10. místo: Slavný italský sýr Parmigiano Reggiano.
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/Dominik Hundhammer/volně k užití
9. místo – Rumunský třešňový likér Vișinată. Často se vyrábí doma, a proto na něj neexistuje žádný oficiální recept. Je ale obvykle výrazně sladký a aromatický.
Zdroj: Flickr/Paul Istoan/volně k užití
8. místo – Prosciutto Toscano. Toskánská šunka, jejíž tradice sahá až do 15. století, obvykle zraje od 12 do 16 měsíců.
Zdroj: Creative Commons/volně k užití
7. místo – Koldūnai. Litevská alternativa pelmeně, obvykle plněná mletým masem a sýrem, případně houbami.
Zdroj: Pixabay/DagnyWalter/volně k užití
6. místo – Pastel de Belém. Portugalské koláčky z listového těsta plněné žloutkovým krémem.
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/Claude Truong-Ngoc/volně k užití
5. místo – Belgická čokoláda. Země je známá pestrými pralinkami různých chutí. Která je tvoje oblíbená?
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/Oriel/volně k užití
4. místo – Jamón ibérico de bellota.
Zdroj: Flickr/T.Tseng/volně k užití
3. místo – Norský losos.
Zdroj: Unsplash/CA Creative/volně k užití
2. místo – Jamón 100 % ibérico de bellota. Podobná šunka, která získala páté místo, jen s tím rozdílem, že prasata musí být čistokrevná iberská.
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/Guanbirra/volně k užití
1. místo – Neapolská pizza. Italská klasika, která vyžaduje přesný postup. Je zapotřebí konkrétní typ mouky a peče se při vysoké teplotě maximálně minutu a půl. Je měkká, pružná a má nadýchané okraje.