Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
15. července 2023 13:58
Čas čtení 0:37
Ilona Hobzová

Nejlepší svačinky Evropy: Do top 100 se dostala dvě česká jídla, vítězství připadlo našim sousedům

Nejlepší svačinky Evropy: Do top 100 se dostala dvě česká jídla, vítězství připadlo našim sousedům
Zdroj: Wikimedia/Dezidor/volně k užití
GASTRO ČESKO GASTRONOMIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Které české klasiky uspěly a jakých top 10 evropských svačinek lidé milují?

Gastronomický server Taste Atlas vydal žebříček nejlépe hodnocených evropských svačinek. Mezi stovkou top pokrmů se prosadily i dva české. Věhlasný smažený sýr obsadil 63. příčku. Top 30 o jediné místo uniklo ovocným knedlíkům. Vítězství putuje k sousedům na Slovensko.

Doporučeno
Filip se učil kebab podle YouTube. Přes těžké začátky teď dělá jeden z nejlepších street foodů v Praze Filip se učil kebab podle YouTube. Přes těžké začátky teď dělá jeden z nejlepších street foodů v Praze 15. července 2023 12:00

Jaké svačinky figurují v top 10?

Smažák, který v hodnocení obsadil 63. místo, se podle Taste Atlas dá jíst jako předkrm, vzhledem ke své velikosti se ale obvykle považuje za hlavní chod. 

„Nezbytnou přílohou ke smaženému sýru je tatarská omáčka. Tento sytý smažený kousek sýra najdete v České republice všude, od pouličních stánků a hospůdek až po ty nejlepší luxusní restaurace,“ píše web. Na ochutnání smaženého sýra doporučuje podniky Lokál Dlouhááá, U Pinkasů nebo U Bílé kuželky. 

Ovocné knedlíky, které vybojovaly 31. místo, jsou podle doporučení serveru nejlepší v Café Savoy, Havelské Koruně nebo Café Imperial. „Ačkoli se tradičně podávají jako dezert, jsou ovocné knedlíky také výbornou sladkou svačinkou.“

Top 10 evropských svačinek včetně vítězného slovenského jídla najdeš v galerii:

10. Croquetas, Španělsko: Španělské krokety jsou jedním z nejtypičtějších tapas a jsou k dostání téměř v každém baru, skvělé jsou ale také jako hlavní chod. Zvenku jsou křupavé díky trojobalu a uvnitř plné chuti použitých surovin. Náplní existuje obrovské množství, základem je ale vždy bešamel. 9. místo – Pitarakia, Řecko. Pitarakia je specialita ostrova Milos, kterou tvoří malé pečivo ve tvaru půlměsíce plněné sýrem. Těsto se obvykle připravuje z mouky, olivového oleje, octa nebo citronové šťávy, soli a vlažné vody. Existuje i sladká verze.8. Pincho de tortilla, Španělsko: Pincho de tortilla je tradiční předkrm pocházející z Baskicka. Toto klasické pincho se připravuje ze španělské tortilly. Mezi další ingredience patří brambory, cibule, mléko, vejce, olivový olej a koření. 7. Bulz, Rumunsko: Bulz je tradiční rumunský pokrm z vařené polenty, která se tvaruje do kuliček a plní náplní z másla a sýra. Následně se polentové kuličky grilují, smaží nebo pečou, dokud se na povrchu nevytvoří křupavá, mírně ožehlá kůrka. Do náplně se často přidávají kousky slaniny nebo šunky, aby bylo jídlo vyváženější.
Zobrazit galerii
(10)
Domů
Sdílet
Diskuse