10. Croquetas, Španělsko: Španělské krokety jsou jedním z nejtypičtějších tapas a jsou k dostání téměř v každém baru, skvělé jsou ale také jako hlavní chod. Zvenku jsou křupavé díky trojobalu a uvnitř plné chuti použitých surovin. Náplní existuje obrovské množství, základem je ale vždy bešamel.
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití
9. místo – Pitarakia, Řecko. Pitarakia je specialita ostrova Milos, kterou tvoří malé pečivo ve tvaru půlměsíce plněné sýrem. Těsto se obvykle připravuje z mouky, olivového oleje, octa nebo citronové šťávy, soli a vlažné vody. Existuje i sladká verze.
Zdroj: Taste Atlas
8. Pincho de tortilla, Španělsko: Pincho de tortilla je tradiční předkrm pocházející z Baskicka. Toto klasické pincho se připravuje ze španělské tortilly. Mezi další ingredience patří brambory, cibule, mléko, vejce, olivový olej a koření.
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití
7. Bulz, Rumunsko: Bulz je tradiční rumunský pokrm z vařené polenty, která se tvaruje do kuliček a plní náplní z másla a sýra. Následně se polentové kuličky grilují, smaží nebo pečou, dokud se na povrchu nevytvoří křupavá, mírně ožehlá kůrka. Do náplně se často přidávají kousky slaniny nebo šunky, aby bylo jídlo vyváženější.
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití
6. Panzerotti, Itálie: Panzerotti jsou plněné taštičky, známé po celé jižní Itálii. Pocházejí z Puglie a jedná se o rychlé občerstvení v podobě malých pizz (přesněji malých „calzone“). Tradiční calzone (překlopená pizza s náplní uvnitř) se ovšem peče, kdežto panzerotti se smaží. Těsto na plněné taštičky není úplně stejné jako na pizzu, ale je maličko sladší.
Zdroj: Pixabay/volně k užití
5. Croquetas de jamón, Španělsko: Croquetas de jamón jsou malé a neobvyklé španělské lívance, které se skládají z křupavé vnější krusty a krémového vnitřku. Jako hlavní ingredience se používá hustá máslová bešamelová omáčka, která se vytvaruje do malých špalíčků, obalí se ve strouhance a vaječném roztoku a smaží se dozlatova a dokřupava.
Zdroj: Walmart Express
4. Chačapuri, Gruzie: Chačapuri je sýr zapečený v těstě či bílém chlebu. Je to specialita gruzínské kuchyně. V rámci regionů existují různé varianty, které se připravují z různých místních surovin, jako například ačaruli chačapuri z Adžárie se sýrem sulguni a vajíčky ve formě volského oka.
Zdroj: Pixabay/volně k užití
3. Petiscos, Portugalsko: Petiscos jsou méně známé portugalské příbuzné tapas, v podstatě jejich malé verze. Pochází z Pyrenejského poloostrova. Najdeš je v tavernách a kavárnách zvaných tascas nebo v petisqueiras, barech a restauracích, které je podávají s pivem a portugalskými víny.
Zdroj: Taste Atlas
2. Kepta duona, Litva: Kepta duona je pochoutka často zakusovaná k pivu nebo jiným alkoholickým nápojům. Jedná se o kousky osmaženého žitného chleba potřené česnekem.