10. místo: Steak Au Poivre, Francie – Tento pokrm se skládá ze steaku (většinou filet mignon) a pepřové omáčky. Ta se tradičně dělá ve stejné pánvi, ve které se připravovalo maso.
Zdroj: Wiki Commons
9. místo: Souvlaki, Řecko – Jedno z nejpopulárnějších řeckých jídel se většinou skládá z ugrilovaného masa na špejli. Občas bývá proloženo zeleninou a podává se s chlebem, omáčkou a citronem.
Zdroj: Wiki Commons
8. místo: Gyros, Řecko – Oblíbený řecký pokrm, jehož hlavní ingrediencí je maso. Většinou se podává v pita chlebu a je doplněno čerstvou zeleninou a omáčkou.
Zdroj: Pexels
7. místo: Rață pe varză, Rumunsko – Tradiční rumunský pokrm, jehož hlavní ingrediencí je pečená kachna. Ta bývá doplněna pečeným zelím, které je většinou ochuceno vývarem, cibulí a rajčatovou pastou.
Zdroj: www.lauralaurentiu.ro
6. místo: Khashlama, Gruzie – Tradiční gruzínský pokrm obsahuje maso, které je spolu s kořením podáváno ve vývaru. Pochází z oblasti Kakheti, která se nachází blízko arménských hranic. Přesný původ tohoto pokrmu tedy není zcela jasný.
Zdroj: Wiki Commons
5. místo: Mtsvadi, Gruzie – Tradiční gruzínské jídlo připomínající kebab. Jde o kousky masa, které jsou většinou naložené v citronové šťávě, šťávě z granátového jablka a koření. Špízy jsou následně připraveny na grilu.
Zdroj: Wiki Commons
4. místo: Carne de porco à Alentejana, Portugalsko – Naložené vepřové maso s mušlemi je podávané ve vinné omáčce. Většinou je tento pokrm dokončen citronovou šťávou a koriandrem.
Zdroj: Wiki Commons
3. místo: Chicken tabaka, Gruzie – Typické gruzínské jídlo, jehož hlavní ingrediencí je kuře. To se peče ve speciální peci zvané tapa.
Zdroj: Wiki Commons
2. místo: Païdakia, Řecko – Grilovaná vepřová kotleta, která je naložená v olivovém oleji, citronové šťávě a koření, je typickým řeckým pokrmem.
Zdroj: Wiki Commons
1. místo: Shashlik, Rusko – Shashlik je jedním z typických jídel centrální a západní Asie. Skládá se z různých druhů masa grilovaných na špízu.