků, kalorií, sodíku a cukrů.
Zdroj: Wiki Commons
8. místo: Mražená jídla – Mražená jídla jsou rychlým a jednoduchým způsobem, jak zahnat hlad. A mohou přijít k ruce, obzvlášť pokud člověk nemá čas sám vařit. Ačkoliv se ale mnoho mražených jídel může tvářit zdravě, často tyto pokrmy obsahují přidané konzervační látky. Ty jsou spolu se sodíkem a nasycenými tuky důvodem, proč se mražená jídla dostala do tohoto žebříčku.
Zdroj: Wiki Commons
7. místo: Slazené cereálie – Slazené cereálie jsou snídaní mnoha dětí i dospělých. Kvůli vysokému obsahu cukru ale nejsou ideální volbou, jak začít den. Jejich nadměrná konzumace může vést k obezitě, cukrovce nebo srdečním problémům.
Zdroj: Wiki Commons
6. místo: Párky, klobásy a slanina – Masové výrobky, jako jsou párky, klobásy nebo slanina, se většinou vyrábí z červeného masa, které má vysoký obsah nasycených tuků. A ačkoliv ty samy o sobě nemusí být pro lidské tělo škodlivé, uzeniny se často zpracovávají za pomoci sodíku a dalších přísad, jako jsou třeba dusitany. O nich vědci zjistili, že mohou způsobovat určité druhy rakoviny. Pokud tedy nekupujeme kvalitní uzeniny, měli bychom se jejich časté konzumaci raději vyhnout.
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití
5 místo: Smažená jídla – Tato příčka asi nikoho nepřekvapí. Smažená jídla jsou křupavá, chutná a taky velice nezdravá. Jelikož se většinou připravují v oleji za vysokých teplot a obsahují vysoký podíl tuků a kalorií, je lepší to s jejich konzumací raději nepřehánět.
Zdroj: Wiki Commons
4. místo: Dietní limonády – Čtvrté místo asi leckoho zaskočí. Ale je to tak. Náhražky cukru, které se nachází v dietních limonádách, jsou většinou více nezdravé než samotný cukr. Kromě toho obsahují přidaná barviva a další nezdravé přísady, kterým je lepší se vyhnout.
Zdroj: Wiki Commons
3. místo: Džusy s přidanými cukry – Džusy se mohou zdát jako zdravější varianta pití než klasické limonády. Ve většině z nich je ale tolik přidaných cukrů, že se stávají pro konzumenta nebezpečnými. Nejlepší je přečíst si složení a kupovat džusy ze 100% ovoce.
Zdroj: Wiki Commons
2. místo: Chléb z bílé mouky – Bělený chléb z bílé mouky si skutečně zaslouží druhé místo této tabulky. Bělicí chemikálie, jako je třeba azodikarbonamid, jsou totiž něčím, co do svého těla rozhodně nechceš dostávat. Dej tedy sbohem bílým toastům a raději je nahraď celozrnnými chleby. Tvoje tělo ti poděkuje.
Zdroj: Wiki Commons
1. místo: Smetana do kávy – Nejnebezpečnější potravinou je smetana do kávy. Ta totiž velice často vůbec neobsahuje smetanu. Jejími hlavními ingrediencemi bývá voda, cukr a rostlinný olej. Navíc obsahuje tuky, které mohou zvyšovat cholesterol a zvýšit riziko srdečních onemocnění. I proto si smetana do kávy vysloužila první místo naší tabulky.